E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İthal Ete 'Helal' Geçiş İzni 

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği, helal sertifikalı et ithalinin uygun olduğunu belirtirken perakendeci de ithal ette helal sertifika şartını arayacağını açıkladı

2.05.2010 - 15:43
İthal Ete  Helal  Geçiş İzni

Yükselen et fiyatlarını dengelemek amacıyla hükümetin et ithalatı izni verdiği Et ve Balık Kurumu (EBK), 4 Mayıs Salı günü ilk ithalat ihalesini yapmaya hazırlanıyor. İhale ile ilk etapta 16 bin ton canlı sığır ve 7 bin 500 ton et ithalatı gerçekleştirecek. Ancak şimdi de fiyat tartışmasının yerini kalite ve helallik almaya başladı. İthalatın canlı hayvan veya kesilmiş et olarak gerçekleştirilmesinin fıkhi ve ekonomik olarak birçok sakınca ve avantajı olduğunu belirten sektör aktörleri, gerekli tedbirlerin alınması halinde her iki durumda da çözüm bulunduğunu vuruladılar.
KESİM SERTİFİKALI OLMALI

İthalat kararıyla tüketicilerin etle ilgili hassasiyetinin arttığını ve çeşitli sorular sormaya başladığını açıklayan KİM Marketler Zinciri, ilgili tarafları toplayarak muhtemel çözüm yollarını masaya yatırdı. Türkiye'de helal gıda sertifikalandırması yapan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Hüseyin Kani Büyüközer, etin kesilmiş olarak ithalatının en ekonomik yöntem olduğunu ancak bunun da fıkhi sakıncaları bulunduğunu vurguladı. Türkiye'de kırmızı et konusunda iki kesimhane ve kasaplarını akredite ettiklerini ifade eden Hüseyin Kani Büyüközer, helal sertifikalı kasap ve kesimhanelerin katılımıyla yapılacak ithalatla fıkhi sakıncaların ortadan kaldıralacağını vurguladı.

TÜKETİCİYE AÇIKLAYACAK

KİM Marketler Zinciri Genel Müdürü Hamit Akçay, bu süreçte tüketicinin tedirginliğini önlemek için tedbirler aldıklarını söyledi. Tüketicinin aldığı etin nereden geldiği, kesim sırasında hangi işlemlerden geçtiği, güvenilirliğini ve sağlıklı olup olmadığı noktasında endişe duymaya başladığını bildiren Hamit Akçay, şöyle devam etti: "Tüketicinin şüpheyle yaklaştığı herhangi bir ürün bizim raflarımızda yer almaz. Ayrıca tüketicinin içini rahatlatmak ve şimdiye kadar sağladığımız güven duygusunu devam ettirmek için yeni bir uygulamaya daha karar verdik. Tüketicinin hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak helâl et sertifikalı ürünler dışında et ve et ürünleri satmayacağız. Bundan böyle bu konuda Türkiye'nin tek yetkili kurumu GİMDES sertifikalı ürünleri tercih edeceğiz."


19 Mayıs'ta kasaplara sertifikalı eğitim verilecek

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Hüseyin Kani Büyüközer, sadece ithal ette değil, yurtiçi kesimler de de helallik konusunda sıkıntılar bulunduğunu söyledi. Yurtiçindeki kesimlerin yüzde 40'ına yakınının ehil olmayanlar tarafından usülsüz olarak yapıldığını anlatan Hüseyin Kani Büyüközer, bunun üstesinden gelmek için GİMDES olarak "Helal Sertifikalı Kasap" uygulaması başlattıklarını açıkladı. Büyüközer, 19 Mayıs'ta kasapları eğitecek ve sertifikalandıracaklara özel eğitim vereceklerini bildirdi.

DANET Teknik Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Yerişenoğlu ise, ekonomik açıdan en uygun ithalat yönteminin kesilmiş et olarak yapılması olduğunu söyledi. Canlı hayvanın nakli sırasında çeşitli sıkıntıların yaşandığına dikket çeken Mehmet Yerişenoğlu, şöyle devam etti: "Nakil sırasında hayvanlar strese giriyor. Bu da etin ekonomik kalitesini düşürüyor. Hayvanlarda oluşan bu stresi ortadan kaldırmak için 1 ay gibi bir süre beklemek gerekiyor. Bu süre zarfında yapılacak bakımla da etin maliyeti artıyor."


Aile işi değil sanayi olsun

Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Filizler Köftecisi'nin ortaklarından Osman Şahbaz, Türkiye'nin karkas et değil damızlık hayvan ithal etmesi gerektiğini kaydetti. Şahbaz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 'Gelecekte hayvancılık 5-10 hayvanla olmayacak. En az 50-100 baş hayvana sahip çiftliklere geçilmesi şart. Dolayısıyla hayvancılığın bir aile işi olmaktan çıkarılıp, sanayi haline dönüştürülmesi gerekiyor.


GİMDES'in kesim standardı

GİMDES, helal kesim standartlarını şu şekilde sıraladı:


Kesim Müslüman veya ehli kitap bir kişi tarafından yapılmalıdır

Kesim, Allah adına 'Bismillah Allahuekber' denilerek gerçekleştirilmelidir. Hayvan, kesim yapılmadan önce sağlam ve bilinci yerinde olmalıdır. Avrupa ülkelerinde uygulanan kesim öncesi bayıltma işlemi şüpheye açıktır. Bu işlem sırasında bilinç kaybı ya da ölümler olabileceği gibi kanın tam olarak boşalması da mümkün olmayacaktır.

Hayvanın iki damarının kesilmesi fakat şah damarının kesilmemesi ve
vücuttaki tüm kan boşalıncaya kadar kafanın gövdeden ayrılmaması

gerekmektedir.


Helal kesim yapılmış hayvanlar, sağlıklı koşullarda sevk edilmelidir.

2011 hayvancılık yılı olsun

Türk Veteriner Hekimliği Kurultayı sonuç bildirgesinde, 'sürdürülebilir ulusal hayvancılık politikaları' oluşturulması, bu amaca ivme kazandırmak için 2011 yılının 'hayvancılık yılı' olarak ilan edilmesi gerektiği bildirildi. Ankara'da 23-25 Nisan 2010 tarihleri arasında toplanan 3. Türk Veteriner Hekimliği Kurultayı'nın sonuç bildirgesi yayınlandı. Tarım ve hayvancılığı geliştirmeden ekonomik kalkınmasını başarmış ülke olmadığı ifade edilen bildirgede, 'Ülkemizde kişi başına düşen hayvansal ürün tüketiminin gelişmiş ülkelerdeki düzeye ulaşabilmesi için hayvansal üretim arttırılmalı ve hayvancılığın tarım içindeki payı yüzde 50'lere çıkarılmalıdır. 'Sürdürülebilir Ulusal Hayvancılık Politikaları' oluşturulmalı; bu amaca ivme kazandırmak için de 2011 yılı 'Hayvancılık Yılı' olarak ilan edilmelidir.

yenişafak

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borç Endişeleri Altına Yarıyor
Avrupa'da borç sorunu endişeleri artarken altın yeniden yatırımcıları ...
Obama Reformda Türkiye’den Geri Kaldı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Başkanı Barack Obama’nın tartışılan ...
Irak'a Yatırım Zirvesi
Küresel krizin etkilerini atmaya çalışan iş dünyası, Irak'a açılıyor. ...
 
İhracatçıdan İyi Haber
İhracatçılar Meclisi (TİM) nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
İkinci El Satışında Yeni Dönem
Trafik tescil işlemleri uygulamasında değişiklik öngören, "Karayolları ...
Ucuz Et Artık Çok Yakın
Günlerdir konuşulan et ithalatı iki operasyonla resmiyet kazandı. Bakanlar ...
 
Zorlu, Gaz ve Petrolü Satıyor
Ünlü firma, Zorlu Enerji’nin petrol ve gaz bölümünü satın almak için görüşmelere başladı...
3 Bin 800 TL Sahte Para Ele Geçirildi
Osmaniye İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerce yapılan operasyonda ...
Sebze ve Meyvede Ucuzluk
Havaların ısınmasıyla birlikte ürünlerde bolluk yaşanması, meyve sebze fiyatlarını ucuzlattı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İstanbul
Euroleague
Tayyip Erdoğan
premier lig
İlker İnanoğlu
ütopya
Kırgızistan
mehmet özkan
Şota Arveladze