E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İngiliz basını ne yazdı? 29 Temmuz İngiltere basın özeti.

İngiliz gazetelerinde Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonları ve Türkiye'nin talebi üzerine dün yapılan NATO toplantısında verilen mesajlar öne çıkıyor.

29.07.2015 - 09:04
İngiliz basını ne yazdı?

Financial Times, Türkiye'nin talebi üzerine dün yapılan olağanüstü NATO toplantısında Türkiye'den PKK'ya yönelik saldırılarını kısıtlamasının istendiğini duyuruyor.

Türkiye'nin müttefiklerine IŞİD ve PKK'ya karşı başlattığı operasyonlarla ilgili bilgilendirme yaptığı, NATO'nun da Ankara'nın "terörle mücadelesine", örgüt ismi vermeden, kamuoyu önünde destek verdiği belirtiliyor.

Buna ek olarak ise Almanya, Fransa ve İngiltere gibi NATO üyelerinin, Türkiye'den PKK'ya "orantılı karşılık" vermesini ve "yeni filizlenmeye başlayan barış sürecini yıkmamasını" istediğine dikkat çekiliyor.

"Kürtlere karşı verilen savaş dikkati IŞİD'den uzaklaştırıyor"

Financial Times, 'Türkiye'nin Kürt hedeflerine yönelik saldırılarının, düşmanların arasını daha da açması halinde, IŞİD'in bundan faydalanabileceğini' yazıyor.

Soru cevap şeklinde yazılmış olan makalede, "Kürtler cihatçıları geri püskürtmekte başarılı olduysa, Ankara neden şimdi onlara saldırıyor?" sorusu şöyle açıklanıyor:

"Türkiye ile PKK, 30 yılda fazla süredir savaştıktan sonra, son iki buçuk yıldır gergin bir ateşkes içinde. Ancak siyasi zemin bu sırada endişe verici bir hal almaya başladı. Haziran'daki seçimlerde Kürtler HDP'ye oy vererek AKP'nin parlamentoda çoğunluğu elde etmesini engellediler. Hükümet karşıtları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürtleri 'şeytanlaştırarak', koalisyon kurulamaması halinde yapılacak erken seçimlerde avantajı kendi eline geçirmeye çalıştığını iddia ediyor."

Financial Times'a göre, Kürtlerin Suriye'deki ilerleyişi ve kurulacak yarı federal bir devlet Türkiye'yi, kendi içindeki Kürtlerin de aynı hakları isteyebilecek olması nedeniyle korkutuyor.

Makalede Türkiye'nin neden güvenlikli bölge yaratmak istediği, bu bölgeyi kimin kontrol edeceği gibi sorulara da cevap veriliyor.

Gazeteye göre kurulacak olası güvenlikli bölgeyi kimin koruyabileceği, hatta bu bölgenin kurulup kurulamayacağı şaibeli: "Ayrıntılar üzerine hala çalışılıyor, ancak hem Esad'ın ordusu hem de IŞİD'ın, bu planın hayata geçirileceğine dair kuşkuları var".

Haberde Türkiye'nin Kürt hedefleri vurmasının, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonu da güç duruma soktuğu ifade ediliyor.

Koalisyonun Kürt PYD ile müttefik olduğu, Türkiye'nin Kürtleri vurmasının IŞİD'in lehine olabileceği belirtiliyor.

TIKLAYIN: Financial Times: Suriyeli muhalifler Türkiye'nin operasyonuna karşı temkinli

Türkiye'nin Kürt hedeflere yönelik saldırılarının IŞİD'in yararına olabileceğini düşünen bir diğer gazeteci de Independent'tan Patrick Cockburn.

Gazetenin tecrübeli Orta Doğu muhabiri Cockburn yazısına, Türkiye'nin yeni "terörle mücadele atağının" şu ana kadar temel olarak Suriye'deki IŞİD'dense Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik olduğunu belirterek başlıyor.

Yazıda IŞİD ve PKK'ya yönelik saldırıların sayısına dikkat çekiliyor: "Operasyonların ilk iki gününde Suriye'ye sadece birkaç uçak gönderilmişken, yaklaşık 400 PKK hedefini vurmak üzere 185 saldırı yapıldı."

Ancak Cockburn'e göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asıl hedefinde PKK değil, Haziran ayındaki seçimlerde AKP'nin oylarının düşmesine neden olan HDP var: "Eğer HDP itibarsızlaştırılır ya da oylarının yüzde 10 barajının altında kalması sağlanırsa, Erdoğan parlamentoda istediği çoğunluğu yeniden kazanabilir."

Cokcburn, Türkiye'de yaşanan durumla 1900 yılında İngiltere'de yapılmış "haki seçim" arasında parallellik kuruyor. Söz konusu seçim Boer Savaşı sırasında yapılmış ve "Muhafazakarlar, Liberalleri vatansever olmamakla suçlayarak" seçimi kazanmıştı.

Erdoğan'ın da aynı şekilde HDP'yi şeytanlaştırarak seçimi kazanmayı ümit edebileceğini belirten Cockburn, yazısına şöyle devam ediyor:

"Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaşa katılımının Suriye'de nasıl bir etkisi olursa olsun, bu durum asıl olarak Türk- Kürt iç savaşını yeniden ateşledi. Bu NATO'yu şu an için, en azından Türkiye IŞİD'e karşı mücadele verdiği sürece, rahatsız etmiyor gibi görünüyor."

Deneyimli gazeteci şu ana kadar 'havlamamış tek köpeğin' IŞİD olduğunu belirtiyor ve örgütün Suruç'ta 32 kişinin öldürüldüğü saldırıyı hala üstlenmediğine, kendisine yönelik saldırılara da karşılık vermediğine dikkat çekiyor. Yazı şu satırlarla devam ediyor:

"Türk hükümetinin PKK'ya saldırıları -örgütün Suriye koly olan PYD'nin, IŞİD'in en etkili düşmanı olduğu göz önünde bulundurulursa- IŞİD'in mefaatine olabilir. Türkiye'nin hava üslerini açmasının Suriye için 'oyun değiştirici' bir faktör olduğunu söyleyen ABD'li yetkililer, hayal görüyor olabilir. ABD'nin IŞİD'le mücadelede tamamen hava operasyonlarına bağımlı olması, bir sorun. Sadece bombardımanla IŞİD'i yenemezler."

"Erdoğan'ın iki ucu keskin savaşı"

Indepent Türkiye'deki son gelişmelerle ilgili haberine bu başlığı atmış.

Haber "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesinin güvenliğini korumaktansa, ilkel bir seçim propogandası yapmakla suçlanıyor" ifadesiyle başlıyor.

Dün NATO'da Türkiye gündemli olağanüstü toplantı sürerken, Brüksel'deki toplantı salonunun dışında Kürtlerin protestosu olduğuna, Türkiye'de ise PKK ile Türk güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğüne dikkat çekiliyor.

Haberde, 'AKP'nin mecliste çoğunluğu yeniden kazanma derdinde' olduğunu söyleyen CHP eski milletvekili Rıza Türmen'in görüşlerine de yer veriliyor:

"IŞİD ile PKK'yı nasıl aynı kefeye koyabiliriz? Şu an barış süreci içinde olmalıydık. Erdoğan birden fikrini değiştirdi ve barış süreci ortadan kalktı. IŞİD barbar bir terör örgütü, Kürtler ise bizim vatandaşlarımız ve onlarla müzakere içindeydik. Bu, terörle mücadele kisvesi altında siyaset yapmaktır. Erdoğan erken seçime gidip, milliyetçi havayla oyunu yükseltmenin peşinde. Bu kanlı ve riskli bir manevra. Barış sürecini dar görüşlü bir seçim taktiğine kurban etmek delilik."

"Türkiye NATO'ya meydan okuyarak Kürt hedeflerini yeniden vurdu"

Times gazetesi dünkü NATO toplantısında Türkiye'ye yapılan "Kürtlere yönelik saldırıları frenleyin" çağrısına rağmen, Türkiye'nin dün gece yeni bir bombardıman dalgasıyla PKK hedeflerini yeniden vurduğunu yazıyor.

Haberde "Türkiye'nin aşırı güç kullanmayın çağrılarına kulağını kapadığı", Türk ordusunun "Şırnak'taki PKK hedeflerini, açılan ateşe karşılık vermek amacıyla vurduğunu" açıkladığı belirtiliyor.

Gazete, İncirlik Hava Üssü'nün, İngiliz parlamentosu operasyonların devamına onay verirse, kısa süre içinde IŞİD hedeflerini vuran İngiliz savaş uçaklarınca da kullanılmaya başlayacağına dikkat çekiyor.

NATO yetkililerinin toplantıda Türkiye'nin NATO'dan doğrudan askeri destek istemediğini söylediği belirtiliyor.




bbc türkçe

ETİKETLER:
ingiltere , 29 temmuz , basın , özet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahmi Turan: Gazetelerin Deklarasyonuna İmza Atmam!
Duayen gazeteci Rahmi Turan yeni çıkaracağı gazete ve yayın yönetmenlerinin ...
Türk Basının Efsane İsmi Rahmi Turan Çıkaracağı Yeni Gazeteyi Turktime'a Anlattı
Yakında yeni bir gazete çıkaracak olan Türk basının efsane ismi Turktime ...
Uğur Dündar Turktime’a Konuştu
Star TV’nin Doğuş’a satılmasıyla birlikte ekranlara veda eden usta gazeteci ...
 
FOX Haber'in Patronu Doğan Şentürk Turktime'a Konuştu
FOX haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk Turktime Yönetim Kurulu ...
Şerefli Türk Ordusu Arazime El Koydu Şimdi Orada Rakı İçiyorlar... Böyle Adalet Olur mu? AİHM'E GİTTİM!
Vatan yazarı Can Ataklı Turktime Genel Merkezi’nde Turktime Yönetim Kurulu ...
Özbek BOMBALADI: Cevizoğlu’nun Aldığı Para Haramdır, Onun Yaptığını AKP Bile Yapmadı!
Ceviz Kabuğu fındık kabuğunu bile doldurmuyordu… Hulki Cevizoğlu ile ilgili ...
 
Bekir Coşkun: Türkiye'nin En Büyük Sorunu Baykal'dır! A. Necdet Sezer Hürriyet’ten Ayrılma Dedi!
Hürriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun, Çölaşan’sız Hürriyet’ten göbeğini ...
Sakıncalı Gazeteci Çölaşan Turktime’a Konuştu: Habertük Gazetesi Yandaş Oldu!
Hürriyet’ten kovulduktan sonra üçüncü kitabını yazan Emin Çölaşan son ...
Vakit Gazetesi Ankara Temsilcisi Arseven: 32. Gün Kumpastı! Hidayete Geç Erdim!
Geçtiğimiz hafta 32. Gün’de Cumhuriyet yazarları ile sert bir tartışma ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
Serdar Ortaç
Suudi Arabistan
moskova
poyraz karayel
uefa
Numan Kurtulmuş
Kayseri Erciyesspor
özgecan aslan cinayeti