E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İçişleri Bakanı Ala sitem etti: Sığınmacılara 4 milyar dolar harcama yaptık... Ama batılı ülkelerden destek alamadık!

İçişleri Bakanı Ala, Türkiye'nin sığınmacılara 4 milyar doları aşkın harcama yaptığını ancak batılı ülkelerden destek alamadığını dile getirerek, "Uluslararası organizasyonlar doğru dürüst yardım yapmıyor" dedi.

29.09.2014 - 18:27
İçişleri Bakanı Ala sitem etti:

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen "Bölgesel jeopolitik zorluklar: Çok paydaşlı müdahale stratejileri" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, Ortadoğu'daki bugünkü gelişmelerin, meseleleri yakından bilenler açısından sürpriz olmadığını söyledi. 

Ala, bölge ülkelerindeki kapalı rejimlerin, globalizasyon ve iletişim devrimi sayesinde dünyada neler olup bittiğini yakından takip eden gençlerin siyasal ve ekonomik taleplerine karşılık veremediğini söyledi. 

Genç nüfusta "Otoriter rejimleri gelişmiş ülkeler destekliyor" şeklinde bir algının oluştuğunu aktaran Ala, bu algının bölgede terör ikliminin ve aşırı tepkilerin gelişmesine yol açan faktörlerden birisi olduğunu dile getirerek, "Arap Baharı'yla bölgede demokratik bir düzen inşa edilebilseydi, bugün ortaya çıkan sorunlar, Batıyı, insanlığı tehdit eden bir soruna dönüşmeyebilirdi. Burada Batılı rejimler, güçlü ülkeler inisiyatif almada çekingen davrandılar, meseleyi okumakta geç kalıyorlar. Meseleyi konformist bir yaklaşımla ele alırsak buradaki ateşin kendisi olmasa bile dumanı bütün dünyayı saracaktır. "Dünya küçülüyor" diyoruz, sadece fırsatlarıyla değil sorunlarıyla da küçülüyor. Buradaki bir sorun dünyanın en uzak köşesini de anında etkileyebilecek mekanizmaları elinde bulunduruyor. Organize oluyorlar, bir şekilde tepkilerini dile getiriyorlar. Bu sürdürülebilir bir durum değildir" dedi. 

"Yardım gelmiyor" 

Oturumu yöneten Suna Vidinli'nin, "Türkiye'nin, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi şeklinde bir beklentisi var. Dünyadan Türkiye olarak beklentiniz nedir?" şeklindeki soruyu Ala, şöyle cevapladı:

"Beklentimiz vardı, beklentimiz var ve beklentimiz olacak. Neydi birincisi; Esed rejimi 250 bin insanı öldürdü. Milyonlarca insan yaralı ve bunlar tedavi imkanlarından da yoksun. Şimdi, baştan müdahale edilmeliydi, insanlığın vicdanına hitap edecek adaletli bir tutum sergilenmeliydi. Bu olmadı. Bu ortamda -gerekçe sorunu değiştirmez- yöntem olarak da terörü kullanan terörist organizasyonlar ortaya çıktı bu bölgede. Biz burada hem Esed rejiminin devlet terörünü hem de Maliki rejiminin dışlayıcı tutumundan dolayı ortaya çıkan bu Irak'taki bu alanı ve bunu terör organizasyonlarının doldurması ve bir çok grubun bir araya gelmesi, bütün bunlar şimdi ciddi başka bir insanlık dramının nedeni olarak gözümüzün önünde. Biz o zaman bu aşamada, şu müdahaleyi istiyoruz. O zaman bu bölgede, yani Türkiye'nin güneyinde uçuşa yasak bölge, bir güvenlik alan oluşturalım. Bu insanlar şu anda 1.5 milyondan fazla, dışarıdan yardım da maalesef alamıyoruz, almıyoruz, gelmiyor. Şu ana kadar 4 milyar doları aşkın harcama yapmışız bu insanlara. Geçtiğimiz 1 hafta içinde 150 binden fazla insan geldi Türkiye'ye. Bu bir şehir demektir. Bakınız burada, uluslararası organizasyonlar doğru dürüst yardım yapmıyor. Yani 4 milyar dolar harcama yapıyorsunuz, BM, 160 milyon dolar yardım yapmış, diğer ülkeleri topluyorsunuz 244 milyon dolar. Bu, hiçbir şeydir. Acaba, askeri yönden tartışılacak konular var. İnisiyatif alınamıyor. Peki zengin ülkelerin yardım yapmasını engelleyen ne gibi bir engel var?  Bunu neden yapmıyorlar? Neden bu konuda inisiyatif almıyorlar? Bu sorunların insanların vicdanında, bu tereddütlerin, bu geç kalmışlıkların insanların vicdanında nasıl bir infiale neden olduğunu görmüyorlar mı? Şimdi bizim istediğimiz, gerçekten bu alanda gecikmeksizin, bütün dünyanın gelişmiş ülkelerin, BM'nin birlikte hareket ederek, yardım sağlayabileceği, hiç olmazsa yerinden edilmiş insanların, göçe zorlanan insanların kendi ülkelerinde geçici olarak güvenli bir alanda tutulabilecekleri bir mekanizmanın oluşmasını zorunlu görüyoruz."

Bölge ülkeleri için insanların vicdanlarına hitap edebilecek siyasal tutumlar alınması gerektiğini kaydeden Ala, şöyle devam etti:

"İşte Esed'in buradaki tutumu, işte Mısır'da yapılanlar, işte Gazze'de olanlar... Şimdi siz Gazze'yi bir açık hava alanı olarak tutarsanız, dünyanın gözü önünde, 1.5 milyar aynı dine sahip insanın bakışını her gün oraya fokuslandığını dikkate almazsanız, böyle olması da gerekmez aynı zamanda dünyanın geri kalan başka dinlerden de olsa insanlık dramını kendisine yakıştıramayan birçok insanın negatif tutumunu dikkate almazsanız, bir müddet sonra korkarım ki şimdi organize olan, gözümüzün önünde görebildiğimiz terörist organizasyonların yerini bireysel teröristlerin alabildiğini görebilirsiniz. Bu çok uzak olmaz. Çok korkarım bundan. Neden bunu söylüyorum? Bakın bunun altı boş değil. Dünyadan bu bölgeye gelen ve IŞİD'e katılan, 135 ülkeden daha fazla, 150'ye yakın ülkeden gelenler, katılanlar var. Peki bizim sadece sınır dışı ettiğimiz 81 ülkeden 6 bin 615 kişi. 73 ülkeden bin 10 kişiye şimdiye kadar sınır dışı yapmışız. Gidişatı, dünyanın nereye doğru gittiğini çok iyi gittiğini görmemiz lazım. Gelişmiş ülkeler, zengin ülkeler, ekopolitik bloklar bir yere doğru gidiyorlar ama geri kalana doğru da bakın onlar nereye gidiyor? Onlara doğru da bakmalıyız, eğer evrensel barış arzusu içindeysek."

Bir barış ve adalet ikliminin oluşturulması gerektiğini savunan Ala, "Bu zor değil. Gazze'yi neden seyrediyoruz. İsrail ile Gazze arasındaki meseleyi o kadar büyük bir, bütün insanlığın bir araya geldiği zaman baş edemeyeceği büyüklükte bir problem midir? Peki, Esed rejimi tamam. Böyle bir despotik rejim oldu ve 250 bin insanı burada öldürdü. Bunlar inisiyatif alınamayacak problemler midir insanlığın karşısında? İnsanlığın baş edemeyeceği national doğal afet midir, nedir? O zaman, gerçekten çok kolaylıkla baştan aklı devreye soktuğumuzda, biraz insanlığın geneline ilişkin değerlendirmeler yapıp politik inisiyatifler aldığımızda hiç askeri inisiyatife bile gerek kalmadan çözebileceğimiz sorunlar devasa insanlık problemi olarak önümüze çıkıyor. Gecikmenin bedelini çok ağır olarak ödüyoruz. O bakımdan biz, şimdi, spesifik olarak sorunuza tekrar altını çizerek cevabım şudur? Behemehal gecikmeksizin, bu bölgede, Suriye sınırları içinde, Türkiye-Suriye sınırları spesifik olarak da arasında, Türkiye'nin sınırının güneyinde, Suriye içerisinde, belli derinliklerde 'no fly zone' oluşturulmalıdır, alan belirlenmelidir ve burada koalisyon inisiyatif almalıdır ve bu insanlık dramına birlikte çözüm aramalıdır" ifadelerini kullandı. 
aa

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 29 Eylül 2014 Pazartesi 18:57

ulen 'sorusturma yapan savciyi tutuklyin, kanunu biz sonradan uydururuz' diyen bir rte finosu, acaba hangi sifatla batiya posta koymaya kalkiyor? bati mi sana esad'i tahtindan et dedi, yoksa sahibin mi bunu istedi? aptal!

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 29 Eylül 2014 Pazartesi 18:53

onu sahibine söyle! ve ona sor 'ben esad'i kafaya taktim düsürecem arkadas, bana mangir verecekmisiniz' diye batiya sorma akilliligini etmis mi? tabii ki hayir ve batili da zaten kurus koklatmaz! cünkü esad'i ancak suriyeli düsürmeli, tc'de pek saglikli olmayan bir yobaz degil derlerdi! aptalca aglamayin da temizlesin simdi pisliginizi!

Yorumu oyla      19      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
fatih terim
sınav stresi
Kuzey Kore
Ankara
ygs 2015
Danimarka
Galaxy A3
Güney Osetya