E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

FIFA Başkanı Blatter’e istifa baskısı 

ABD'nin FIFA ile ilgili başlattığı yolsuzluk soruşturmasının yankıları sürüyor. Dünya futboluna milyonlarca dolar döken sponsorları rahatsız eden gelişmelerin ardından FIFA Başkanı Sepp Blatter'e yönelik istifa çağrıları da arttı.

28.05.2015 - 09:52
FIFA Başkanı Blatter’e istifa baskısı


İkisi başkan yardımcısı, yedi FIFA yetkilisinin dün İsviçre polisinin gerçekleştirdiği baskınla gözaltına alınmasının ardından gözler bugün Zürih'te başlayacak olan iki günlük FIFA kongresine çevrildi. Yolsuzluk operasyonu, FIFA Başkanı Blatter'in yarın üst üste beşinci dönemde de koltuğunu korumak için yarışacağı seçimlerden önce gerçekleşti.

FUTBOLUN KALBİNE ‘YOLSUZLUK’ BASKINI

FIFA, yaşanan şok gelişmelere ve gelen tepkilere rağmen, yeni başkanın seçileceği kongrenin iptal olmayacağını açıkladı.

FIFA'nın ana sponsorlarından Visa, "daha güçlü ahlaki uygulamalara" dayanan yeni bir yapılanmaya gidilmemesi durumunda, sponsorluktan çekilebileceğinin sinyalini verdi. AFP'nin haberine göre; Coca-Cola, McDonald’s, Adidas ve Budweiser da endişelerini dile getirdi.

Futbol dünyasını sarsan yolsuzluk soruşturması kapsamında dün İsviçre'de tutuklanan ve ABD'ye iade edilmeleri beklenen 14 kişinin, suçlu bulunmaları halinde 20 yıla kadar hapis yatabilecekleri açıklandı. ABD, 1990'lı yıllara kadar uzanan iddianamenin 150 milyon doları aşkın rüşvet iddialarını içerdiğini belirtti.

"GÜNEY AFRİKA RÜŞVET VERDİ"
Soruşturmadaki en çarpıcı iddialardan biri de Güney Afrikalı yetkililerin 2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapabilmek için 10 milyon dolar rüşvet ödediği yönünde.

İsviçre polisi, dün başka bir soruşturma kapsamında FIFA'nın Zürih'teki merkezine baskın düzenleyerek, çok sayıda belgeye el koydu. Bu baskının ise 2018 ve 2022 Dünya Kupalarına ev sahipliği yapacak ülkelerin belirlenmesiyle ilgili olduğu açıklandı. İsviçreli yetkililer, Aralık 2010'daki oylamaya katılan 10 İcra Kurulu üyesinin sorgulanacağını belirtti. 2018'deki Dünya Kupası'nı Rusya, 2022'dekini ise Katar düzenlemeye hak kazanmıştı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İngiliz Guardian gazetesi, soruşturma kapsamında hali hazırda FIFA İcra Kurulu üyeliğini sürdüren, 2018 ve 2022 Dünya Kupalarının ev sahiplerinin belirlenmesinde oy kullanan Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı 10 kişinin bilgisine başvurulacağını aktardı.

UEFA'DAN SERT TEPKİ
UEFA soruşturmanın ardından FIFA'yı sert dille eleştiren bir açıklama yayımladı.

Polonya'nın başkenti Varşova'da bir araya gelen UEFA İcra Kurulu üyeleri, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmalar sonrasında bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bugün yaşananlar, FIFA için tam bir fiyasko ve futbolun imajını tamamen zedeliyor" denildi. "UEFA, yaşananlar karşısında derin üzüntü içinde ve şok geçirmiş durumda. Yaşananlar FIFA'nın kültüründe yolsuzluğun kök salmış olduğunu bir kez daha gösteriyor" yorumunda bulunuldu.

"KONGRE ERTELENMELİ"
"FIFA'nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. 65'inci FIFA Kongresi ertelenmeli ve yeni başkanlık seçimi altı ay içinde yapılmalı" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "FIFA Kongresi, tam bir saçmalığa dönüşme riski taşıyor. Bu nedenle Avrupa'daki federasyonlar kongreye katılmayı tekrar gözden geçirmeli" uyarısı da yapıldı.

İddiaların ardından konuşan İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Greg Dyke ise, "Sepp Blatter gitmeli... Blatter o koltukta oturduğu sürece, FIFA'nın yeniden güven inşa etmesi mümkün değil" dedi.

"RÜŞVETTE USTA"
UEFA Onursal Başkanı Lennart Johansson de FIFA Başkanı Joseph Blatter'i, "Kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta biri" diyerek suçladı.

17 yıl önceki FIFA başkanlık seçimlerini Blatter'in rüşvetle kazandığını iddia eden UEFA Onursal Başkanı Lennart Johansson, 1998 yılında FIFA başkanlığı için Blatter ile yarıştıkları esnada, Afrikalı ve diğer birkaç ülke delegesinin rüşvet ve kara paralardan etkilenerek seçimde Blatter lehine oy kullandığını ifade etti.

"Blatter'in kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta biri" olduğunu savunan Johansson, “Zaman zaman ortaya çıkan skandallar karşısında nasıl davranacağını çok iyi bilen ve kanunların arkasından o kadar güzel dolanan biridir ki, bu zamana kadar hiçbir olayda yakayı ele vermedi” dedi.

Yirmi yıla yakındır, Blatter'in her skandalın üstesinden gelebildiğini iddia eden Johansson, ortaya çıkarılan son skandalda yakayı kurtaramayacağını öne sürdü.

BLATTER: ÜZÜLEREK İZLESEM DE...
FIFA Başkanı Blatter ise aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer hakkında açılan soruşturmaların, görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak konusunda yardımcı olacağını söyledi.

65'inci FIFA Kongresi'nde başkanlık için Ürdün Prensi Ali bin el Hüseyin ile yarışacak Blatter, FIFA'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, futbol camiası, taraftarlar ve FIFA, zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Çoğu kişinin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Yaşananların, birçok kişinin bize bakışını değiştireceğinin farkındayım. Üzülerek izlesem de ABD ve İsviçre makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu karşıladığımız açıkça bilinmelidir. Soruşturmaların, FIFA'nın futbolda görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için önceden belirlediği tedbirlerin pekiştirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Blatter, "Soruşturmayı başlatan İsviçre Başsavcılığı'nı, geçen yılın sonlarında İsviçre makamlarına sunduğumuz dosyalar harekete geçirmiştir" diyerek ilgili mercilerle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.


ASYA'DAN DESTEK
Blatter'e tek destek ise geçmişte kendi de yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan Asya Futbol Federasyonu'ndan geldi. FIFA başkanlığı seçiminde 47 oyu bulunan Asya Futbol Federasyonu, halen Blatter'i desteklediğini açıkladı. Seçimde UEFA'nın 54, Afrika Futbol Konfederasyonu'nun ise 56 oyu bulunuyor.

hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beşiktaş bombayı patlatıyor!
Liverpool forması giyen Slovak stoper Martin Skertel'in menajerler tarafından ...
Kadın futbolculara cinsiyet testi!
FIFA, Kadınlar Dünya Kupası öncesinde futbolculardan kadın olduklarını belgelemelerini istedi.
Caner Erkin, arkadaşlarıyla batak partisinde!
Sarı-Lacivertliler'in yıldız ismi Caner Erkin, arkadaşlarıyla batak partisinde ...
 
4. Yıldız Melo'nun Vücudunda!
Brezilyalı yıldızı Felipe Melo dövmelerine bir yenisini daha ekleyerek ...
Burak Yılmaz: Beni sevmeyen bana saygı duysun!
Galatasaray'ın yıldız oyuncularından olan Burak Yılmaz, “Ben 4. yıldızı ...
Final maçının biletleri tükendi!
Galatasaray ile Bursaspor arasında 3 Haziran Çarşamba günü yapılacak Ziraat ...
 
FIFA yönetiminde deprem!
İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla ...
Fenerbahçe'den o ilan için açıklama
Sarı-lacivertli kulüp, bugün bazı gazetelerde 'Şimdi değilse ne zaman?' ...
Gençlerbirliği'nde Transfer Sezonu Başladı!
Spor Toto Süper Lig takımlarından Gençlerbirliği, İsveç'in AIK takımından ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fransa
Serdar Ortaç
big ben
Almazbek Atambayev
survivor all star
Çanakkale Savaşı
türkiye
Ömer Aşık
kamalak