E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Esad'dan İkinci Kürt Hamlesi Kimlik, Çalışma ve İşyeri Sözünden Sonra Anadilde Eğitim Kapısını da Açtı!

Arap Birliği, Esad yönetimine karşı yaptırım paketini onaylarken, gözler Suriye'deki 1.5 milyonluk Kürt nüfusuna çevrildi. Esad, kimlik, işyeri açma ve çalışma hakkı sözü verdiği Kürt nüfusa, "anadilde eğitim" kapısını da araladı

29.11.2011 - 08:34
Esad dan İkinci Kürt Hamlesi

ARAP Birliği, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine karşı yaptırım paketini onaylarken, gözler Suriye'deki 1 buçuk milyonluk Kürt nüfusuna çevrildi. Kürt partiler Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Kürt Ulusal Meclisi, Arap Birliği ile ortak hareket etme konusunda anlaşmaya vardı. Esad ise ülkesindeki azınlıklarla iyi geçinme politikasını devam ettiriyor. Şam yönetimi daha önce kimlik, işyeri açma ve çalışma hakkı sözü verdiği Kürt nüfusa, "anadilde eğitim" kapısını da araladı. Bugüne kadar yasak olan Kürtçe eğitim çerçevesinde Suriye-Irak sınırında yıllar sonra ilk kez Kürt Enstitüleri ve okullarına faaliyet izni verildi. Bununla da kalınmadı, Halep ve Şam'daki Kürt okullarına yasal statü de verilecek. Okulların masraflarını Demokratik Toplum Hareketi karşılarken, akademik Kürtçe bilen öğretim kadrosunun oluşturulması için de Bölgesel Kürt Yönetimi'nden destek istendi.

KESENİN AĞZINI AÇTI

Esad, rejim aleyhine gösterilere katılmayarak, sessiz kalmayı tercih eden Kürtleri yanında tutmak için kesenin ağzını açtı. Esad, 1962 nüfus sayımı sonrasında "kimliksiz" bırakılan Kürtlerin tamamına kimlik verileceği sözü verdi. İlk etapta 50 bin kişiye kimlik veren Esad, yaklaşık 250 bin kişiye daha kimlik verecek. Vatandaşlık hakları elinden alınarak turuncu kimlik kartı taşıyanlar Suriye vatandaşı olacak. Kimliksiz bırakılan Kürtlerin el konulan mal varlıkları da iade edilecek. Ankara, Esad'ın Kürtlere yönelik tutumu ve PKK'nın Suriye'de yürüttüğü çalışmaları yakından izliyor. Esad'ın terör örgütü PKK'ya geniş hareket imkânı tanıyacağı istihbarat Ankara'yı harekete geçirdi. PKK'nın bu bölgede kontrolden çıkması ihtimaline karşı Türk birlikleri, terör örgütü üyelerinin Suriye'ye geçişini önlemek için sınır boyunca önlem aldı.

'REJİMİN GÜNLERİ SAYILI'
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Arap Birliği'nin Suriye hakkında yaptırım kararları almasının ardından Suriye rejiminin "günlerinin sayılı" olduğunu belirtti. France Info radyosuna konuşan Juppe, Esad'ın 2012'yi göremeyeceğini belirterek "Suriye rejiminin günlerinin sayılı olduğu apaçık ortada. Rejim şu anda tamamen tecrit altında. Ancak baskıyı durdurma konusunda olaylar yavaş gelişiyor" dedi. İnsani yardım koridoru fikrinin tamamen gözden çıkarılmadığını ümit ettiğini sözlerine ekleyen Juppe, bunu kısa vadede halkın acılarını dindirmenin tek yolu olarak gördüğünü kaydetti.

FRANSA'DAN TÜRKİYE JESTİ
Fransa, Suriye konusunda perşembe günü düzenlenecek Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısına Türkiye'nin de davet edilmesini önerdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero, "Biz, Türkiye'nin de Arap Birliği genel sekreterinin, Suriye konusunda sunum yapacağı AB dışişleri bakanları toplantısına katılmasını önerdik. Önerimiz, Brüksel'de inceleniyor" açıklamasını yaptı. AFP'ye ismini açıklamadan konuşan bir diplomat da sözkonusu toplantıda Suriye'ye karşı petrol ve finans sektörlerine karşı yaptırımları sertleştireceğini söyledi. Suriye'nin ise Arap Birliği'nin yaptırım kararından hemen önce Arap ülkelerinde bulunan parasının yüzde 95'ini çektiği bildirildi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, "Arap Birliği'nin yaptırım kararıyla Suriye'ye karşı ekonomik savaş ilan edildi" dedi.

BM: İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ
Birleşmiş Milletler, Suriye ordusunun ve güvenlik güçlerinin, mart ayından bu yana cinayet, işkence ve tecavüz dahil olmak üzere insanlığa karşı suç işlediğini bildirdi. Komisyon, Esad hükümetinin, bu suçların sorumlusu olduğunu açıkladı. Bağımsız uzmanların 223 kurban ve taraf değiştirenler dahil olmak üzere görgü tanıklarıyla görüşerek hazırladığı raporda, kasım ayı başına kadar en az 256 çocuğun hükümet güçleri tarafından öldürüldüğü, bazı erkek çocuklarına tecavüz edildiği ve 2 yaşındaki bir kız çocuğunun, büyüyünce gösterici olmasını engellemek amacıyla vurularak öldürüldüğü bildirildi. Raporda uluslararası kamuoyuna Suriye'ye silah satılmaması uyarısı yapıldı. Öte yandan Esad taraftarları dün de başta başkent Şam olmak üzere birçok kentte Arap Birliği'nin yaptırım kararlarını protesto etti.

sabah

YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 29 Kasım 2011 Salı 17:37

korkum odurki bir gün sorunsuz komşularımızla elele kucak kucaga oturan aile resimleri veren büyüklerimiz komşu ülkelerin iç işlerine karışıp çok büyük düşmanlar edindiler kucaklaştıkları insanlarla ABD ve AB için kötü oldular gün gelecek onlarda bırak git diyecekler herşeyi söyliyecekler hiç gücünüze gitmesin etme bulma dünyasıdır ne istediniz komşularımızdan ne işi var füze kalkanının ülkemizde PKK suriye kampları sıfırlanmıştı bir cephe daha açtınız alevi sünni kürt türk deyip ayırdınız

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 29 Kasım 2011 Salı 13:47

bizi ilgilendirmezki, o ülkesinin iç işidir, ister üniter olu isterse federal, ama biz bize kuzey ıraktan gelen tehlikeye bakalım.

Yorumu oyla      23      10  
cengiz topc 29 Kasım 2011 Salı 10:59

esat ne yapmaya çalışıyor,ülkesini bölmeye mi,kürtçülük yaparak tehlikeli bir oyun içine giriyor,ancak bu son çırpınışları,nitekim hesaplarından tüm paraları çekmiş,abbas yolcudur bağlasan durmaz.cengiz topc.

Yorumu oyla      20      15  
Misafir 29 Kasım 2011 Salı 09:28

bu adamın sülalesi suikastlerle temizlenmeli. suikast anahtar kelimedir suriyede! suriyenin bir kısmını türkiye almaya hazır olmalıdır!

Yorumu oyla      18      17  
Misafir 29 Kasım 2011 Salı 09:06

yıllardır kürtlerin anasını ağlattı esat! kimlik bile vermedi! hastaneye girmeleri yasaktı kürtlerin! kürtleri kandıramazsın esat! kürtler ananı ağlatacak senin! biz de destek vereceğiz! chp ve iran ittifakının işkenceci katil esadı. chp'nin geçmişi de katliam zaten. baas partisi chp!

Yorumu oyla      19      16  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siyasi Komplo İddiaları Güçleniyor
Kahn'ın "taciz"le suçlanmasının ardında Fransız iktidarının parmağı olduğunu ...
Cepheler Netleşiyor
Arap Birliği'nin ekonomik müeyyide kararı ve Fransa'nın Suriye'de insani ...
Çin Kültürü
Çin Kültürü
 
Çin'in Müslümanları - Huiler
Çin'in Müslümanları - Huiler
İnsansız Mars Uydusu Fırlatıldı
İNSANSIZ GİDECEK MARS UYDUSU FIRLATILDI
En Uzun Köprü Çöktü!
705 metrelik köprü 30 saniyede üzerindeki araçlarla sulara gömüldü
 
Kraliçe Tacı Türkiye'ye
Çin'in güneyindeki Şencen şehrinde düzenlenen 23. Dünya Mankenler Kraliçesi ...
Türkiye’ye Çevirdiler
İran’ın İngilizce yayın yapan devlet kanalı Press TV’nin Ankara muhabirine ...
Yunanistan'da Darbe mi Geliyor?
Askeri öğrenciler 1973’te cuntaya karşı yapılan öğrenci ayaklanmasının ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
Ukrayna
Tedavi
pkk
Okan Buruk
Devlet Bahçeli
çözüm süreci
meb
John Kerry