E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Erdoğan Seçim Nasıl Kazandı? ÇARPICI ZAFER NASIL GELDİ?

İpsos-Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin yerel seçimlerden sonra yaptığı araştırmada, seçmenin parti seçerken neye dikkat ettiğini ortaya çıkardı.

1.04.2014 - 10:37
Erdoğan Seçim Nasıl Kazandı?

Türkiye'nin 'olağanüstü koşullarda' girdiği yerel seçimden büyük sürprizler çıkmadı. Peki son derece ciddi iddialar ve siyasi gerilime rağmen seçmenin tercihi neden değişmedi?

Seçimlerde sandıkların açılmasından hemen sonra yaptığı anket ve araştırmalarla tanınan İpsos-Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı son anket, bu soruya yanıt verecek nitelikte veriler içeriyor.

"Ak Parti'YE OY VERENLER LİDER VE İCRAATİ TERCİH ETTİ"

İpsos'un CNN Türk için hazırladığı 'Sandık Sonrası Araştırması', Ak Parti'ye oy verenlerin 'lider ve icraat' tercihi yaptığını gösteriyor.

Buna karşın muhalefet partilerinde partinin kimliği ön plana çıktı. Bir başka dikkat çekici sonuç ise kasetlerin, 'paralel yapı' iddialarının sosyal medyaya yönelik kısıtlamaların Ak Parti seçmenini hemen hemen hiç bir şekilde olumsuz yönde etkilemediği.

İpsos'un yerel seçim akşamı, 81 ilde 1383 kişi ile görüşerek yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçları şöyle:
-------
 
Oy tercihinde en çok neyin etkili olduğu sorusuna Ak Parti seçmenlerinin yüzde 84'ü 'parti lideri' ve 'mevcut icraatlar' yanıtını verdi. Buna karşın aday olan başkan adayları sadece yüzde 49 oranında seçmen tercihini belirledi.

Yani Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinin olması, belediye başkanlarından ve vaatlerden ziyade oy verenleri etkiledi.

CHP'YE OY VERENLER İÇİN ÖNEMLİ OLAN PARTİYDİ
CHP'ye oy verenlerin yüzde 78'i partinin önemli olduğunu ifade ederken, lider etkisi diyenlerin oranı yüzde 67, icraatlar ise yüzde 59 oldu.
Oy verenlere belediye başkan adaylarını seçerken neye göre karar verdikleri de soruldu. Bu soruya yanıt veren her 100 AK Partiliden 86'sı tercihini liderin, 88'i icraatın ve yapılan hizmetlerin, 67'si ise adayı belirlediğini söyledi.

17 ARALIK SÜRECİ TERCİHLERİ NASIL ETKİLEDİ?
Ipsos'un anketinde 17 Aralık sürecinin tercihleri nasıl etkilediği de araştırıldı.
Burada da Ak Parti seçmeni için ilginç bir durum ortaya çıkıyor.
Rüşvet ve yolsuzluk iddialarının oylarını etkilemediğini söyleyen AK Partililer'in oranı yüzde 75. Ama yüzde 20,1'lik bir kesim ise bu iddiaların kendini partiye daha da bağladığını ve oy tercihini pekiştirdiğini belirtti. Rüşvet ve yolsuzluk iddialarının Ak Parti'den kopardığı kesim ise sadece yüzde 4,6.

Devlet içinde cemaat yapılanması olduğu iddialarının kendi oylarını etkilemediğini söyleyen AK Partililerin oranı yüzde 71,3. Bu iddiaların kendini partiye daha da yaklaştırdığını beyan edenler de yüzde 22,1.

TWITTER VE Youtube YASAĞI OYLARI ETKİLEDİ Mİ?
Twitter ve Youtube yasakları da İpsos'un seçmene sorduğu sorular arasında. Sosyal medyaya yönelik bu kısıtlayıcı tutum AK Partililer'i daha da yaklaştırmış. Yüzde 82,3 gibi oldukça yüksek bir oranda seçmen bu yasakların tercihini hiç etkilemediğini belirtti.

BARIŞ SÜRECİ
Barış sürecine dair soruya verilen yanıtlar da yine araştırmanın en dikkat çeken sonuçlarından. AK Partililerin yüzde 54,2'si sürecin tercihini etkilemediğini belirtirken yüzde 33,4 gibi yüksek bir oranda seçmen ise süreç politikasının oy tercihini daha da pekiştirdiğini beyan etti. Yani Ak Parti'de sürece dair destek hâlâ güçlü düzeyde. CHP'ye oy verenler ise bunun tam tersini düşünüyor. Süreç kaygısıyla CHP'ye oy verdiğini ifade edenlerin oranı yüzde 39,2 gibi yüksek bir düzeyde.

EKONOMİ
Ekonomi ise AK Partiye yönelik tercihleri belirleyen hâlâ en güçlü etken. AK Partililerin yüzde 91,1'i ekonominin iyi yönetildiğini düşünüyor. CHP'lilerin yüzde 91,7'si ise iyi yönetilmediği görüşünde. MHP'de ekonominin iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 35,6. Bununla bağlantılı olarak "Kendi kişisel geçiminizin nasıl etkileneceğini düşünüyorsunuz?" sorusuna AK Partililerin yüzde 91,3'ü "daha iyi olacak" yanıtını verdi. Asıl dikkat çekici sonuç ise CHP'de. CHP'ye oy verenlerin yüzde 29'u daha iyi olacağını düşünüyor.

ERDOĞAN ÇARPICI BİR ZAFER KAZANDI

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, yerel seçimlerden oylarını artırarak çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "çarpıcı bir zafer" kazandığını söyledi. Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Direktörü Soner Çağaptay da Başbakan Erdoğan'ın oylarını artırmasında ekonomik büyümenin ve istikrarın önemli bir etkisi olduğunu söyedi.

ABD'nin başkenti Washington'da düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü'nde Türkiye'deki yerel seçimlerle ilgili panelde konuşan Jeffrey, yerel seçimlerin, Başbakan Erdoğan'ın iktidarının testi olarak görüldüğünü belirtti.

Jeffrey, Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin seçimlerden "çarpıcı bir zaferle" çıktığını kaydetti. Jeffrey, sonuçların hükümet için bir zafer olsa da muhalif partilerin de oylarını artırdığına dikkati çekerek, CHP ile MHP'nin toplam oylarındaki artışın önemine vurgu yaptı.

Seçim sonuçlarının Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığında önemli bir gösterge olabileceğine vurgu yapan Jeffrey, "Başbakan Erdoğan'ın büyük ihtimalle atacağı bir sonraki adım, bu yaz cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmaktır" dedi.

Erdoğan'ın bu hedefine ulaşmasında Kürt kökenli vatandaşların oylarının önemli olacağına değinen Jeffrey, AK Parti'ye oy verenlerle BDP'ye oy verenlerin toplamının yüzde 50'yi bulduğunu belirterek, "Bu, Erdoğan için cumhurbaşkanlığını kazanması anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

Jeffrey, Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin önemine de değindi. İki ülke ilişkilerinin gelecekte de önemini koruyacağını anlatan Jeffrey, "Türkiye, ABD için gelecek aylarda ve yıllarda da önemli bir oyuncu olmaya devam edecektir" yorumunda bulundu.

Bir soru üzerine, ana muhalefet partisi CHP'nin Türkiye'nin çoğunluğuna hitap edecek bir parti olmasının güç olduğuna vurgu yapan Jeffrey, "CHP, dinamik liderlikten ve Türk halkının önemli sorunlarına cevap vermekten yoksun" diye konuştu.

"Ekonomik büyüme ve istikrar...."

Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Direktörü Soner Çağaptay da panelde yerel seçimlerin sonuçlarına ilişkin bilgiler paylaştı.

Başbakan Erdoğan'ın oylarını artırmasında ekonomik büyümenin ve istikrarın önemli bir etkisi olduğuna vurgu yapan Çağaptay, "Ekonomik büyüme yatırımları çekmeye devam edecek, yatırımlar da ekonomik büyümeyi beraberindeki getirecektir ve bu da Başbakan Erdoğan'ın sandıkta daha fazla oyla ödüllendirilmeye devam edeceği anlamına geliyor" diye konuştu.

Çağaptay, son dönemde bazı sosyal medyaya erişimin engellenmesinin ise olumsuz sonuçları beraberinde getirebileceğini anlattı. "Türkiye, iş yapılmaya müsait ülke olarak görülüyor" diyen Çağaptay, internet sitelerine erişimin engellenmesinin "olağan" hale geldiğini, basın ve toplanma özgürlüğüne yönelik engellemelerin de aralarında bulunduğu tüm bu unsurların Türkiye'yi gelecekte iş yapmaya müsait bir ülke haline getirmeyeceğini iddia etti.

Çağaptay, "Eğer Türkiye, ekonomisini daha da geliştirmeyi istiyorsa, temel özgürlükleri sağlamaya yönelik çalışmalar yapmalı" ifadesini kullandı.

milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
İsrail
Türkmenistan
hollanda
burçin terzioğlu
Mehmet Şimşek
Zlatan Ibrahimoviç
Alba Berlin
bugün