E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Eğitim-Sen'den Yusuf Devran Teşekkürü: Marmara Üniversitesi'ndeki zorbalığa boyun eğmeyen, mücadeleye destek veren herkese...

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni akademik başarılar yerine imza attığı baskıcı uygulamalar ile dünya gündemine taşıyan eski dekan Prof. Dr. Yusuf Devran'ın yeniden atanmaması sevinç yarattı.

1.08.2014 - 14:13
Eğitim-Sen den Yusuf Devran Teşekkürü:

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni akademik başarılar yerine imza attığı baskıcı uygulamalar ile dünya gündemine taşıyan eski dekan Prof. Dr. Yusuf Devran'ın yeniden atanmaması üzerine, Devran'ın pek çok üyesi hakkında akademik özgürlüklere ve sendikal haklara aykırı şekilde soruşturma başlattığı Eğitim-Sen'den açıklama geldi. "Devran Döndü, Dekan Düştü" başlıklı açıklamada, "Marmara İletişim’deki zorbalığa boyun eğmeyen üyelerimiz başta olmak üzere, bu mücadeleye destek veren herkese teşekkürü de borç biliriz" denildi.

Eğitim-Sen İstanbul 6 nolu Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Marmara Üniversitesi’nde rektörlük seçimlerinin ardından Prof. Dr. Yusuf Devran İletişim Fakültesi’nin sabık dekanı haline gelmiştir. Eğitim-Sen işyeri temsilcilerine Mart 2014’te yaptığı açıklamada bir dönem daha dekanlık yapacağının “müjdesini” vermişken süresinin dolması sonucu tekrar atanmayarak görevini bırakmak zorunda kaldı.

Yusuf Devran doçent olarak görev yaptığı Yeditepe Üniversitesi’nden 2011 yılında profesör olarak Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne gelmiş; önce bölüm başkanlığına sonra dekan yardımcılığına ve son olarak da dekanlığa atanmıştı. Devran'ın üç yıldır başında bulunduğu İletişim Fakültesi, fişleme, mobbing, etnik-siyasi ayrımcılık ve üyelerimize açılan haksız soruşturmalarla sık sık gündeme geldi.

Devran’ın sendikal hak ve özgürlüklere, ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüklere yönelttiği saldırıların verdiği rahatsızlık uluslararası boyutlara ulaştı. Kuzey Amerika Ortadoğu Araştırmaları Derneği (MESA) Başbakanlığa, Devran hakkında endişelerini dile getiren iki protesto mektubu yazdı. Gezi direnişinin ardından anayasal haklarını kullanarak iş bırakma eylemine katılan üyelerimize açtığı soruşturmaya karşı sendikamız tarafından başlatılan kampanyaya Noam Chomsky ve Judith Butler dahil dünyanın dört bir yanından akademisyenler destek verdi. Devran hakkında TBMM’ye üç ayrı soru önergesi ve bir araştırma komisyonu kurma önergesi verildi.

Karşısında gördüğü her bilim emekçisini soruşturmalarla ve sözleşmelerini keyfi olarak altı ay uzatmak gibi tehditlerle cezalandırma politikasına rağmen şu sevindiricidir ki Devran’ın hiçbir eylemi üyelerimizi sindirmeye yetmedi. Adaletsiz her uygulaması ifşa edildi, kamuoyunda da tepki gördü. Bu bağlamda Marmara İletişim’deki zorbalığa boyun eğmeyen üyelerimiz başta olmak üzere, bu mücadeleye destek veren herkese teşekkürü de borç biliriz.

Devran’ın yerine, eski rektör Zafer Gül tarafından, Devran döneminde yönetim kurulu üyeliği yapan ve 11 üyemize açılan soruşturmada ve verilen cezalarda imzası bulunan Prof. Dr. Selma Ulus vekaleten atandı...Marmara Üniversitesi'nin yeni rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat'ın ise dekanlığa kimi atayacağı henüz bilinmiyor.

Devran'ın tekrar atanmamasının sembolik önemi büyük de olsa, üniversitelerde piyasa mantığının giderek yerleşik hale gelmesinin daha yoğun bir şekilde hissedildiği ve 12 Eylül ürünü YÖK Disiplin Yönetmeliği'ne dayanarak akademisyenlerin işten çıkarılma haberlerini çok daha sık işitmeye başladığımız bir ortamda, sırf Devran’ın atanmamasından ötürü sahte bir iyimserliğe kapılmak yersizdir. Şüphesiz dün ve bugün olduğu gibi yarın da sendikal hak ve özgürlükleri, bilimsel özerkliği ve akademik özgürlükleri hedef alanlara karşı mücadelemiz hiçbir yılgınlığa düşmeden sürecektir. Zafere kadar daima…"

8 araştırma görevlisinin cezası kaldırıldı, Figen Algül ile Can Başaran'ın durumu ise belirsiz

Öte yandan Yusuf Devran'ın dekan olduğu dönemde sendikal haklarını kullandıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatarak değişik cezalar verdiği akademisyenlerin YÖK'teki dosyaları da sonuçlanmaya başladı. Hakkında Devran'ın başlattığı soruşturma sonucunda 2 yıl kademe ilerleme cezası verilen 8 araştırma görevlisinin YÖK'e yaptığı itiraz kabul edildi ve cezaları kaldırıldı. Cezası kaldırılanların isimleri: Dr. Uraz Aydın, Meliha Elif Demoğlu, Aygün Şen Telci, Gülşah Başlar, Behlül Çalışkan, Deniz Demir, Dr. Bülent Kabaş, Ece Baykal Fide. Ayrıca yasal haklarını kullanarak yaptıkları aynı iş bırakma eylemi nedeniyle Devran'ın açtığı soruşturmada haklarında üniversiteden atılma kararı verilen kadın akademisyen Dr. Figen Algül ile araştırma görevlisi Can Başaran'ın itirazları ise henüz karara bağlanmadı. YÖK'ün bu iki isim hakkında Devran'ın açtığı soruşturmalarda verilen cezalarla ilgili kararı bekleniyor.

Bunların yanı sıra, bu akademisyenlere verilen cezaların altında Eğitim-Sen'in açıklamasında da belirtildiği gibi vekaleten dekanlığa atanan Prof. Dr. Selma Ulus'un da imzası vardı. Akademideki atmosferin nereye evrileceği merakla bekleniyor.
cnntürk

ETİKETLER:
Yusuf Devran , Marmara , dekan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
 
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
 
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
japonya
Türkmenistan
TÜİK
barcelona
Adana Demirspor
Manchester City
deprem
Microsoft
anap