E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Demirtaş'tan 'IŞİD' açıklaması: Hem Kobani etrafından hem Irak'ın diğer bölgelerinden sökülüp atılmalı!

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesini arzulamadıklarını belirtti.

1.10.2014 - 20:10
Demirtaş tan  IŞİD  açıklaması:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, hükümetin IŞİD'e destek olmadığını, hem Kobani'den hem Irak'ın diğer bölgelerinden IŞİD'in sökülüp atılması gerektiği yönündeki görüşünü ilettiğini belirtti.  

Meclis'te gazetecilerle sohbet eden Demirtaş, Başbakan Davutoğlu ile yaptıkları görüşmeye ilişkin soruları yanıtladı. 

Davutoğlu'dan IŞİD'e destek verilmeyeceğini duymanın önemli olduğunu dile getiren Demirtaş, Kobani'ye koridor açılması konusunu görüşmediklerini söyledi. Davutoğlu'nun Kobani'ye insani yardım ulaşmasına hiçbir şeyin engel olmayacağını ilettiğini anlatan Demirtaş, "Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesini arzulamadıklarını söyledi" dedi. 

Türkiye'nin IŞİD'i desteklediği algısını hükümetin değiştirmesi gerektiğine ilişkin görüşlerini paylaştıklarını dile getiren Demirtaş, Davutoğlu'nun da hükümetin, Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesini istediği tartışmasını hayretle izlediğini söylediğini kaydetti. Demirtaş, Davutoğlu'nun, "Tam tersine IŞİD'in oradan temizlenmesi lazım. Uluslararası koalisyonun, tezkerenin amaçlarından biri budur. Hem Kobani etrafından hem Irak'ın diğer bölgelerinden IŞİD'in sökülüp atılması gerektiğini düşünüyoruz" dediğini belirtti. 

Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'nun, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerektiği yönündeki tutumun gerekçesini, Şam yönetiminin savaş uçaklarının belli bölgeye girmesinin engellenmesi olarak açıkladığını söyledi.   

Davutoğlu'nun Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'a yönelik sınırdaki askerlere taş atmasıyla ilgili sözlerinin kabul edilemez olduğunu ilettiklerini belirten Demirtaş, Davutoğlu'nun da bölgede IŞİD'i protesto edenlere yapılan müdahaleden haberi olmadığını ifade ettiğini aktardı. 

Tezkereye karşı olduklarına ilişkin tutumlarında bir değişiklik olmadığını dile getiren Demirtaş, "savaş tezkeresi" olarak tanımlamasına ilişkin Davutoğlu'nun kaygısını ilettiğini kaydetti. Davutoğlu'nun, bu tutumun çözüm sürecinin tersi olarak algılanabileceğine ilişkin görüşünü paylaştığını anlatan Demirtaş, Davutoğlu'nun, "PKK'ya savaş ilanı, yeni bir askeri konseptin kararlılığı gibi yansıtılırsa çözüm sürecinin ruhuna zarar verir. Savaş tezkeresi değil" dediğini söyledi. Demirtaş, tezkereye ilkesel olarak karşı olduklarını vurguladı. 

Türkiye'nin, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan PYD'ye yardımı engellememesi gerektiğini savunan Demirtaş, Kobani'deki Kürtler'in sağlanacak silah desteğiyle kendilerini savunmak istediklerini belirtti. 

IŞİD'in Kobani'de katliam yapmasına göz yumulmaması gerektiğinin altını çizen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Birlikte yaşamanın temellerini yeniden güçlendirmek istiyoruz ve çözüm süreci buna hizmet etsin diye uğraşıyoruz. Silah yardımı yapılacaksa neden Türkiye yapmasın? PYD'nin silah yardımını Türkiye'den alması daha mantıklı değil mi? Bu, Türkiye-Kürt ilişkisi açısından daha sağlıklı sonuçlar doğurmaz mı? Türkiye silah eğitimi de versin, silah da versin. Aksi takdirde katliam ortaya çıkarsa ya da IŞİD sınıra bayrağını dikerse bu Türkiye için daha mı iyi olur? 

Biz hükümetin endişelerini anlayabiliyoruz. Bu endişeleri ortadan kaldırmamız lazım. Türkiye kaygı duyduğu yapıya destek olamaz. Bu kaygıların giderilmesi lazım. Bunun yolu diyalogdur, temastır, karşılıklı çıkarların ortaklaştırılmaya çalışılmasıdır. Bunlar yapılırsa Türkiye bölgeye dönük politikasında rahatlar. Bu güvensizlik ortamında 'Türkiye PYD'ye yardım etsin' dediğimizde 'Türkiye PKK'ya yardım etsin' gibi algı var. 'Bugün PKK'ya yardım ederim, yarın ateşkes bozulur, o silahlar bize dönebilir' tartışması yapılıyor. Bunlar birbiriyle bağlantılı. Çözüm süreci sağlıklı ilerleyecek ki güven ortamı oluşsun, tehdit algılaması ortadan kalksın.

Kandil'deki algı da 'Türkiye IŞİD'e destek veriyor, Kobani saldırılarını desteklemiş oluyor. Öyle olunca çözüm sürecinin ne anlamı kalıyor'. Türkiye IŞİD'e karşıysa bu algının düzeltilmesi lazım. Kandil süreci bitirme heveslisi değil. Güven ortamı oluşturulmalı." 

Ortaöğretimde kılık kıyafet serbestisi

Ortaöğretimde kılık kıyafet serbestisine ilişkin görüşlerini de paylaşan Demirtaş, inanç özgürlüğüne özgürlükçü pencereden baktığını ancak çocukların başörtüsü konusunun pedagojik boyutu olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanları hiç böyle konuşmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yasama yılı açılış konuşmasını da değerlendiren Demirtaş, "Bugüne kadar cumhurbaşkanları hiç böyle konuşmadı. Sayın Erdoğan, grup konuşmasının bir benzerini yaptı. Kendisinin öngördüğü başkanlık modeline uygun bir konuşmaydı. Siyasi içerikli konuşmaydı. Başbakanın yapması gereken konuşma yaptı. Bu kendisinin bilinçli tercihi" dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan Genel Kurul salonuna girdiğinde ayağa kalkmasının siyasi nezaketten olduğunu ifade eden Demirtaş, daha önce kendisini Erdoğan'ı alkışladığı için eleştiren Kılıçdaroğlu'nu eleştirmeyeceğini söyledi. 

Çözüm süreci değerlendirildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı kabulünde ağırlıklı olarak çözüm süreci değerlendirildi.  

Başbakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu ile Demirtaş arasında bugün Başbakanlık Yeni Bina'da yaklaşık 1,5 saat süren görüşme olumlu bir havada geçti.  

Görüşmede çözüm sürecinin olumlu bir şekilde ilerlediği ancak yapılan açıklamalar nedeniyle tam tersi bir algı oluşturulduğu, bu algının doğru olmadığı ve bunun kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklandığı üzerinde duruldu.

Ağırlıklı olarak çözüm sürecinin konuşulduğu görüşmede, çözüm süreci mekanizmasının kurulması gibi olumlu gelişmeler devam ederken  ve süreç olumlu bir yolda ilerlerken, sürece zarar verecek eylemlerden, girişimlerden, süreçlerden kaçınılması gerektiği bildirildi. 

Öte yandan Demirtaş'ın Başbakanlık binasında ağırlanmasının da sembolik bir anlamı olduğu ve bunun Başbakan Davutoğlu'nun görüşmeye verdiği önemi gösterdiği ifade edildi.
aa

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 1 Ekim 2014 Çarşamba 20:43

Türkiye cumhuriyetine yapılacak her türlü ihaneti yapacaksın.suriyede kürt devleti kurmak için pkk yı oraya kaydıracaksın.sıkışınca devletten yani tanımadıgın güçten yardım isteyeceksin,kuyrugu biraz kurtarınca tekrar türk askerini vurmak için

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İstanbul
Euroleague
hamza hamzaoğlu
MHP
Ahmet Kural
Southampton
uefa
FED
siyanürlü mektup