E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Davutoğlu'ndan 'İran' çıkışı! 'Hizbullah’ın varlığına karşı yeterince şey yapıyor muyuz'

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye krizinde İran ve Hizbullah’a yönelik eleştirilerinde tonu sertleştirdi. New York’ta konuşan Başbakan, “Hizbullah’ın varlığına karşı yeterince şey yapıyor muyuz” diye sordu.

6.03.2015 - 17:14
Davutoğlu ndan  İran  çıkışı!

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye krizinde İran ve Hizbullah’a yönelik eleştirilerinde tonu sertleştirdi. New York’ta konuşan Başbakan, “Hizbullah’ın varlığına karşı yeterince şey yapıyor muyuz” diye sordu.

Tartışmalı iç güvenlik paketinin ise AB standartlarında olduğunu savunarak, yasanın gerekçelerinden biri olarak Türkiye’de olabilecek “Suriye rejiminin ajanlarını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta başı Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretin ardından Türk dış politikasında İran karşıtı bir çizginin daha da ağırlık kazanacağı yönündeki işaretler, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun New York temaslarında iyice belirginleşti.

Perşembe sabahı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Suriye’ye Lübnan’dan geçen ve Esad Rejimi’ni destekleyen yabancı savaşçılara vurgu yapan Başbakan Davutoğlu, akşam Amerika’nın ünlü düşünce kuruluşu Dış Politika Konseyi CFR’da yaptığı konuşmada da, açıkça Suriye’de rejim yanlısı, İran tarafından desteklendiği bilinen Hizbullah unsurlarını eleştirdi. Ve isim vermeden, İran’ı Esad’ın yanında savaşmaları için Suriye’ye devlet görevlileri göndermekle suçladı.

Davutoğlu, tartışmalı iç güvenlik paketinin gerekçelerinden biri olarak da Türkiye’deki Suriye rejiminin ajanlarını söyledi.

YA LÜBNAN’DAN GELENLER

Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye geçen yabancı savaşçıları durdurma konusunda ne tür önlemler aldığı yönündeki soruya cevap verirken, konuyu İran’a bağlayarak şunları söyledi: “Bu kolay bir iş değil ama biz mümkün olan her şeyi yapıyoruz. Biz yabancı savaşçılara karşıyız. Ama şunu söylememe izin verin. Evet, hepimiz yabancı savaşçılara karşıyız. Ama Lübnan’dan gelen, rejimi destekleyen yabancı savaşçılar olan Hizbullah’ın varlığına karşı yeterince şey yapıyor muyuz? Rejimi destekleyen, Irak’tan gelenlere karşı yeterince şey yapıyor muyuz? Suriye’de savaşmak için yetkililerini yollayan bazı ülkeler konusunda yeterince şey yapıyor muyuz? Ama sanki sadece bir tarafta yabancı savaşçılar varmış gibi… İlkelere bağlı olmak zorundayız. Türkiye son 30 yıldır terörizmden acı çekiyor. Biz terörizmin hiçbir türlüsüne asla tolerans göstermeyiz.”

BİZ NİYE KARADAN GİRELİM

Davutoğlu, Türkiye’nin IŞİD’e karşı bir kara operasyonuna girişip girişmeyeceği yönündeki soruya ise “Biz bütün bu kavganın kurbanı durumundayız” diyerek şöyle cevap verdi: “İki milyon mülteci. Kobani nedeniyle 200 bin Kürt, üç günde Türk tarafına geldi. Biz onları almasaydık, katliama uğrarlardı. Peşmergenin, Özgür Suriye Ordusu’nun Kobani’ye gitmesine biz izin verdik. Uluslararası medya hâlâ sanki Suriye’deki insanlar Türkiye kara operasyonu yapmaya istekli olmadığı için öldürülmüş gibi bir hava yaratıyor. Biz niye kara operasyonu yapmalıyız? Niye herkes tarafından kabul edilmiş bir büyük strateji yokken Türkiye risk almalı? Amerikalı, Avrupalı diğerlerinin askerleri orada değilken Türkiye niye yollamalı?”

İÇ GÜVENLİK PAKET AB STANDARTI

Davutoğlu, panelde iç politikaya ilişkin sorulara da yanıt verdi. Türkiye’nin tartışmalı iç güvenlik paketine neden ihtiyaç duyduğu sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, paketin AB standartlarında olduğunu savunarak şunları söyledi: “İç güvenlik paketi sadece güvenlik için değil güvenlik ve özgürlükleri koruyan bir yasa. Niye? Çünkü geçen sene 6-7 Ekim’de, hükümetin kurulmasından sonra özellikle Güneydoğu Anadolu’da, belli terörist gruplar tarafından şehirlerde şiddet içeren terörist saldırılar oldu. Evleri yakmak için molotofkokteylleri kullandılar ve bazı genç insanlar öldürüldüler. Bunlar barışçıl gösteriler değil. Bu alarm veren, Suriye ve Irak gibi bir ortam yaratmak için bazı çevrelerce provoke edilen deneyimlere dayanarak, biz bazı önlemler almaya karar verdik. Ancak temel kriter AB standardıdır. Bu pakette AB standardına ters düşen hiçbir şey yoktur.”

BELKİ SURİYE’NİN AJANLARI VAR

Davutoğlu, şimdi bu konuda Türkiye’ye ABD ve Avrupa’daki yasaların geldiğini savunarak, “Türkiye IŞİD militanları, belki Suriye rejiminin ajanları ve değişik gruplardan teröristler varken bu ülkelerden daha güvende bir yer değil. Bu konuda dikkatli olmak zorundayız” dedi.

RUSYA’YI SURİYE’DE NİYE İZOLE ETMEDİK

Davutoğlu, Türkiye’nin Ukrayna’da yaptıkları yüzünden Rusya’nın izole edilmesi konusunda neden isteksiz olduğu sorusunu da yine Suriye krizine dayandırdı. Başbakan şöyle konuştu: “Sadece Ukrayna değil. Önce benim sormama izin verin. Biz Rusya’yı Esad Rejimi’ni desteklediği için niye izole etmedik? ABD ve diğerleri Rusya’yı 300 bin kişiyi öldüren Esad’ı desteklediği zaman neden izole etmedi? Öldürülenler Müslüman ve Suriyeli’ydi, Ukrayna’da öldürülenler Hıristiyan ve Ukraynalı’ydı diye mi? Bu mu fark? Eğer Rusya yanlış yaptıysa, tutarlı olmak zorundayız. Suriye’de yanlış yaptılar.” Davutoğlu, ayrıca Ukrayna konusunda Türkiye’nin politikasının çok net olduğunu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün desteklenmesinden taviz verilmeyeceğini belirterek, bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de Ankara’ya geldiğinde iletildiğini belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna tarafında bir güven tesis ettiğini savunan Davutoğlu, “Bugün Ukrayna’da AGİT Özel Temsilcisi bir Türk diplomat (Ertuğrul Apakan) ve hem Ukrayna hem Rusya tarafı Türk politikasına saygı gösteriyor ve Türk diplomatın bu türden arabuluculuk çabalarına devam etmesini tercih ediyor” diye konuştu.

TÜRKOSEPTİKLERİ İKNA ZOR

Davutoğlu, kariyeri sırasında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olduğunu görüp göremeyeceği yönündeki soruya ise AB’nin Türkiye’yi kabul etmemek için her zaman çok bahanesi olduğunu belirtip şöyle konuştu: “Eskiden, Türkiye üye olmak için çok fakir, çok zayıf, diyorlardı. Çünkü Türkiye üye olursa AB Türk ekonomisini sübvanse etmek zorunda kalırdı diye. Türkler daha fazla iş ister diye. Şimdi söyledikleri ise Türkiye üye olmak için fazla büyük, fazla güçlü. Çünkü bu güçte bir Türkiye’yi içine alması zor olur diye.”
Avrupalıların neden bir bahane aradıkları sorusuna ise Başbakan şöyle yanıt verdi: “Tüm Avrupalılar değil. Buraya gelmeden Portekiz’deydim.

Bizi destekliyorlar. İtalya, Polonya, birçok Avrupalı bizi destekliyor. Ama isteksiz olanlar için öncelikli sebep kültürel önyargılar. Maalesef bunu söylemek zorundayım. Ekonomik göstergeler değil. Daha önce ekonomide iyi bir performans ortaya koyarsak Türkoseptikler için Türkiye’yi kabul etmek daha kolay diye düşünürdük. Ama şimdi fark ettik ki, ne yaparsak yapalım, bir şeyi değiştirmek zor, o da kültürel önyargılar. Sanki Avrupa, kutsal bir Roma Hıristiyan kıtasıymış gibi.” Davutoğlu, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Avrupa’daki isteksizliğin ikinci sebebinin ise yükselen bir Türkiye’den duyulan korku olduğunu belirtti.

hürriyet

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Ooof of 6 Mart 2015 Cuma 20:39

yeğenim hamasın hizbullahtan, müslüman kardeşlerden farkı ne; söylede bizde bilelim. Suriye ajanları geldi ise geleli 3 yıl, mitin takip ettiği adamlar kıçında bomba patlatıp reyhanlıda ihmaliniz gafletiniz sonucu 60 garibanı öldüreli 2 yıl oldu. Böyle bir yasa gerekiyorduda bu kadar zaman uyuyormuydunuz. Hadi seçmenlerinize söylediğiniz yalanları yiyecek % 50niz var yetmiyormu. böyle saçmalıkları elin gavura söyleyip niye kendinizi güldürüyorsunuz. Türk milletinin itibarını zedeliyorsunuz yeğen

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
TCMB
moskova
konuk oyuncu
survivor all star
Fatih Erbakan
muhsin yazıcıoğlu
hapis
örgüt
Sırrı Süreyya Önder