E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Çiçek'ten Tutuklu vekil İsyanı: Mahkeme Tahliye Etmiyor... Meclis’in Önünde Ölüm Orucuna mı Yatayım?

“Yeni anayasa için ilk günden beri gece-gündüz durmadan uğraştık, uğraşıyoruz. İyi niyetle çalışıyoruz. 7 aydır cumartesi-pazar yollardayız. Halkla konuşuyoruz. Şimdi yazım aşamasındayız, tartışmalar oluyor ama en azından şimdilik olumlu yönde ilerlemeler kaydediyoruz.

29.05.2012 - 08:21
Çiçek ten Tutuklu vekil İsyanı:

Bilal Çetin/Vatan

“Yeni anayasa için ilk günden beri gece-gündüz durmadan uğraştık, uğraşıyoruz. İyi niyetle çalışıyoruz. 7 aydır cumartesi-pazar yollardayız. Halkla konuşuyoruz. Şimdi yazım aşamasındayız, tartışmalar oluyor ama en azından şimdilik olumlu yönde ilerlemeler kaydediyoruz.

Bu iş elbette zor. Zorluk işin tabiatından kaynaklanıyor, sıradan bir kanun çalışması değil bu, tartışmalar elbette olacak. Tartışmalıyız da, ama kavga etmeden, birbirimize hakaret etmeden tartışmalıyız. Bu Meclis yeni anayasayı yapabilmelidir. Bunun için herkesin sorumluluk duygusu ile hareket etmesi gerekir. Türkiye artık mevcut anayasa ile yoluna devam etmemeli, edemez...”

Neden edemezin gerekçelerini de sıralıyor Cemil Çiçek:

Birincisi elbette herkesin üzerinde ittifak sağladığı, ülkeyi 12 Eylülcülerin yaptığı darbe anayasasından kurtarmak.

İkincisi, 27 Nisan 2007’de yaşananlar ve Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin anayasa hükmü.

Bu konuda şunları söylüyor Çiçek:

“27 Nisan’da yaşanan problemler sonucu Cumhurbaşkanını halk seçsin dedik. Cumhurbaşkanı bundan sonra halkın yüzde 51 oyu ile seçilecek. Milletvekili seçiminde ise yüzde 33 - 35 oyla bir siyasi parti tek başına iktidar olabiliyor hatta seçim yasaları nedeniyle Meclis’te yüzde 65 çoğunluğa da sahip olabiliyor. Bu durumda hangisi güçlü olacak; iktidar mı, halktan yüzde 51 oy almış olan cumhurbaşkanı mı?

Yine anayasadaki cumhurbaşkanının yetkilerini, hükümetin ve başbakanın yetkilerini düşünün, bunun sonucundan ne çıkar? Yetki çatışması çıkar...

O nedenle de bu anayasa değişmelidir.”

“Askeri darbelerden daha fazla zarar verir”

“Değişmezse ne olur?” sorusuna verdiği yanıt da son derece çarpıcı Cemil Çiçek’in:

“6-7 aydan beri üzerinde çalıştığımız yeni anayasanın yapılamaması, şu veya bu sebepten bu fırsatın heba edilmesi siyaset kurumuna askeri darbelerden çok daha fazla zarar verir...”

Bu arada Çiçek, makamına ve kişiliğine yönelik olarak muhalefetten özellikle de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gelen ağır eleştirilerden yakınıyor.

Görev ve yetkileri ile ilgili anayasa ve içtüzük hükümlerini hatırlatıyor:

“Eğer beni eleştirenler, bu maddeleri bilerek bu türlü ifadeler kullanıyorlarsa, bu son derece yakışıksızdır ve asla kabul edilemez. Hele hele bunu bir siyasi partinin genel başkanı söylüyorsa, ben ona yakıştıramam. Eğer bilmiyorlarsa o takdirde de bu çok cahilce bir değerlendirme olur...”

Kılıçdaroğlu’nun eleştirileri büyük ölçüde tutuklu milletvekilleri ile ilgili sorunun çözülemeyişinde, bu konuda Meclis Başkanı’nın gereken inisiyatifi gösterememiş olmasında düğümleniyor.

Bu konuda yapması gereken, yapabileceği her şeyi yaptığını düşünüyor Çiçek ve şöyle devam ediyor:

“Ben Meclis Başkanı olarak, hukukçu olarak, tutukluluk sürelerinin çok uzadığını söyledim. Yargının tutuklu milletvekillerini serbest bırakması gerektiği yönündeki görüş ve temennimi dile getirdim. Yargı bu meseleyi çözsün dedim. Yargı çözmedi, çözümü Meclis’in bulması için devreye girdim. İktidar-muhalefet uzlaşması sağlamaya çalıştım ama iktidar, ‘ben bu şekilde yasa değişikliği ile çözüme taraftar değilim’ dedi... Bu noktada çözüm tıkandı...”

Özetle Çiçek, tutuklu milletvekilleri sorununun çözümü konusunda gösterdiği onca gayrete karşın Kılıçdaroğlu’nun sert eleştirilerine hedef olmayı hazmedemiyor. Adeta isyan ediyor:

“Mahkeme tahliye etmiyor. Siyaset bir çözüm formülü üzerinde uzlaşmaya yanaşmıyor. Peki ben daha ne yapayım? Meclis’in önünde ölüm orucuna mı yatacağım ben?”

Bu soruya Kılıçdaroğlu’ndan cevap bekliyor Çiçek. “Yapabileceğim başka ne kaldı?” demek istiyor. Belli ki Kılıdaroğlu’nun eleştirilerine çok kırılmış, içerlemiş. Tutuklu milletvekilleri sorununa samimi çözüm arıyorsa kendisinin doğrudan Başbakan‘la görüşmesi gerektiğini söylüyor ve “Siz biraraya gelmiyorsanız, gelemiyorsanız ben ne yapayım?” diyor...

Evet bugüne kadar, siyasetteki gerilimi düşürmek, uzlaşı yolları açabilmek için çaba gösteren Cemil Çiçek bile artık isyan bayrağını çekmiş durumda. Ankara’nın sinir katsayısı giderek yükseliyor.

Ve Türkiye böyle bir ortamda temel toplumsal sözleşmesini, yani anayasasını yenilemeye çalışıyor. Hem de dört partinin mutabakatını sağlayarak...

Olur mu dersiniz?

 

YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 29 Mayıs 2012 Salı 23:32

mevcut anayasayla ne yaptığınızı gördüğümüz için yeni anayasadan pek umudumuz yok. mesele anayasa babayasa yapmak değil anayasal düzeni iğdiş etmemek .

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 29 Mayıs 2012 Salı 11:43

hakan fidan için yasa çıkaran meclis başkanı eğer onurun varsa istifa edersin. ama sen istifade etmek için kırk parti değiştirirsin.

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 29 Mayıs 2012 Salı 11:34

Milletle dalga geçme mahduru oynama. Çok basit bir yasa ile halkın seçtiği hükümlü olmayan tutuklu milletvekilleri serbest olarak yargılanabilir. Ama işinize gelmiyor anlatacakları işinize gelmiyor. Türkiyede Engezisyon mahkemeleri kurdunuz. Önüne geleni içeri atıyorsunuz bıktık artık milyonlarca iftira iddalarla bu insanlar kaç sene yargılanacaklar? İşallah başınıza gelirde cehennemin ucunu bu dünyada görürsünüz. Bugün olanlar isdiptad dönemini geçti.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 29 Mayıs 2012 Salı 10:37

AKP yargıya güvenmediği için Hakan FİDAN ile ilgili yasal düzenleme yaptı. Şimdi yasaları bahane etmeyin, yasaları meclis değiştirir siz de o meclisin başkanısınız.

Yorumu oyla      22      10  
Misafir 29 Mayıs 2012 Salı 09:46

Çıkarsın B.bakanın karşısına dersin ki Sayın B.bakan siz muhalefet kendi arasında anlaşsın bakalım demiştiniz,onlarda anlaşmış çözüm bulmuşlar,bu saatten sonra mızıkçılık yapmak olmaz,bu konuşmanıza karşılık B.bakan sizi önemsemezse siz de hemen o dakika istifanızı verirsiniz,yapacağınız bu kadar basit,ağlaşmayı bırakın,ama anlaşılan B.bakan yeni anayasa için aklındakini pakete koymak içinde tutuklu m.vekillerini şantaj için tutuyor,vatandaş olarak bunları düşünüyorum.

Yorumu oyla      20      10  
Misafir 29 Mayıs 2012 Salı 08:57

Sayın Çiçek, bu davranışınız kabul edilemez, ortada bir demokrasi sorunu var, bu insanlar seçildikten beri bir yıldır tutuklu, madem yasalar engel, nasıl mit müsteşarı için yasa çıktıysa bunun içinde çıkmalı. Bunu kamuoyuna söylemeliydiniz.

Yorumu oyla      24      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
 
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
Kılıçdaroğlu: Dua Etmeden Uyumam
CHP Lideri kemal Kılıçdaroğlu Turktime Yönetim Kurulu Başkanı ve Güneş ...
Kılıçdaroğlu Talat Atilla’ya Konuştu
CHP Lideri kemal Kılıçdaroğlu Turktime Yönetim Kurulu Başkanı Talat Atilla'ya konuştu.
 
DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıköz Turktime’a Konuştu
DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz Turktime'ı ziyaret ederek Talat Atilla ...
Beypazarı’nın Efsane Başkanı Mansur Yavaş Şok Transferin Perde Arkasını ve Başkan’a Şantaj İddialarını Turktime’a Anlattı…
MHP MYK Üyesi ve Beypazarı eski Belediye Başkanı Mansur Yavaş Turktime ...
Dr. Aytun Çıray’dan Turktime’a Çarpıcı Açıklamalar…
Turktime ve Sözcü yazarı DP eski Genel Başkan Yardımcısı Dr. Aytun Çıray ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Güney Kore
TÜİK
TCMB
Emre Belözoğlu
yargıtay
harç
siber
YÖK
istanbul 10