E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

CHP Merkez Yönetim Kurulu bugün toplandı! 

CHP Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

27.08.2014 - 17:42
CHP Merkez Yönetim Kurulu bugün toplandı!


- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Bir cumhurbaşkanının bir siyasi parti kongresinde, o partinin genel başkanıymış gibi konuşması, açması kongreyi, yönlendirmesi hukuka meydan okumaktır, hukuk tanımazlıktır. Onun için bugün yapılan AKP kongresi yasal dayanaktan yoksundur" dedi. 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ,Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 

Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Yoğun bir siyaset akışı içerisinde olduklarını belirten Koç, bunlardan en önemlisinin ise yasal olup olmamasının tartışılacağı AK Parti 1. Olağanüstü Kurultayı'nın geldiğini söyledi. 

"15 Ağustos akşamından itibaren Türkiye'de adeta bir darbe koşullarının gerçekleştiğini" savunan Koç, ciddi bir hukuk darbesinin yaşandığı dönemin içinden geçtiklerini söyledi. 

O tarihten, bugüne kadar açık bir anayasa ihlali yaşandığını iddia eden Koç, bu konuya çok açık dikkati çektiklerini anımsattı. 

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından hukuken yaşanması gereken süreçlerin sürekli olarak altını çizdiklerini vurgulayan Koç, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gibi makamların atması gereken adımları atması gerektiğini söylediklerini aktardı. 

Son olarak da Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunduklarını hatırlatan Koç, şöyle devam etti:

"Bu hukuksuzluk dönemi, bugün aleni bir aşamaya geldi. Bugün toplanan AKP 1. Olağanüstü Kurultayı hukuksuz bir süreç içinde toplanmıştır. 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçilen, 15 Ağustos'ta resmileşen ve cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, bugün AKP Kongresine katılmıştır. Bir siyasi parti genel başkanı gibi bir konuşma jargonu sergilemiştir. Yine hedefinde CHP. Bir Cumhurbaşkanı, bir siyasi partinin kongrenin anamuhalefet partisine ağzına geleni söyleme hakkını kendisinde bulmaktadır. O zaman bu rejimin adını koymamız lazım. Devlet, devlet eliyle maalesef hukuk devleti olmaktan çıkartılmıştır. Tek bir kişinin beklentilerine, dayatmalarına teslim edilmiştir. Bu tablo vahim tablodur. Bir cumhurbaşkanının bir siyasi parti kongresinde, o partinin genel başkanıymış gibi konuşması, açması kongreyi, yönlendirmesi hukuka meydan okumaktır, hukuk tanımazlıktır. Onun için bugün yapılan AKP kongresi yasal dayanaktan yoksundur. Mevcut hükümet zaten düşmüş durumdadır ama yeni hükümete görevi devredecek bir hükümette maalesef fillen yoktur Türkiye'de."

Cumhurbaşkanının mal bildirimi

6271 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kanunu'na değinen Koç, kanunun ilgili maddesinde, "seçilen adayının mal bildirimi, seçim sonuçlarının kesinleşmesine müteakip, Resmi Gazete'de yayımlanır" dendiğini aktardı. 

Koç, "Buna göre TBMM Başkanı ne yapmalı? Başkan, Resmi Gazete'de bu mal bildiriminin yayımlanmasını sağlamak zorunda kanunen. Kanunsuz emir ve talimat yoluyla seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de yayımını başbakanlık makamı engelledi. TBMM Başkanı da mal bildirimini Resmi Gazete'de yayımlatmamak yoluyla bu suç ilişkilerinin ve buna dair oluşumların maalesef içinde yer almış durumdadır" dedi.

Bu açıklamalarına TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çok alındığını savunan Koç, Meclis Başkanlığı makamının bir süs makamı olmadığını söyledi. 

CHP tüzel kişiliği adına Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları bireysel başvuruyu da hatırlatan Koç, "Anayasa Mahkemesinin bugün bu konuda bir karar vermesi gerekmektedir. Başvurunun olumlu bir sonuca bağlanması beklenmelidir. Hukuk bunu göstermektedir. Son icraatları da Anayasa Mahkemesi'nin bununla uyumludur, bu uyumun devamını siyaseten beklemek her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının beklentisi içindedir" diye konuştu. 

Burası bir hukuk devleti

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, adli yıl açılış törenine ilişkin, "Recep Tayyip Erdoğan'ın kaprisi ortada 'daha da gelmem.' Gelmezsen gelme. Birisi dur demek zorunda artık buna. Burası senin kişisel kapris cumhuriyetin değil. Burası bir hukuk devleti. Kurumları, kurulları, anayasası var" dedi. 

Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Adli yıl açılış törenine değinen Koç, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun Türkiye Barolar Birliği (TBB)  Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasına ilişkin aldığı kararın önemli olduğunu söyledi.

Bu kararın aslında oy çokluğu ile değil, oy birliği ile alınması gerektiğine işaret eden Koç, "Burada maalesef Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel kaprisleri ve talepleri sınır tanımamaktadır" dedi. 

Erdoğan'ın, her süreci şekillendireceğine kendisini inandırdığını ve kendisini tek yetkili güç olarak gördüğünü ifade eden Koç, "Recep Tayyip Erdoğan'ın kaprisi ortada 'daha da gelmem.' Gelmezsen gelme. Birisi dur demek zorunda artık buna. Burası senin kişisel kapris cumhuriyetin değil. Burası bir hukuk devleti. Kurumları, kurulları, anayasası var. Senin kafana göre, keyfine göre, senin özel ilişkilerine göre hiçbir kurum, hiçbir uygulama vücut bulamaz. Bunu cumhurbaşkanı değil ne olursan ol, bunu o kafanın içine sok" diye konuştu. 

"Bunların mantığında eleştiriye yer yok" değerlendirmesini yapan Koç, şunları söyledi:

"Sadece sınırsız övgü ve sorgusuz biat var. Hukuku özelleştirmek ve bağımlı kılmak var. İtiraz edenin tasviseyi var. Çıkar ilişkileri ile bağlanmış suç ortaklığının, zorunlu siyasi yol arkadaşlığına dönüştüğü bir devamlılık var, bu siyasetin içinde. Kapalı zarf usulü başbakan atanması, yeni kadroların belirlenmesi var. Bunların özledikleri düzende, kardeşe şantaj var, açık kapalı tehdit var. Perde önü, perde arkası. Sonuçta tek adam dayatması var, tek adam projesi var, yani tiranlık var."  

AK Parti Kongresiyle ilgili, "ne kadar düzenli, herkes biliyor yerini..." gibi değerlendirmeler yapılabileceğini ileten Koç, "Kuzey Kore görüntülerine bizim karnımız tok. 'Ağla' diyecek herkes ağlayacak, 'gül' diyecek herkes gülecek. 'El salla' diyecek herkes el sallayacak...Böyle bir görüntü. Bu disiplin değil tam biatin şekillendiği fotoğraftır" görüşünü savundu. 

Alman gizli servisinin Türkiye'yi dinlediği iddiaları

Alman gizli servisinin Türkiye'yi dinlediği iddialarını hatırlatan Koç, bu iddiaların üzerinden 10 gün geçtiğini ancak hükümetten halen "çıt" çıkmadığını söyledi.

"Recep Tayyip Erdoğan her konuda uzman, değil mi?" sorusunu soran Koç,  şöyle devam etti:

"Her konuda söyleyecek sözü olan? Alman istihbaratı Türkiye'yi her yönüyle dinlemiş. Bunlar açığa döküldü. Peki bu konunun üzerine ne beklersiniz? 'Ey Merkel...' tarzı bir girişle, alışılagelmiş meydan okuyan konuşmalardan birini beklersiniz. Var mı? Ama çıt yok. 'Unutulsun, gündemden düşer gider' beklenti bu. Yav sen Kadıköy vapurundan inen kadınların görüntüsü hakkında bile fikir yürüten bir adamsın. Bu hususta söyleyeceğin birşey yok mu? Dinlemişler usta, dinlemişler. Ne dinlemişler acaba? Niye korkuyorsunuz? Zülfüyare dokunan ne var acaba o dinlenenlerin arasında? Eski WikiLeaks belgelerinde, eski ABD Büyükelçisinin kriptolarından alıntılar var. İsviçre bankalarından 8 ayrı hesabının olduğunu söylüyor orada. Kozinoğlu'nun anıları var."

"Alman İstihbaratının dinlemesine bunlar mı takıldı?" diye soran Koç, Erdoğan'ın bunların tekrar tartışılmasını istemediğini dile getirdi. 

Koç, şunları kaydetti:

"Zülfüyare dokunan bu mu? Başka ne rahatsız ediyor seni ve kapalı zarf usulü göreve getirdiğin Başbakanı? IŞİD başta olmak üzere, terör örgütlerince kurduğunuz ilişkiler. Silah, mühimmat transferiyle ilgili birşeyler takıldı mı o istihbarata? Belgelendi mi o kayıtlarda, neden korkuyorsunuz? Senin tabirinle niye dayılanamıyorsun Almanya'ya, bu iş tartışılmasın, üstü örtülsün. Altında hangi gerçekleri unutturmak istiyorsunuz. Adamlar dinlemiş, mahremine girmişler. Siz ülkeyi şantaja açık hale getirdiniz, sadece birbirinize tuzak kurmuyorsunuz, şantaj yapmıyorsunuz. Siz ülkeyi uluslararası şantaja açık hale getirdiniz, şantaja teslim ettiniz. Her noktada etrafları sarılmış, istediği kadar tören yapsın gece uyku uyuyamıyor. Belgeli, kanıtlı. Eninde sonunda o çember daralacak." 

Cumhurbaşkanlığı yemin töreni

Koç, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için yarın Meclis'te düzenlenecek yemin törenini hatırlatarak, konunun MYK'da ciddi bir şekilde tartışıldığını bildirdi.

"Güya bir cumhurbaşkanının bir siyasi partinin kongresinde yaptığı konuşma ortada" değerlendirmesini yapan Koç, "Bir cumhurbaşkanının ana muhalefet partisine söylediği sözler ortada, 15 Ağustos'tan bugüne kadar anayasayı çeşitli devlet kurumlarına ortak suç işleterek ihlal ettiği ortada. Şöyle bir tablo var; Anayasa'yı ihlal eden birisi yarın Anayasaya sadakat üzerine yemin edecek. Yalan yemine tanıklık yapılacak" diye konuştu.

CHP'nin "milletin iradesine" karşı olmadığını, "hukuk devletinin iğfal edilmesine, hukukun içinin boşaltılmasına, tek kişinin keyfiyle Anayasanın içinin boşaltılmasına karşı olduğunu" ifade eden Koç, yarın Grup Başkanvekillerinin yemin törenine ilişkin partinin tutumuyla ilgili bir açıklama yapacağını da belirtti.

Yemin törenine, davet edilenler arasından, demokrasisi gelişmiş, hukuk devleti kavramından ödün vermeyen tek bir çağdaş demokrasi liderinin katılmayacağını ileri süren Koç, "Bunun karşısında uluslararası ceza mahkemesi tarafından aranan, suçlu bulunan lider koşarak geliyor. Herkes kendi demokrasi liginde yemin ediyor, görüntü o. Bir söz vardır, 'Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim' diye; yemin törenini izlemeye gelen kimliklerin bazıları kendisinin ne olduğunu özetliyor" diye konuştu.

AK Parti kongresinde "Yeni Türkiye" sloganının kullanıldığını belirten Koç, şöyle devam etti:

"Başbakanlığına getirilen kişinin Dışişleri Bakanlığı görevi süresince Türkiye'yi sorundan soruna taşıyan kişi olduğunu kimsenin unutmaması gerekiyor. Bu kişinin kafasının arkası net, önü de net. Şimdi uygulama noktasında. Düşüncesi şu; 1923'ten itibaren cumhuriyet dönemini, tarihin akışı içerisinde 100 yıllık bir ara dönem olarak kabul ediyor bu kişi. Kendi tarif ettiği o stratejik dehlizlerle Türkiye Cumhuriyeti devletine yeni inanç temelli ittifaklar arayan ve böylesi bir dünyanın merkezinde olan bir ülke rolü biçiyor. Gördüğü rüya bu. Bunu şimdi elde ettiği siyasi pozisyonuyla gerçeğe dönüştürmek istiyor."

"Panzehir, demokrasi ve özgürlük"

Tüm yurtseverlere bir çağrısı olduğunu vurgulayan Koç, "Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi tüm yurttaşları, bu geçmiş özlemini devlet kavramında yeniden inşa etmeyi kendisine strateji çizmiş, bu yeni kopya figüre karşı, hep beraber kardeşlik, eşit yurttaşlık, özgürlük, birlikte yaşam, demokrasi ve yeniden bağımsız Türkiye mücadelesinde beraber olmaya, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Bunların panzehiri, demokrasi, özgürlük ve ortak kardeşliğimizdir" diye konuştu.

Koç, AK Parti kongresinde akredite edilmediğini öne sürdüğü basın kuruluşlarının listesini de gösterirken, "Bu demokrasi şampiyonlarının karnesi" ifadelerini kullandı.

"Yok birbirlerinden farkı hepsi Osmanlı Bankası"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, CHP olarak Davutoğlu'na bir kutlama mesajı gönderip göndermeyecekleri ve bundan sonra kendisine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine "Yok birbirlerinden farkı hepsi Osmanlı bankası" açıklamasını yaptı. 

Dertlerinin kişilerle olmadığını vurgulayan Koç, "Bunlara karşı hukuk devletine saygılı oldukları ölçüde saygılı oluruz. Anayasaya saygılı oldukları ölçüde saygılı oluruz" diye konuştu.

CHP Grubu olarak yemin törenine katılıp katılmayacaklarına ilişkin soru üzerine de Koç, konunun tartışıldığını, yarın Grup Başkanvekillerinin partilerinin tavrını kamuoyuyla paylaşacaklarını yineledi.

Koç, "Süheyl Batum, açılım yasasının iptali için gruba bir dilekçe sundu ve ilk imzayı attı. Bu durum MYKgündemine geldi mi, tavrınız ne olacak?" sorusu üzerine ise "Bir Sayın Milletvekilimizin grup çalışmaları içinde müracaat edeceği yer grup yönetimidir. Grup yönetimi süreci değerlendirir ve ona göre tavır alır. Bireysel tavırla gruba bağlı milletvekilliği sıfatı yürümez" yanıtını verdi.
AA

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
dolar
Ahmet Kural
premier lig
burçin terzioğlu
Ayşe Ersöz
Milwaukee Bucks
Edward Snowden
Sayıştay