E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Umarım ABD'nin IŞİD'e karşı Kürt gruplara veriği silahlar Türkiye'ye yönelmez!

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ABD'nin Kobani'de IŞİD ile savaşan Kürt gruplara yaptığı silah yardımıyla ilgili, ''Umarım o silahlar Türkiye'ye yönelmez'' dedi.

20.10.2014 - 15:49
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay:

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuştu.

"Türkiye'nin bir tezi vardı; 'Kobani'ye silah yardımı gerçekleştirilirse bu silahlar bize karşı da kullanılabilir' diye. Ancak şu an ABD Kobani'ye doğrudan, havadan silah yardımına başladı. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusunun sorulduğu Altay, şunları kaydetti:

"Umarım o silahlar Türkiye'ye yönelmez. Ama bunu derken PYD'ye yapılan silah yardımını direkt eleştiriyor da değilim. Çünkü orada, o insanlar kendi bulundukları bölgeyi savunma noktasındalar. IŞİD'in ne kadar barbar bir terör örgütü olduğu da ortada. 900 kilometrelik sınırımız, Türkiye için ne kadar büyük bir tehdit unsuru olacağı ortada. O bakımdan bu silahlar niye verildi demiyoruz ama Türkiye'ye yönelmesine de temenni etmeyiz. Umarım böyle bir hata yapılmaz. Gelişmeler oraya doğru evrilmez."

Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "PKK neyse, PYD'de odur" dediğinin ifade edilmesi üzerine de "Yardımlarla ilgili tabii ki kuşkularımız var. Ama IŞİD tehdidini Türkiye için daha ciddi bir tehlike olarak gördüğümüzün de altını çizmemiz lazım. Eğit-Donat'ta kim eğitilecek? Eğit-Donat modeliyle eğitilecekler terörist değil mi  Onlar sütten çıkmış ak kaşık değil herhalde. Adana'da yakalanan TIR'larla o malzemeler kime verildi  Önce Sayın Cumhurbaşkanı'nın dönemin başbakanı olarak kamuoyunu tatmin etmesi, makul bir açıklama yapması lazım. Bölgedeki gelişmeler gerçekten çok hassas, dikkatle değerlendirilmesi lazım. Ama bununla beraber PYD ile IŞİD'i aynı kefede tutmak söz konusu olmaz. PYD en azından orada şu anda savunma modunda, IŞİD saldırı modunda. bu bile ayırmak için yeterli bir sebeptir" diye konuştu.

17 ARALIK SORUŞTURMASINA TAKİPSİZLİK
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 17 Aralık soruşturmasını ilişkin verilen takipsizlik kararını da eleştirdi.

Kararın verildiği 17 Ekim tarihinin Türkiye'de artık yeni bir dönemi başlattığını ifade eden Altay, "Bu karar, yargının vesayet ve işgal altında olduğunun, yürütmenin tasallutuna maruz kaldığının tescilidir. 17 ve 25 Aralık asrın rüşvet ve yolsuzluk operasyonu olarak tarihteki yerini korumaya devam edecek ama 17 Ekim tarihi de artık asrın vicdan yolsuzluğu olarak tarihteki kayıtlara geçecektir" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığa seçildiği partisini büyük kongresinde yaptığı konuşmada, "yolsuzluk yapanın elini kırarız" dediğini ve yeni bir ahlak anlayışı inşa edeceklerinden bahsettiğini hatırlatan Altay, "Allah'a yalvarıyorum; Cenab-ı Allah'ım bunların yeni ahlakından 77 milyonu koru. Bunların ahlakının ne olduğu 17 Ekim tarihi itibariyle herkes tarafından açıkça görülmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

Yasama ve yargı organlarının yürütme organının güdümünde olduğu rejime demokrasi denemeyeceğini, bunun dikta rejimi anlamına geldiğini ileri süren Altay, Türkiye'de yaşanın da bu olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Şimdi Türkiye'nin her yerinde görkemli adalet sarayları yapılıyor. Ama bu adalet saraylarında adalet yok, çürümüşlük ve kokuşmuşluk var. Çok beğendiğim bir söz vardır; bir yerde adliyenin olması, orada adaletin olduğu anlamına gelmez. 17 Ekim bu sözün de tescillendiği tarih olmuştur. Bu kararla parlamenter demokratik sistem ve kuvvetler ayrılığı fiilen son bulmuştur. Yürütme cuntası, yasama, yürütme ve yargıyı tekeline geçirmiştir. Artık Türkiye'de görevi kötüye kullanma, suçu bildirmemek, yargı görevi yapanın görevini engellemek, suçluyu kayırmak, nüfuz ticareti yapmak, mal bildirimine muhalefet etmek ve rüşvet, yolsuzluk artık suç değildir. AKP'ye bir tavsiyem de şudur; bu saydığım suçların Türk Ceza Kanunu'ndaki karşılığı olan maddeleri derhal bir torba kanunla TBMM'ye getirsinler ve bu maddeleri Türk Ceza Kanunu'ndan kaldıralım. Laik niteliği törpülenmiş devletin, hukuk devleti olma özelliği de bu kararla sıfırlanmıştır. Türkiye'de artık devletin anayasada tarif edilen laik, sosyal bir hukuk devleti olma özelliği de 17 Ekim itibariyle ortadan kaldırılmıştır."

Kararın hukuk, vicdan ve adalet katliamı anlamına geldiğini ileri süren Altay, adı geçen eski bakanların karara itiraz ederek, şaibeleri ortadan kaldırmak için yargılanmayı talep etmeleri gerektiğini de söyledi. Siyasetçi olmanın toplumun sorumluluğunu ve vicdanını sırtında taşımak anlamına geldiğine işaret eden Altay, "Bakanlar Reza'nın önüne değil, adaletin önüne yatmalıdır. Partimizin söylediği gibi 17 Ekim adaletin kara bir günüdür. Ve Türkiye'de artık kimsenin yargıya güveni kalmayacak, yargı yürütme organın sopası, maşası olarak adlandırılacak, öyle algılanacaktır. Bu kararı veren Sayın Cumhuriyet Savcısı'na da bir tavsiyem var; kapısındaki tabelada savcı ibaresi durabilir ama cumhuriyet ibaresini kaldırmalıdır" diye konuştu.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Altay, takipsizlik kararının TBMM'de 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonuna ilişkin süreci nasıl etkileyeceği sorusuna, "Komisyon sürecinin devam etmesi gerekir. Meclis'te soruşturma komisyonu kurulması için mahkemede bir davanın görülmesine gerek yoktur. Meclis kendi iradesi ile mahkemede, adliyede bir dava görülmüyorken de Türk Ceza Kanunu'ndaki karşılıklı maddeleri bularak mevcut bir bakan veya eski bakan hakkında da da her zaman soruşturma komisyonu kurma ve o komisyonu çalıştırma yetkisine sahiptir" karşılığını verdi. Altay, komisyon başkanını bu takipsizlik kararından yola çıkarak, "dava düşmüştür' diyemeyeceğini öne sürerek, bunun TBMM İçtüzüğüne ve anayasaya aykırı bir yaklaşım olacağını savundu.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Altay, kararı veren savcının, rüşvetinin adını hediye olarak sıfatlandırarak dünya yargı tarihine geçtiğini söyledi. Altay, "Savcının bu kadar orta yerde ayakkabı kutuları, para kutuları, para sayma makineleri, yasal olarak dinlenmiş ses kayıtları varken bu soruşturmayı kapatabilmesi de ayrıca takdire şayan cesur bir harekettir. Ama kamu vicdanında bu tavrı nedeniyle on yıllar boyu anımsanacak bir savcı olarak kalacaktır" diye konuştu.

'TAM AZİZ NESİN'LİK OLAY'
Altay, 17 Aralık Soruşturmasında hakkında takipsizlik kararı verilenlerin, süreç dolayısıyla tazminat davaları açma haklarının doğduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de "Gücümüz nispetinde öderiz. Arkadaşların belli ki çaldıkları para onların beklentilerine karşılık gelmemiş. Şu hazin manzara bütün 77 milyona ibret olmalıdır. Hem bu kadar hırsızlık, rüşvet, yolsuzluk işine bulaşacaksınız, sonra bir savcı tarafından güya aklanacaksınız, üstüne üstelik devletten ve 'burada hırsızlık var' diye feryat eden gazetecilerden, siyasetçilerden para alacaksınız. Tam Aziz Nesin'lik olay" diye konuştu.

ÖCALAN SORUSU
Altay, "Öcalan'ın hapis koşullarına ilişkin tartışmalar var. Bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Öcalan ile ilgili AKP'nin ayın tek günü başka, çift günü başka bir şey söylemesine alışkınız. Önce daha sert bir tavır göstermişti, şimdi herhalde adadaki şartlarının düzenlenmesine yönelik bir tavır var. Bunu bir küçük gaz alma operasyonu olarak görürüz. Abdullah Öcalan terör örgütü lideridir. 30 bin insanın ölümüne sebep olan ve cezası kesinleşmiş bir hükümlüdür. Biz elbette bütün cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin şartlarının insani olması anlayışına sahibiz. Ama Öcalan için ayrıca çok istisnai ve özel muamelelerin yapılması kamu vicdanında nasıl karşılık görür, onu da kamuoyunun vicdanına bırakmak lazım."
aa

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 20 Ekim 2014 Pazartesi 21:44

o silahlarin er veya gec Turkiye ye yoneleceginden hic supheniz olmasin.Gunu birlik siyasetin neticesidir.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
MERSİN
1. Lig
DEAŞ
CEV Şampiyonlar Ligi
Vedat İnceefe
Ankara
ygs 2015
Maden Ocakları