E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Borsa Güne 0,13 Yükselişle Başladı! 

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi güne 97,49 puan yükselişle 73.659,28 puandan başladı.

18.04.2014 - 12:24
Borsa Güne 0,13 Yükselişle Başladı!

Yurtiçi piyasalar, yurtdışında başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok borsanın Paskalya tatili olmasından ötürü bugün, iç dinamiklerle hareket edecek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın beklenti anketini izleyecek.

Ukrayna krizi gündemiyle dün Cenevre'de bir araya gelen ABD, Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna yetkililerin, Ukrayna'da tansiyonu düşürme konusunda anlaşması piyasalara rahat nefes aldırdı. 

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi dün günlük bazda 1.162,42 puan artışla, yüzde 1,61 değer kazanarak 73.561,79 puandan kapandı.

Birinci seansa 366,94 puan ve yüzde 0,51 değer kazanarak 72.766,31 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 Endeksi, ilk seansı 571,32 puan ve yüzde 0,79 kazanımla 72.970,69 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi ikinci seansa, önceki kapanışa göre 5,95 puan ve yüzde 0,01 değer kaybederek 72.964,74 puandan başladı. Endeks gün içinde en düşük 72.676,99 puana geriledi, en yüksek olarak da 73.626,37 puana çıktı.

İkinci seansta önceki seans kapanışına göre 591,10 puan artan endeks, 73.561,79 puandan kapandı.

İkinci seans kapanışında mali endeks 854,57 puan artarak 99.743,05 puana, hizmetler endeksi 423,13 puan değer kazanarak 54.148,16 puana, sanayi endeksi de 381,84 puan artışla 65.851,12 puana yükseldi.

Böylece ilk seansa göre mali grup hisseler ortalama yüzde 0,86, hizmetler grubu hisseler ortalama yüzde 0,79, sanayi grubu ortalama yüzde 0,58 değer kazandı.

İkinci seansta işlem gören hisselerin 193'ü değer kazandı, 117'si ise değer kaybetti.

Yurt içinde dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, bankanın 82. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.

Başçı, enflasyonda tepe noktanın mayıs ayında gözleneceğinin tahmin edildiğini, kredi büyüme hızının yüzde 15'lik referans değere yaklaşmakta olduğunu ve cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

Döviz kurundan gelecek etkilerin geçici olduğunu dile getiren Başçı, "Açıklanacak enflasyonda bir miktar daha yükselme göreceğiz ve büyük ihtimalle enflasyonda tepe nokta mayıs ayında görülecek. Ondan sonra enflasyonun haziran enflasyonuyla aşağı yönlü bir seyir izlemesini bekliyoruz. Yine de yıl sonunda yüzde 5 olan hedefimizin oldukça üzerinde bitirebiliriz. Nisan raporunda yeni bir enflasyon tahmini verebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Cari işlemler dengesinin gelişmelere bağlı olarak, belki 5 ile 6 arasında olabileceğini, büyümenin de yüzde 4'ün hafif altında göründüğünü kaydeden Başçı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartları ve konut hariç tüketici kredileri konusunda önemli tedbirler aldığını, tüketici kredilerine ve ticari kredilere farklı etki yapan enstrümanlar olmasını istediklerini ama bu enstrümanların BDDK'nın elinde bulunduğunu ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "istifa edeceği" söylentilerine ilişkin, "Yapılan resmi açıklamalar dışında söylentilere itibar etmeyin. Biz görevimizin başındayız" dedi.

Genel Kurulda, 30 Nisan 2014'te görev süresi dolacak 2 banka meclisi üyeliği ve 1 denetleme kurulu üyeliği için seçim yapıldı. Yapılan oylamada, Banka Meclisi Üyeliğine Mehmet Vehbi Çıtak ile Doç. Dr. Lokman Gündüz yeniden seçildi. Denetleme Kurulu Üyeliğine ise görev süresi 30 Nisan'da dolacak olan Hasan Türedi'nin yerine Mehmet Ziya Gökalp seçildi.

Banka meclisi üyelerinin görev süresi 3 yıl, denetleme kurulu üyelerinin görev süresi ise 2 yıl olacak.

Öte yandan, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings dün yayınladığı raporda, gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemlerinin, önceki yıllara kıyasla daha zayıf bir performans sergileyeceği öngörüsünde bulundu. Fitch Ratings, gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemlerine ilişkin değerlendirme raporunda, "Gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemleri daha düşük ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları ve bazı durumlarda artan politik belirsizlik nedeniyle 2014'te önceki yıllara kıyasla daha zayıf bir performans gösterecek" öngörüsüne yer verdi.

Bankacılık sisteminde aşağı yönlü risklerin Çin ve Hindistan'da en yüksek seviyedeyken Rusya ve Türkiye'de de arttığına işaret edilen raporda, "Fitch, Çin'de güçlü kredi büyümesinin 2014 yılında yüzde 18 gibi biraz daha ılımlı bir hızda sürmesini beklemektedir" denildi.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi güne 97,49 puan yükselişle 73.659,28 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,13 değer kazandı.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın çarşamba günkü açıklamalarının güvercinlerin yaklaşımını yansıtmasının dolar üzerinde aşağı yönlü baskı oluştırması üzerine Dolar-TL dün yeniden 2,13 seviyesini aşağı yönde kırdı ve kapanış saatlerinde 2,1220'ye geriledi. 

Ancak ABD'den gelen veriler ve bilançolardaki pozitif seyirin Amerikan ekonomisine ilişkin iyimserliği artırması ve Fed'in azaltımı bu yıl tamamlayacağı spekülasyonlarını desteklemesiyleDolar-TL bugün yeniden 2,13 düzeyini gördü. 

Dolar-TL 10:00 itibarıyla açılışın yüzde 0,34 üzerinde 2,1303'ten alıcı buluyor. 

Euro-TL yüzde 0,20 değerlenerek 2,9450'ye çıkarken, sepet kur yüzde 0,29 kazançla 2,5381 düzeyinden işlem görüyor. 

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,67'de seyrediyor.

Analistler, bugün Avrupa ve ABD borsalarının tatil olması nedeniyle endeksi iç dinamiklerle hareket edeceğini, TCMB beklenti anketinin izleneceğini kaydediyor.

Dün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın 24 Nisan'daki Para Politikası Toplantısı'nda alınacak karara ilişkin herhangi bir faiz indirimi sinyali vermediğini kaydeden analistler, faiz indirimi içinTCMB'nin enflasyondaki düşüşü ve kuru görmek isteyeceğini belirtiyor.

Analistler, endeksin yukarı hareket etmesi halinde 74.000-74.400 seviyelerinin direnç, kar satışlarının gelmesi durumunda ise 73.200 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ'de Başkan Değişti!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığına Mehmet Ergün Turan atandı.
Samsung Galaxy S5'in Maliyeti Ne? Özellikleri Neler?
Araştırma firmasın IHS'nin raporuna göre, Samsung Galaxy S5'in fiyatı ...
Enflasyonda Korkutan Tahmin!
Erdem Başçı: Enflasyon yüzde 5 hedefinin çok üzerinde gerçekleşebilir
 
Fitch Türk Bankalarını Uyardı!
Fitch, 2014 yılının Türk bankacılık sistemi için zor geçeceğini belirtti ...
Derince Limanı Yeniden İhalede
TCDD'ye ait Kocaeli Derince Limanı, 39 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" ...
Aziz Yıldırım'a Çifte Şok!
Şike davası 2 kulübü birden vurdu...Yargıtay kararı ile iki kulübün hisseleri ...
 
"ŞANS TOPU SONUÇLARI" - 17.04.2014
16 Nisan Şans topu sonuçları açıklandı. Şans topu sonuçlarına göre büyük ...
17 Nisan Altın Fiyatları Güncel Çeyrek Altın Fiyatı Bugün Ne Kadar?
17 Nisan Altın fiyatları ne olacak? Altın fiyatları nasıl bir çizgi izleyecek... ...
Kredi Kartı Ekstrelerine Dikkat!
Kredi kartı kullananlar dolandırıcıların kıskacına düşme ihtimaline karşı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
Ahmet Kural
sınav stresi
TV8
Ayşe Ersöz
uzaktan çalışma
harç
Tatbikat
lollipop