E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş uyardı: Suriye'deki mesele devam ettiği sürece maalesef yeni göç dalgaları kapıdadır!

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Suriye'deki mesele devam ettiği sürece maalesef yeni göç dalgaları kapıdadır. Halep'ten yeni bir göç dalgası, Türkiye'yi de bölge ülkelerini de etkileyecektir" dedi.

25.11.2014 - 18:37
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş uyardı:

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bölge milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yardım kuruluşlarının katılımı ile Şanlıurfa'daki Cevahir Konukevi'nde düzenlenen "Mülteci Çalıştayı"nda, sığınmacılar konusunda yapılan çalışmaları değerlendirme, yeni bir yol haritası belirleme noktasında çalıştayın önemli olduğunu söyledi.

Bu noktada herkesten elinden gelen çabayı göstermesini isteyen Kurtulmuş, Türkiye'nin önemli çalışmalar yaparken dünya ülkelerinin konuya duyarsız kaldığını belirterek "Uluslararası camia, maalesef Suriye meselesinde hem savaşı önlemede hem de savaşın sonuçlarını azaltmakta çok açık söylüyorum sınıfta kalmıştır" diye konuştu.

Suriye'de nasıl bir gelecek inşa edileceğine dair yol haritası olmayanların konuya duyarsız kalmaya devam ettiğini aktaran Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Suriye'de savaşın nasıl bitirileceğine dair yol haritası olmayanlar, bugün Suriye savaşını bitiremedikleri gibi buradan ortaya çıkan muazzam göç dalgalarının nasıl absorbe edileceğini, bunların en az sorunla nasıl geçirileceğine dair de ne yazık ki perspektife sahip görünmüyorlar. Bu anlamda uluslararası camianın yeni göç dalgalarına dair hem daha fazla uyandırılması, hem de daha fazla duyarlı hale getirilmesini sağlayacak politikalar izlenmesini sağlamak gerekiyor. Suriye'deki mesele devam ettiği sürece maalesef yeni göç dalgaları kapıdadır. Allah muhafaza Halep'teki durumun değişmesi ve oradan olabilecek yeni bir göç dalgası, Türkiye'yi de bölge ülkelerini de etkileyecektir. Birinci dereceden de Türkiye'yi etkileyeceğini biliyoruz."

Kurtulmuş, hem devlet kuruluşları, hem de sivil toplum örgütleri olarak bu sürece hazırlıklı olmak gerektiğini kaydetti.

"Dünya sistemi hemen hemen hiçbir sorununu çözemez hale gelmiştir"

Kurtulmuş, Suriye'deki gelişmelerin, dünya sisteminin sorunları çözmekte nasıl başarısız olduğunu da açıkça gösterdiğini söyledi.

Bu noktada sistemin gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Maalesef soğuk savaşın sona ermesinden sonra dünya sistemi hemen hemen hiçbir sorununu çözemez hale gelmiştir. Suriye, Mısır ve Irak başta olmak üzere bütün bölge ülkelerine bakın. Hatta Ukrayna'daki soruna da bakın. Avrupa'nın ortasında olmasına rağmen dünya sistemi sorunu çözemiyor. Bunun sebebi de çok açık; mevcut dünya sistemi ve uluslararası yapı, sorunları çözmek üzerine değil, güçlülerin sorun çözme üzerine bir takım görüşleri dikte etmesi üzerine kurulmuştur. BM yapısı başta olmak üzere dünya sisteminin yapısı devam ettiği sürece maalesef yakın dönemde dünyanın birçok yeri yeni krizlerle karşı karşıya kalmaya adaydır."

Bu yüzden mülteci konusunu gündeme alırken dünya sistemi üzerine de çalışılması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, "Nasıl bir dünya düzeni istiyoruz?" sorusunun yanıtı aranması gerektiğini vurguladı.

Suriyelilere vatandaşlık verilecek mi?

Kurtulmuş, bir gazetecinin "Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilip verilmeyeceği" yönündeki sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Böyle bir konu gündemde yok. Bizim temennimiz olayın en başından beri Suriye'deki siyasal krizin bir an önce çözülmesi ve bu kardeşlerimizin evlerine dönmesidir. Nitekim bülbülü altın kafese de koysan yine vatanım dermiş. Dolayısıyla isteriz ki Suriyeli kardeşlerimizin vatanlarına dönecekleri siyasi ortam bir an önce oluşsun."

Sıkıntıların bir an önce bitmesini ve Suriyeli misafirlerin de evlerinde huzur içerisinde yaşadığını görmek istediklerini dile getiren Kurtulmuş, "Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı geçici göçmenler meselesi öyle görünüyor ki uzun bir süre daha Türkiye'nin meselesi olarak kalmaya devam edecek. Maalesef Suriye'deki kriz bu haliyle sürmeye devam ettiği sürece Türkiye'de bunun yansımaları olacaktır" diye konuştu.

Suriye'deki olayların daha ilk gününden itibaren Türkiye'nin açık kapı politikasını benimsediğini hatırlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Kim gelirse gelsin, hangi şartlar altında gelirse gelsin, barbarca saldırılardan kim kaçarsa kaçsın, onlara kapılarımızı açtık. Zaten Türkiye, bir kesime yardım ederken diğer kesime etmeme gibi adaletsizlik içinde olamazdı. Türkiye'nin bu tutumuyla da gittiğimiz ortamlarda yüzümüzü ağartacak kadar fevkalade başarı öyküsü yazdık. Gönül ister ki hiçbir şeyi rakamlarla ifade etmeyelim ama biz 1,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyoruz. Bunun maddi yükü de var. Ensar anlayışıyla ne pahasına olursa olsun yapıyoruz. Sadece hatırlatmak için söylüyorum; 4 küsur milyarı aşmıştır. Bunların içerisinde 800 milyon dolar civarında sivil toplum kuruluşlarının katkısı varken, dünyanın katkısı ise zannediyorum 200 milyon dolar gibi minimal seviyededir. Bunlar bizim için zor işler, o yüzden istatistik veriyoruz. İnsanlar, bilmedikleri topraklara bilmedikleri bir geleceğe doğru geliyor. O yüzden Suriyeli konusunda yaptığımız çalışmalara dikkat etmeliyiz."

Türkiye'nin geçmişten bu yana insanlığın sığınma bölgesi ve huzur adası olduğunu dile getiren Kurtulmuş, dün yardıma muhtaç olanlara, dara düşenlere kucak açan halkın bugün de Suriyeliler başta olmak üzere aynı kültürü yaşattığını vurguladı.

Kurtulmuş, dünyanın bazı ülkelerinin 8-10 bin sığınmacı karşısında "yandık, bittik" diye feryat ettiğine işaret ederek, Türkiye'nin ise her zaman mazlumla ekmeğini paylaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

"Kalıcı politikaları üretmemiz gerek"

Kurtulmuş, sığınmacılarla ilgili uzun vadeli konuları konuşma ve proje geliştirme zamanının geldiğini ifade etti.

Suriye'den sığınmacı gelmeye başladığında olaya "Bu olaylar 3-5 ayda biter ve bu insanlar geri dönerler" diye bakıldığını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bugünkü koşullar altında topraklarını terk ederek, bu topraklara veya başka ülkelere gitmiş kardeşlerimizin uzun bir süre kendi topraklarına dönmesi maalesef pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla bizim bu kardeşlerimizle ilgili sıkıntılarını giderici, temel hak ve özgürlüklerini koruyacak bir takım kalıcı politikaları üretmemiz gerek. Bunun için nasıl bir mülteci politikası olması gerektiğiyle ilgili çalışmalıyız."
aa

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 25 Kasım 2014 Salı 18:46

o 'mesele'yi aptalca yaratan kim? senin 'sam'da camide namaz kilacaaaaaaaam!' diye biryerlerini yirtip havasini alan ve bugün kacAK sarayinda oturan sahibin cumhuryobaz! niye zirliyorsun ey daha dün rte'ye adeta küfedip aninda ilkelerini terk eden simdiki rte yalaksi zat!

Yorumu oyla      21      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Ak Parti
Volero
Ayşe Ersöz
yakmak
İlker İnanoğlu
Ankara
Necmettin Erbakan
deniz ülke arıboğan
İptal