E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Faruk Çelik: Kefenin cebi yok, ya insanı önceleyin ya da piyasadan çekilin!

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, torba yasanın çıkartılmasının ardından Zonguldak'ta 4 bin 200 maden işçisinin işten çıkartılması konusunda, "O çıkartıldı mı onu bilemiyorum. Torba yasasında maden işçilerinin durumları, çalışma saatleri ve ücretleri iyileştirildi. Ne olacak yani, maden işinde, yerin bin

14.09.2014 - 07:12
Bakan Faruk Çelik:

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, torba yasanın çıkartılmasının ardından Zonguldak'ta 4 bin 200 maden işçisinin işten çıkartılması konusunda, "O çıkartıldı mı onu bilemiyorum. Torba yasasında maden işçilerinin durumları, çalışma saatleri ve ücretleri iyileştirildi. Ne olacak yani, maden işinde, yerin bin metre altında çalışan işçiyi asgari ücretle mi çalıştıracaksınız. Nedir yani, böyle bir bakış açısı olur mu?" dedi. 

Bakan Çelik, iş güvenliği konusunda sorumluluklarını yerine getirmeyen işçiler için de müeyyideler getirecek ek düzenlemeler yapıldığını, işçinin de sorumlu tutulacağını söyledi. İşverenin, 'Taşeronluk sistemi, ucuz işçilikle maliyetleri kurtarma yaklaşımı' içinde olduğunu belirten Bakan Çelik, "Kefenin cebi yok. Ya insanı önceleyecek ya da piyasadan çekileceksiniz." uyarısını yaptı. 

Bursa'nın İnegöl ilçesinde Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Güvenlik Merkezi'nin açılışını gerçekleştiren Bakan Çelik, gündemdeki iş güvenliği kazaları ile ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye'nin, her alanda gelişme gösterdiğini savunan Çelik, iş kazalarının bu durumu gölgelediğini kaydetti. Çelik, "Türkiye, böyle olumlu bir seyir içindeyken, geçtiğimiz hafta 10 kişinin hayatını kaybettiği asansör kazası ve yakın geçmişte Soma'daki maden kazası, bu başarıları ne yazık ki gölgeleyecek sorunlar olarak karşımıza çıktı. Bu başarıları elde etmiş olan Türkiye'ye bu fotoğrafların, bu tabloların yakışmadığını açık şekilde ifade ediyorum. Bu tablo, üç misli büyüyen milli gelire, 3-4 misli büyüyen ihracatımıza yakışan tablo değil. Avrupa Birliği'ne girme mücadelesindeki Türkiye'ye yakışan bir tablo değil." diye konuştu. 

"KÖMÜR MADENİNDE YAŞAM ODASI DEMEK, İŞÇİYİ BOĞUCU ORTAMA TERK ETMEK DEMEK"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bugünkü konuşmasında kendisine akıl verdiğini ve istifaya çağırdığını hatırlatan Çelik, şu cevabı verdi: "Acınacak bir yaklaşım içinde, bilgi yoksunu bir yaklaşım içinde. Uğur Mumcu diyor ki 'bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz'. Önce bilgi sahibi olacaksın. Diyor ki 'Madenlerde yaşam odası olsun, yerin altında, kömür madenlerinde yaşam odası olsun dedik de çalışma bakanı buna karşı çıktı, onun için bu ölümler meydana geliyor' tam Uğur Mumcu bunu tarif ediyor. Bakın, kömür madenlerinde yaşam odası demek, işçiyi patlayıcı ve boğucu ortama terk etmek demektir. Yani Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki 'işçiyi patlayıcı ve yanıcı ortama terk edin' Kömür madeni farklı, diğer madenler farklı. Diğer madenler için yaşam odası olabilir ama kömür madeninde bir kaza olduğu zaman üç nefeslik yani 2 dakikalık vaktiniz var. Gerekli önlemleri alıp yer altından çıkmasını sağlayıcı önlemler almazsanız onu boğulmaya terk edersiniz. Şimdi siz neyi tavsiye ediyorsunuz, işçiler yer altında boğulmaya gazlarla baş başa kalsınlar diyorsunuz, bu tam bilgisizlik örneğidir." 

"TAŞERONLUK SİSTEMİ, UCUZ İŞÇİLİKLE MALİYETLERİ KURTARMA YAKLAŞIMI VAR"

Kendisinin işverene, 'üretim zorlaması yapmayın' yönünde açıklaması olduğunu hatırlatan Çelik, Kılıçdaroğlu'nun bunu eleştirmesi konusunda, "İnegöl'den de söylüyorum. Biz hem sorunları çözüyoruz hem de eksiklerimizi muhalefet anlayışı ile dile getirip muhalefet eksiğini dolduruyoruz. Bizim de eksiğimiz olabilir. Onu gidermek bize düşüyor. İktidar da muhalefet görevini de yapmaya devam edeceğiz. Bir kez daha söylüyorum, üretim zorlaması, kabul edilebilir bir durum değil. Yani bir maden ocağında 1,5 milyon ton kömür üretilecekse siz 3 milyon ton kömür üretiyorsanız, bunu yapmaya hakkınız yok arkadaş. Maliyet zorlaması var, bunun neticesinde, taşeronluk sistemi, ucuz işçilikle maliyetleri kurtarma yaklaşımı var. İşçi üzerinden para kazanma mücadelesi. Eğer işveren, karını işçinin ücretini düşürerek elde etmeye çalışıyorsa yazıktır. Bu kabul edilemez. Bunu 3 yıldır söylüyorum. İmar zorlamaları var. İmar zorlamalarının getirdiği sıkıntılar var. Bu eksiklikleri söylemenin neresi yanlış." ifadelerini kullandı. 

"KEFENİN CEBİ YOK, YA İNSANI ÖNCELEYİN YA DA PİYASADAN ÇEKİLİN"

İşverenlere seslenen Çelik, şu uyarıyı yaptı: "İşverenlere çok net söylüyorum, kefenin cebi yok. Ya insanı önceleyecek ya da piyasadan çekileceksiniz. Gelişmiş ülkelerde önce insanı korumak, sağlıklı ortamda çalışmasını sağlamak esastır. Maddi değerleri insanın önüne koyarsanız, bunun faturalarının nasıl ağır olduğunu görüyoruz. 76 milyonun yüreğine ateş düşürüyorsunuz, buna hakkınız yok. Kefenin cebi olmadığına göre, işverenler iş yerlerinde güvenli çalışma ortamını sürekli denetlemek zorundadırlar."

"ÇALIŞANLARA DA MÜEYYİDE UYGULANACAK"

Çelik, çalışanların da artık sorumlu tutulacağını belirterek, yapılacak yeni düzenlemeyi şöyle açıkladı: "Çalışanlar da orada çalışmama hakları olduğunu bilmeleri gerekiyor. Çalıştıkları yerde sıkıntı varsa Alo 170'e isim vermeden şikayet etme hakları var. İşveren diyor ki bu bareti takacaksın, bu ekipmanları kullanacaksın. Ama işçi teftiş olunca takıyor, gidince çıkartıyor. Bundan sonra işçinin üzerinde güvenlik açısından olması gereken sorumluluklar neyse işçi kardeşimiz de ona uymak durumundadır. Uymadığı an o da çeşitli müeyyidelerle karşı karşıya kalacaktır. İşverene teşvik eyvallah, ceza tamam, işçinin hakkını korumak tamam ama işçi de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmezse ona da müeyyideleri uygulamak konusundaki ilave düzenlemeleri, Meclis'in açılmasıyla Meclis huzuruna getireceğiz."

"AYNA KILIÇDAROĞLU'NA 'İSTİFA ET' DİYOR"

Asansör kazası ile ilgili de Kılıçdaroğlu'nun değerlendirme yaparak kendisini istifaya çağırdığını belirten Çelik, şöyle devam etti: "Asansörün sorumlusu kim, makine mühendisler odasının, belediyenin sorumluluğu nedir, konuyu bilmeden, Sayın Kılıçdaroğlu, ağzı olan konuşuyor gibi rastgele değerlendirmeler yapıyor. Çalışma bakanı istifa etmelidir diyor. Bu talebi olabilir. Ama biz onun bize bıraktığı Sosyal Güvenlik Kurumu'nu nereden nereye getirdiğimizi halkımız biliyor. Bu gelişte bu fakirin katkısını bütün Türkiye biliyor. Biz gece gündüz bu reformları gerçekleştirdik. İşçiler bunu biliyor, işveren biliyor, sendikalar biliyor. Eğer gerçekten bulunduğumuz koltukların hakkını veremeyecek durumda olursak Kılıçdaroğlu'nun görüşüne bakmadan gereğini kendimiz yaparız. Baksın bakalım dünün SSK'sı ile bugünün SGK'sı hangi noktadadır. Bugün kendisinin de siyasetteki başarısına baktığınız zaman 4 seçimde 4'ünü de kaybetmişsin. Aynaya bak, vallahi ayna Kılıçdaroğlu'na 'istifa et' diyor, CHP'liler de aynı şeyleri söylüyorlar. Aynalar bunu çok rahatlıkla kendisine söyleyeceklerdir."

"ÇAĞRIDA BULUNUYORUM, GELİR TESTİNE GİRİN, SAĞLIK HİZMETİ ALAMAZSINIZ"

Torba yasaya göre sağlıktan yararlanmak için gelir testinden geçme şartı getirildiğini kaydeden Çelik, vatandaşlara şu uyarıyı yaptı: "Gelir testine göre, asgari ücretin üçte birinden az geliri var ise onun primini devlet karşılıyor. Bu vatandaşlarımız herhangi bir ödeme yapmayacaklar. Bunun üzerinde bir gelirleri varsa o da kademeli olarak prim ödemeyi getiriyor. 5 milyon 400 bin kişi gelir testine girmemiş. Bu vatandaşların şu anda prim borçları var. Bunların gelir testine girmek ve faizlerini silmek adına düzenleme yaptık. Buradan çağrıda bulunuyorum, yarın hastanelere düştüğünüzde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmamak için gelir testi yaptırmayan 5 milyon civarındaki vatandaşımız gitsin yaptırsın."

"İŞÇİ HA DÜŞTÜ HA DÜŞECEK, ACABA TÜRKİYE'DE NELER OLUYOR"

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çelik, Bursa'da bir hastane ziyaretinde, hastanenin camından bir inşaatta gördüğü eksiklik üzerine, inceleme talimatı vermesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, şunları söyledi: "İskeleyi yukarıda yükseltmeye çalışan işçi, iskele sallanırken, yarım metre alanda gidiyor geliyor. Gördük, bakıyoruz, ha düştü ha düşecekler. Anlık bir şey. Arkadaşlara haber verdik, bakın dedik, baktılar. İşçilerin bağlı olduğu halat yok, kemer yok, merdiven yok, iskele usulüne göre bağlanmamış, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan 7 katlı binanın cephesini hafta sonu bitirmeye çalışıyorlar. O esnada bir işçinin hayatı bitecek, bunu düşünen yok. Bu, benim hasta ziyareti sırasında gördüğüm bir tablo, Türkiye genelinde neler oluyor acaba. Yasalar bunu engelliyor ama siz 'yasa bilmez ben bilirim' diye hareket ederseniz, arkasından bu faciaları yaşarsak yazık değil mi? Şimdi çalışma durduruldu, hafta sonu eksiklikleri giderirlerse bakılacak, çalışmasına izin verilecek."

"BAKANIN SIRTINA BİR DAVUL TAKIYORSUNUZ, GELEN VURUYOR, GİDEN VURUYOR"

Gazetecilere, iş kazası olmadan haber yapılmadığı eleştirisinde bulunan Çelik, "Suçlu aramak kolay, Çalışma Bakanı'nın sırtına bir davul takıyorsunuz, gelen tokmak vuruyor, giden tokmak vuruyor. Yani Allah aşkına, o asansörün durdurucusunu takacak adam yok mu, var, teknik eleman yok mu var, denetim firması yok mu var, güvenlik uzmanı yok mu var, işin sahibi orada. Ama belki 50 liralık olmayan durdurucu oraya takılmadığı için 32. kattan asansör boşluğa düşüyor. Böyle bir şey olabilir mi, kabul edilebilir bir hata mı bu?"

"4 BİN 300 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARTILDI MI BİLMİYORUM"

Çelik, bir gazetecinin, Torba yasanın çıkartılmasının ardından Zonguldak'ta 4 bin 300 maden işçisinin işten çıkartıldığını hatırlatması üzerine, şunları dile getirdi: "O çıkartıldı mı onu bilemiyorum. Torba yasasında maden işçilerin durumları, çalışma saatleri ve ücretleri iyileştirildi. Ne olacak yani, maden işinde, yerin bin metre altında çalışan işçiyi asgari ücretle mi çalıştıracaksınız. Nedir yani, böyle bir bakış açısı olur mu. Bununla ilgili bir düzenleme geldi. Bunun için iş bırakma olduğunu kabullenmek mümkün değil, böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Hep al cephesinde herkes, ver cephesi yok. İşçinin ücreti ile iş yerinde kar edilmez. Yani bir işveren, işçinin ücretinden kısarak işini sürdürüyorsa, daha büyük bir felaketle karşı karşıyayız demektir."
cihan

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
twitter
fransa
şampiyonlar Ligi
eyfel kulesi
voleybol
survivor all star
FED
Eskişehirspor