E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

BM, Gazze için Araştırma Komisyonu kuruyor 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in saldırılarında yaşanan insan hakları ve insani hukuk ihlallerini araştırmak için bağımsız uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını kararlaştırdı.

24.07.2014 - 00:34
BM, Gazze için Araştırma Komisyonu kuruyor


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi,  İsrail'in saldırılarında yaşanan insan hakları ve insani hukuk ihlallerini  araştırmak için bağımsız uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını  kararlaştırdı. 
 
Konsey, Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumu ele  almak için bugün özel oturum düzenledi. Konsey'in 21. özel oturumu olan bugünkü  oturumda, İsrail'in saldırılarını eleştiren ve bağımsız uluslararası araştırma  komisyonu kurulmasını öngören karar 29'a karşı 1 oyla benimsendi. 
 
Karara karşı oyu ABD verirken aralarında Fransa, Almanya, İtalya gibi  Avrupa Birliği ülkelerinin bulunduğu 17 üye ülke çekimser oy kullandı. 
 
Filistin halkının kendi kaderini belirleme hakkı bulunduğuna işaret  edilen kararda, BM Şartı'nda da belirtildiği gibi kuvvet kullanarak toprak elde  etmenin kabul edilemez olduğu vurgulandı. 
 
Savaş zamanında sivillerin korunmasına ilişkin Dördüncü Cenevre  Sözleşmesi'nin Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında  uygulanabileceği belirtilen kararda, sözleşmelerden sorumlu ülke olan İsviçre'nin  sözleşmenin Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında  uygulanabilmesi için bir konferans toplaması tavsiyesinde bulunuldu. 
 
İsrail'in işgalci güç olarak, işgali altındaki bölgelerdeki sivil  halkın refah ve güvenliğini sağlamakla sorumlu olduğu vurgulanan kararda, ancak  İsrail'in bilinçli olarak bu yükümlülüklerini yerine getirmediğine işaret edildi. 
 
Gazze'deki kritik insani durum
 
Saldırılarda sivillerin bilinçli şekilde hedef alınması, sistematik ve  geniş çaplı insan hakları ihlallerinin yapılmasının uluslararası barış ve  güvenliği tehdit ettiği belirtilen kararda, Gazze'deki kritik insani durumdan  kaygı duyulduğu bildirildi. 
 
Gazze'de onbinlerce insanın evlerini terk etmek zorunda bırakıldığı  vurgulanan kararda, yeterli düzeyde su ve temizlik imkanının bulunmamasının bir  milyona yakın kişiyi etkilediğine dikkat çekildi. 
 
İsrail'in Filistin topraklarını işgalini sona erdirmemesinin de  kınandığı kararda, 13 Haziran 2014 tarihinde başlatılan İsrail saldırılarıyla  insan hakları hukukunun ve temel hakların ihlal edildiği belirtildi. 
 
Kararda, iki İsrailli sivilin Gazze'den İsrail tarafına atılan  roketlerle öldürülmesi de kınandı. 
 
Saldırıların durdurulması talebi 
 
İsrail saldırılarının ve sivillere yönelik bütün saldırıların bir an  önce durdurulması talep edilen kararda, Mısır tarafından başlatılan ve Arap  Birliği tarafından da desteklenen ateşkes önerisinden memnuniyet duyulduğu  kaydedildi. 
 
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın bir an önce ve tamamıyla  kaldırılması istenen kararda, Gazze'deki Filistinlilere insani yardım  ulaştırılması konusunda uluslararası toplumdan yardım istendi. 
 
İşgal altındaki Filistin topraklarında İsrailli yerleşimcilerin  faaliyetlerinden duyulan rahatsızlığın da ifade edildiği kararda, İsrail  hapishanelerinde ve gözaltı merkezlerinde tutulan Filistinlilerin durumundan da  büyük kaygı duyulduğu vurgulandı. 
 
Konsey kararında, İsrail'in 13 Haziran'da başlattığı askeri  operasyonlar kapsamında özellikle Gazze Şeridi başta olmak üzere Doğu Kudüs dahil  işgal altındaki bütün Filistin topraklarında işlenen insan hakları ve insani  hukuk ihlallerinin soruşturulması için bağımsız uluslararası araştırma komisyonu  kurulması istendi. 
 
Diğer BM örgütlerinin bu komisyonla işbirliği yapması talep edilen  kararda, komisyonun raporunu Konsey'in 28. oturumunda sunması öngörüldü. 
 
"Bütün BM sisteminin meşruiyetine zarar verir" 
 
Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi  Mehmet Ferden Çarıkçı da oturumda yaptığı konuşmada, İsrail'in Filistinli masum  sivil halka yönelik kasıtlı ve orantısız saldırılarını şiddetle kınadıklarını  belirtti. 
 
Bu askeri saldırganlığın, uluslararası hukukun ve özellikle Dördüncü  Cenevre Sözleşmesi'nin açık bir şekilde ihlal edilmesi anlamına geldiğine dikkati  çeken Çarıkçı, İsrail'in nefret uyandıran saldırılarıyla sadece Gazze'yi değil  Filistin halkının bütünlüğünü de hedef aldığını kaydetti. 
 
Çarıkçı, "İsrail'e dokunulmazlık sağlama çabaları uluslararası  toplumun kredibilitesine ve bütün BM sisteminin meşruiyetine zarar verir" dedi. 
 
Türkiye'de Filistin halkıyla dayanışma çerçevesinde üç günlük yas ilan  edildiğine işaret eden Çarıkçı, Türkiye'nin taraflar arasında bir an önce ve  sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması konusundaki uluslararası çabalarını  sürdürdüğünü belirtti. 
 
"Gazze ablukasını da sona erdirecek kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını  amaçlıyoruz" diyen Çarıkçı, bağımsız uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını  desteklediklerini de bildirdi. 
 
Oturumda İsrail adına İsrail'in BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi  Temsilcisi Eviator Manor, Filistin adına ise Filistin Dışişleri Bakanı Riad el  Maliki birer konuşma yaptılar. 
 
Manor'un konuşması sadece birkaç sivil toplum örgütü tarafından  alkışlanırken, Maliki'nin konuşması bütün salondan alkış aldı. 
 
Maliki'nin konuşmasının oturum katılımcılarından büyük alkış almasını  AA'ya değerlendiren Büyükelçi Çarıkçı, "Bu durum İsrail'in politikalarının  insanlık vicdanında mahkumiyetidir" dedi. 

gazetevatan

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
 
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
 
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
twitter
Serdar Ortaç
İlker İnanoğlu
Kayseri Erciyesspor
GİB
Lise
Ersan İlyasova
Anadolu Efes