E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Arşivler Ne Diyor? Dersim İsyan mıydı Terbiye Harekatı mı? İşte TSK Belgelerindeki Dersim!

Genelkurmay Başkanlığı’nın kendi arşivlerinden faydalanarak 1972’de yayımladığı belgelere göre Dersim katliamına giden süreç 1926’da planlanmıştı. Ve harekat tam bir ‘terbiye’ operasyonuydu.

1.12.2011 - 08:29
Arşivler Ne Diyor?

Son Dersim tartışmaları olayın bir isyan mı yoksa “ıslah” hareketi mi olduğunu yeniden gündeme getirdi. Bu konuda en çok merak edilen kaynakların başında gelen Genelkurmay arşivleri olayın bir isyandan çok planlı bir ıslah hareketi olduğunu gösteriyor. 1972 yılında Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığı tarafından yayınlandıktan sonra aynı yıl yasaklanan Türkiye Cumhuriyetinde Ayaklanmalar kitabında Dersim’e yönelik harekat hazırlıklarına 1926 yılında başlandığı, karakol ve yolların 1935’te çıkarılan Tunceli kanununu uygulamak için yapıldığı, Seyit Rıza ve yakınlarının evlerinin karakol baskınlarından önce bombalandığı bilgileri yer alıyor. Genelkurmay belgeleri Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü’nün harekatın her aşamasından bizzat haberdar olup yönettiklerini de gözler önüne seriyor. Harp Tarihi Başkanlığı Dersimde yaşananlar için terbiye etme, uslandırmaş hizaya getirme anlamlarına gelen “Tedip” ifadesini kullanıyor.

Hazırlıklar 1926’da başladı

Resmi tarih Dersim olayını isyan eden Seyit Rıza ve adamlarına yönelik bir bastırma harekatı olarak tanımlıyor. Ancak Genelkurmay belgelerinde onbinlerce sivilin öldürüldüğü onbinlercesinin de topraklarından sürülrdü Dersim katliamının başlangıcı şu ifadelerle belirtiliyor: “Cumhuriyetin ilanını takip eden senelerde özellikle Şeyh Sait ayaklanmasından sonra, diğer doğu illeri ile beraber Dersim’de de önemle dikkate alınmış ve kesin ıslahat esaslarının tespiti için incelemelere başlanmıştır.” Genelkurmay’a göre bu doğrultuda hazrılatılan ve harekatın temelini oluşturan Mülkiye Müfettişi Hamdi Bey’in 2 Şubat 1926 tarihli raporu Dersim’in giderek Kürtleştiği, tehlikenin büyümekte olduğu, ve bu çıbana kesin bir ameliyat yapmak gerektiği anlatılıyor.

Önce askeri yığınak sonra isyan

Genelkurmay belgelerine göre bu hazırlıkların ardından 25 Aralık 1935’te Tunceli kanunu çıkarılıyor. Kanun, Tunceli iline Korgeneral rütbesinde bir kişinin çok geniş yetkilerle vali, komutan ve genel müfettiş olarak atanmasını öngörüyor. O kişi de Dersim harekatını yönetecek olan Korgeneral Abdullah Alpdoğan oluyor. Genelkurmay Belgeleri Dersim olayının temellerini de bu kanuna dayandırıyor: “Tunceli Kanunlarının uygulanmasına ilkin, Dersim’e hakim olmak esası dikkate alındığı için Kahmut, Sin, Karaoğlan, Amutka, Danzik, Haydaran gibi bucak merkezlerinde birer karakol tesisi ve binaların inşasına başlanmıştı.”

Genelkurmay belgeleri isyan faaliyeti olarak tanımladığı ilk olayın tarihi olarak ise bundan iki yıl sonrasını yani 20/21 Mart 1937 olarak veriyor. Kayıtlarda ilk olayın Pah bucağı ve Kahmut Bucağını birbirine bağlayan Harçik (Darboğaz) deresi üzerindeki tahta köprünün yakılması olarak yer alıyor. Bu olayı Sin Karakolunun telefon irtibatının kesilmesi ve Sin Bucağına taciz ateşi açılması olyları takip ediyor.

Çanakkale’den asker sevkiyatı

Mart 1937’de bölgedeki askeri hazırlık ise kayıtlarda şöyle yer alıyor: 9 seyyar tabur, 4’üncü genel müfettişlik nuhafız takımı, 3. bölge komutanlığı, 3. Jandarba Bölge Komutanlığı, Mazgirt, Nazımiye, Çemişkezek, Pertek, Hozat, Ovacık, Pülümür sabit jandarma bölükleri, seyyar jandarma alayı. Ayrıca 2. Tayyare Alayından takviye edilen 7 uçaklı bir bölük de Elazığ’a gönderiliyor. Çanakkale’den bile 500 jandarma gönderiliyor. Ayrıca Erzinacan’daki seyyar ve süvari birlikler de bölgeye kaydırılıyor.

Seyit Rıza’nın evini bastılar

Genelkurmay belgeleri asıl çatışmaların uçak bombardımanlarından sonra başladığını gözler önüne seriyor. Askerlere yönelik saldırıların da Seyit Rıza’nın evine ve bölgeye yapılan bu bombardımanlardan sonra başladığını ortaya koyuyor. Kullanılan ifadeler ise halkın kışkırtıldığını, adeta saldırıya zorlandığını gösteriyor: “Hemen her gün eşkıyanın şu veya bu karakola baskın yapacağı haberleri alınıyordu. Birkaç kez Elazığ’da bulunan uçak bölüğünce; eşkıyanın toplandığı yerler, özellikle bu ayaklanmayı görünürde perde arkasından yönettiği bilinen Seyit Rıza’nın evi ve civarı havadan bombalandı. Her gün biraz daha şiddetini arttıran kaynaşmaya rağmen henüz ciddi bir harekat olmamıştı. Nihayet bir gün 26 Nisan 1937’de Sin bucağının Hozat’la irtibatının dağ yolu ile yapılmasını sağlamak maksadı ile açılan ve mevcudu 36 sabit jandarmadan ibaret olunan Askisor Karakolu saat 20:00’de itibaren 100 kadar eşkıya tarafından kuşatıldı.” Bu olayın ardından da harekat emri veriliyor.


star

YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 1 Aralık 2011 Perşembe 13:10

Nur içinde yat Atam.Bu gün seni çok özlüyoruz.Teröristle savaşın nasıl yapılanacağını göstermişin,ama kılavuzu .... olanlar 37 yıldır pkk terörini bitiremedi.Sağ olsaydınız 1 ay da bitirir ve bu fırsattan yararlanarak 3 ayda musul kerkükü bağlardınız misaki milli sınırlarına.Ayamızda çarık ve çorap yokken neler yaptığını biliyoruz,acaba bu günkü gücümüzle neler yapardınız?En önemlisi 35 bin vatandaşımız ölmemiş, 100milyarlarca dolarımız kasmızda olacaktı.

Yorumu oyla      40      10  
Misafir 1 Aralık 2011 Perşembe 12:52

Kesin olarak Türkiye cumhuriyeti devletine karşı bir isyan bastırılmıştır.Öldürülenler bugünün teröristleri,o zamanın devlet'e karşı asilerdi..Daha doğrusu FEODALİTE MUHAFIZLARI.Eşkiyaya dur bakalım diyenler,Türkiye Cumhuriyetini kuranlardır.Aksini kimse ispat edemez.Yabancı Tarihçilerde bunu böyle yazar.Aksini iddia edenler Türkiye Cumhuriyeti düşmanlarıdır.MAVERA

Yorumu oyla      37      11  
Misafir 1 Aralık 2011 Perşembe 11:29

van depremi ile halk prişan olurken,insanlyar yurtlarını terk ederken,rusya,suriye ve iran füzelerini ülkemize çevirip savaş düzeni alırken,halkı bu önemkli gündem maddelerinden uzak tutmak için dersim,bedelli askerlik gibi konuların ortaya atılması,fatihin istanbuhlu fethinde toplanan hristiyan din adamlarının "meleklerin cinsiyetini " tartışmalarına benzemekte.devlet adamlığı niteliği olmayan bir takım insanların iş başına gelmesi "işlerin ehil olmayan ellere bırakılması "kıyamtin ilk belirtis

Yorumu oyla      37      10  
hulya 1 Aralık 2011 Perşembe 11:19

ATATÜRK'e hayranım, M.Kemal ATATÜRK'ü hiç "MELEK GİBİ" diye sevmedim.Bütün kartlarını açık oynadığı için, şeffaf olduğu için,bireysel düşünceye sahip olmadığı için,her şeyden önemisi gerçek olduğu için,günahları bile kendisinin alıp, güzellikleri bize verdiği için seviyorum.İstediğini yaz GAZETE,sadece M.kemal'in tırnağı kadar bir ufka sahip olmadığını kanıtlamış olursun yazdıkça...

Yorumu oyla      39      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
 
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
 
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
Emniyet Genel Müdürü Köksal: Gazeteciler İçin Özel Dinleme Yok…
Türk basınının lokomotif gazetelerine dahi röportaj vermeyen Emniyet Genel ...
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
Gaziantepspor
döviz
PETROL
Cüneyt Çakır
survivor all star
BBP
pkk
Anayasa