E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Avrupa Parlamentosu'ndan Objektif ve Dengeli Bir Rapor Bekliyoruz!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) Türkiye ya da hükümet yanlısı bir rapor değil, "objektif ve dengeli" bir rapor beklediklerini söyledi.

22.01.2014 - 19:36
AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel temaslarının çok samimi geçtiğini belirterek, "Avrupa Parlamentosu'ndaki görüşmelerde çok sert olacak bir durum yoktu" dedi.

Brüksel'de temaslarda bulunan Çavuşoğlu, AB Komisyonu'nun çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Birçok Avrupalı yetkilinin yanı sıra AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ile de görüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "'(Füle ile) çok iyi bir diyalog, yapıcı bir diyalog ortamı oluşturduk kendi aramızda ve bunu devam ettireceğimize dair bugün tekrar teyitleştik. Çünkü bunun faydasını hem AB, hem biz görüyoruz" dedi.

"AB tarafının Başbakan Erdoğan'ın Brüksel ziyaretiyle ilgili izlenimlerinin" sorulması üzerine Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

"Tüm görüşmelerde her şey gerek 2013 yılındaki olumlu gelişmeler, gerekse Türkiye'nin katettiği mesafeler ve Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili konuların hepsi, ya da 17 Aralık'la ilgili gelişmeler ve şu anda AB'nin de üzerinde durduğu konular konusunda çok samimi bir ortamda görüşmeler oldu. Başbakanımız da gerek parlamentoda, gerek diğer başkanlarla olan görüşmelerde çok samimi bir şekilde her türlü konuda sorulan sorulara cevap verdi. Ama bir şeyin altı çizildi, Türkiye'nin AB'ye, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var. Zorluklarla içerisinde olsa bile devam eden müzakere sürecinin nihai amacı tam üyeliktir."

"Bazen yanlış anlaşılmalar olabilir"

Bazen yanlış anlaşılmalar olabileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Buradan gelen mesajlar bazen Türkiye'de yanlış algılanıyor, bazen içinde bulunduğumuz zorluklar, Kıbrıs meselesi, açılmayan dosyalar, bazı ülkelerin negatif şeyleri AB'ye bakış açımızı değiştirebilir. Ama değişmeyen birşey var, Türkiye Avrupa'nın ortak değer ve standartlarını benimsiyor, AB'ye tam üye olmak istiyor" diye konuştu.

Türkiye -AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helene Flautre'nin, "Başbakan Erdoğan'ın ikna edici cevaplar veremedi" yönündeki görüşlerinin anımsatılması üzerineAB Bakanı Çavuşoğlu, "Bu konuda katılmak mümkün değil tabii ki, kendisinin görüşüdür. Ama Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da Başbakanımızın özellikle konuşmasından ve sorulara verdiği cevaplardan duyduğu memnuniyeti herkesin huzurunda söyledi. Sayın Flautre'den de orada böyle bir açıklama gelmedi" ifadelerini kullandı.

"Bu tamamen espridir"

Başbakan Erdoğan'ın, AP Başkanı Schulz ve siyasi liderlerin katıldığı toplantının gergin geçip geçmediği yönündeki soru üzerine de Çavuşoğlu, "En ciddi konuşmalar sırasında bile biz siyasetçiler espri yapabiliriz. Dolayısıyla Schulz 'tüyler uçuştu' diye bir espri yaptı. Ama Başbakan da ona başka bir espriyle, 'iyi ki sandalyeler uçuşmadı, çünkü sandalyeler sabitti' şeklinde yanıt verdi. Bu tamamen espridir. İçeride böyle çok sert olacak bir durum yoktu. Elbette Sayın Başbakanımız her zamanki gibi açık, net, sözünü sakınmadan vermesi gereken mesajları da verdi. Sorulan sorulara da cevabını verdi" dedi.

"Kabul edilecek bir rapor değildi"

Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) nasıl bir rapor beklediğine ilişkin ise Çavuşoğlu, Türkiye ya da hükümet yanlısı bir rapor değil, "objektif ve dengeli" bir rapor beklediklerini ifade etti. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Biz nasıl AB Bakanlığı olarak kendi ilerleme raporumuzu hazırlarken yoruma kaçmadan, tüm Türkiye'deki gelişmelerin filmini çekerek raporumuza koyuyorsak, AB ya da AP de Türkiye ile ilgili gelişmeleri objektif bir şekilde rapora yansıtması gerekir. Böyle olduğu zaman raporun Türkiye'de de bir karşılığı oluyor. Biz kesinlikle yapıcı eleştirilerden rahatsız olmayız ama eksik bilgi, yanlış bilgi, önyargılarla ilgili Türkiye hakkında yanlış değerlendirmeler yapılırsa elbette buna karşı biz de görüşümüzü açık bir şekilde dile getiririz. Raportörle de açık bir şekilde konuşuyoruz, onların düşüncelerini dinliyoruz, onlar da bu diyalogdan memnun. Gezi olaylarında hemen sonra çok aceleci bir rapor çıkmıştı ve o rapor gerçekten çok dengesizdi, kabul edilecek bir rapor değildi. Aynı yıl içerisinde ilerleme raporuna baktığımız zaman son derece objektif, Türkiye'yi eleştiren ama doğruları da gelişmeleri de kapsayan bir rapordu."

Fasıllarla ilgili beklenti konusunda ise Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın AB dönem başkanlığı sürecinde bir faslın ya da fasılların açılması sadece müzakere sürecini daha ileriye götürmeyeceğini, aynı zamanda çok anlamlı ve sembolik olacağını kaydetti. Çavuşoğlu, 23. ve 24. fasıllarla ilgili daha önce kurulan çalışma grubunun daha aktif hale getirme konusunda Füle ile teyitleştiklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyaretiyle ilgili de Çavuşoğlu, "Hollande'ın ziyareti konusunda bizim tabii ki beklentilerimiz var ama gördük ki bizden daha çok AB'nin ve komisyonun beklentileri var ve Hollande'dan, Fransa'dan olumlu adımlar atmasını bizden daha çok AB bekliyor ve istiyor" diye konuştu.

"AB ve diğer uluslararası örgütler ellerini taşın altına koymalı"

Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva ile yaptığı görüşmede Suriye'deki savaş suçu belgelerinin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, "Bu sürekli gündeme geliyor zaten. Bunlar gerçekten insanı dehşete düşüren, tüylerini ürperten görüntüler ve buna kimse duyarsız kalmamalı" dedi. Çavuşoğlu, Suriye'den kaçan mültecilere insani yardım konusunda AB ve diğer uluslararası örgütlerin ellerini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Brüksel’deki temasları sırasında Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok, AP’deki Türk kökenli parlamenterler İsmail Ertuğ, Emine Bozkurt ve Metin Kazak, AP Türkiye’nin Dostları Grubu Başkanı Alojz Peterle, Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ve Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ile görüştü.

AB Bakanı Brüksel'de ayrıca, AB Komisyonu’nun istihdam ve sosyal işlerden sorumlu üyesi Laszlo Andor, genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
 
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
 
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
Kılıçdaroğlu: Dua Etmeden Uyumam
CHP Lideri kemal Kılıçdaroğlu Turktime Yönetim Kurulu Başkanı ve Güneş ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
trabzonspor
Ak Parti
MHP
barcelona
Kobani
big ben
Brezilya
survivor all star