E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

300 Çeşit Sentetik Maddeye Yasak! 

Ünüvar, hükümetin, uyuşturucuyla mücadelede ciddi faaliyet yürüttüğünü ifade etti.

25.08.2014 - 15:17
300 Çeşit Sentetik Maddeye Yasak!

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AKP - AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, bonzainin yapımında kullanılan 300 çeşit sentetik maddenin sınıflandırılarak yasaklanması için faaliyet yürütüldüğünü belirtti .
Ünüvar, AA muhabirine, sentetik uyuşturucunun 15-64 yaş arasındaki herkesi ilgilendiren ciddi toplumsal arıza olduğunu vurguladı.
Türkiye ’de uyuşturucu sorunlarını takip eden kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları bulunduğunu açıklayan Ünüvar, hükümetin, uyuşturucuyla mücadelede ciddi faaliyet yürüttüğünü ifade etti .

T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 2013′ün sonunda Ulusal Uyuşturucu Strateji Belgesi yayımlandığını anımsatan Ünüvar, “Bu belge kapsamında Bakanlıklara, Diyanet İşleri Başkanlığına, RTÜK’e, TRT’ye mühim görevler yüklenmişti. O strateji belgesinde bir ulusal uyuşturucu aksyon planı yapılması öngörülmüştü” diye belirtti .
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri Bakan Efkan Ala, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘ın katıldığı toplantı gerçekleştirildiğini, Sağlık Bakanlığı’nda yapılan bu toplantıya kendisinin de eşlik ettiğini ifade eden Ünüvar, “Burada 6 bakan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müsteşar yardımcılarından bir heyet oluşturuldu. O komisyonda bir faaliyet başlattık. Yeşilay’dan da temsilci yer aldı ” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, kurumların Ulusal Uyuşturucu Strateji Belgesi’nde tanımlanan konularla alakalı neler yaptığının, bundan akabinde neleri, nasıl yapacağı konusunun ele alındığını ifade eden Ünüvar, burada bonzai ile mücadelenin de gündeme geldiğini belirtti .
Bonzainin, son günlerde gündeme daha sık gelen, medyanın sanırım de istemeyerek teşvik edici dille sunduğu konu olduğuna dikkati çeken Ünüvar, bunları açıkladı :
“Bonzai, esasında sentetik kannabinoid dediğimiz uyuşturuculardan biri. Tek bir çeşit değil, yaklaşık olarak 300 çeşit uyuşturucu.

Esrar algısı oluşturulmaya çalışılan, uyuşturucu tacirleri tarafından laboratuvar ortamında üretimi yapılan , değişik bitki yapraklarına emdirme, damlatma olacak şekilde uyuşturucu haline getirilen, toplumda özellikle genç nesilde bağımlılık yapması için küçük miktarlarda alıştırmak suretiyle kullanımına başlanan tehlikeli bir uyuşturucu türü. Bu meseleyle alakalı esasında şu şekilde bir faaliyet yapıyoruz, Erken Uyarı Sistemi Ulusal Çalışma Grubu diye bir grup var. Türkiye’de uyuşturucuyla alakalı Avrupa Birliği huzurunda irtibat noktası, TUBİM dediğimiz Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi, İçişleri Bakanlığı’nda, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı bir şube müdürlüğü. TUBİM kapsamında Erken Uyarı Sistemi Ulusal Çalışma Grubu, Sağlık Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi aracılığıyla bu 300 çeşit uyuşturucuyla alakalı ana sınıflandırma yapıp, Bakanlar Kurulu’ndan uyuşturucu olduğuna dair bir karar çıkartılarak yasaklanmasına ait faaliyet yürütülüyor.”

Sentetik kannabinoidler olarak adlandırılan grup içerisinde bulunan bu moleküllerin Türkiye’de ilk defa 2010 ortalarına doğru görülmeye başlandığını açıklayan Ünüvar, şu bilgileri verdi:

“ Bahsi geçen sentetik kannabinoidler, ilk olarak ülkemizde 2011 senesinde 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkındaki Kanun kapsamına alınmıştır. Bonzai olarak önde gelen sentetik kannabinoid grubundan çok fazla sayıda maddeyle alakalı ilk olarak 13 Şubat 2011′de Resmi Gazetede Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı. O tarihten günümüze kadar yekün 180 psikoaktif madde Bakanlar Kurulu kararlarıyla 2313 Sayılı Kanun kapsamına aldırılmıştır. Bu maddelerden 52′si sentetik kannabinoiddir ancak yeni moleküllerin çok fazla kolaylıkla ortaya çıkması ve bunların tespit edilerek yasa kapsamına alınması seviyesinde bazı gecikmeler yaşanabilmektedir. Bu sebepten ötürü bu yeni maddelerin ucuna bir karbon ya da tuz eklenmiş mi, çıkarılmış mı, buna bakılmadan ana çatıyı oluşturan temel moleküller sınıflandırılıp, bunların toplu halde yasa kapsamına alınması sağlanacak.”

Ünüvar, konunun sadece kaçakçılık boyutuyla sınırlı bulunmadığı , hiç bir uyuşturucunun yasaklanmasıyla işin bitmediğini vurgulayarak, “Nihayetinde bu uyuşturucunun bir kullanım oranı var. Resmi rakamlara göre, 15 ile 64 yaş arasında Türkiye’de, ömründe bir defa test maksadıyla da olsa uyuşturucu kullanım oranı % İkinci 7 civarında” diye açıkladı .
Avrupa Birliği’nin, bu mevzuda ilkokul çağındakilere yönelik anket yürüttüğünü ifade eden Ünüvar, gelecek sene martta Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TUBİM’le bu anketin Türkiye’de de gerçekleştirileceğini, okul çağındaki çocuklarda net rakamların ortaya çıkarılacağını aktardı.

- “Maksadımız, uyuşturucu kullanım oranlarını düşürmek”
Uyuşturucu kullanan kişilerin tedavi ve rehabilitasyonu, iş ve meslek edindirilmesi boyutunun da ehemmiyet taşıdığına dikkati çeken Ünüvar, şu şekilde devam etti:
“Uyuşturucuyu kullanmış, bağımlı olmuş, hapse girmiş, dışarı çıkmış gençlerimizi toplumla bütünleşme adına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve İŞKUR Genel Müdürlüğümüz, onların iş ve meslek edinmesiyle alakalı ciddi faaliyet yürütüyor. Maksadımız, uyuşturucu kullanım oranını düşürmek, kullanım riski taşıyan geçlerimiz açısından bu olasılığı ortadan kaldırmak.

Öyle ya da böyle uyuşturucu kullanmaya başlamış gençlerimizi de toplumla bütünleştirerek onları uyuşturucu illetinden uzaklaştırmak. Toplumu bu manada bilgilendirmek. Aileleri işin içine katmak. Sivil toplum ve meslek örgütlerini, diyaneti, medyayı, RTÜK’ü işin içine katarak, uyuşturucuyla alakalı topyekün bir mücadele için onları daha etkin hale getirmek arzusundayız.”
Ünüvar, müsteşar yardımcılarıyla yürüttükleri aksyon planını içeren çalışmayı 7 bakana sunacaklarını, faaliyet bittikten akabinde uyuşturucuyla mücadeleye yeni ivme kazandırmış olacaklarını sözlerine ekledi.
(AA)
 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu bir ilk!
İngiliz bilim adamları, laboratuvar ortamında ilk kez bütün işlevlerini ...
Gebelikte Yaşanan En Büyük Sorun MİDE Şikayetleri!
Op. Dr. Nesrin Fener, gebelikte yaşanan en büyük sorun olan mide şikayetlerini ...
Herkes Bel Fıtığı Olabilir!!!
Dr. Hilal Yıldız, bel kasları gerginliğinin, omurga kemiklerini bağlayan ...
 
Ebola Salgınının Nasıl Çıktığını Duyunca ÇOK Şaşıracaksınız!
Araştırmacılara göre Batı Afrika'da başlayan Ebola salgınının nedeni, ...
Kadınlarda rahim ağzı kanseri giderek yaygınlaşıyor!
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde her yıl 510 bin kadına ...
Sağlık Bakanlığı'ndan hacı adaylarına aşı uyarısı!
Sağlık Bakanlığı, kutsal topraklara gitme hazırlığında olan hacı adaylarına ...
 
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Ebola PANİĞİ...
Ebola yayılışını sürdürüyor. Orta Afrika ülkelerinden Demokratik Kongo ...
Bel fıtığına dikkat!
Liv Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Yıldız, bel ...
Ebolayla mücadelede yeni umut ışığı doğdu!
Japonya, Ebola virüsüne karşı bir ilaç geliştirdiğini ve dağıtımına hazır olduğunu duyurdu.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
hamza hamzaoğlu
Beyaz Saray
barcelona
DEAŞ
Netanyahu
Kobani
muhsin yazıcıoğlu
Fox
THY