E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü 

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanıyor. Sizinde aile büyüklerinizde bu rahatsızlık varsa onu hatırlayın. Alzheimer hastaları için önerileri haberimizin devamında bulabilirsiniz.

21.09.2014 - 10:26
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanıyor. Sizinde aile büyüklerinizde bu rahatsızlık varsa onu hatırlayın. Alzheimer hastaları için önerileri haberimizin devamında bulabilirsiniz. Prof. Dr. Tanrıdağ, alzheimerı önlemek ya da ilerlemesini yavşlatmak için fındık, badem, ceviz, nane, yumurta sarısı gibi B, E, C ve A vitaminlerinden zengin besinlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, alzheimer hastalığının önlenmesi ya da ilerlemesini yavaşlatmak için fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, sivri biber, nane, yumurta sarısı, karaciğer, süt, ıspanak, havuç, yeşil sebzeler, kayısı, domates, yeşillikler, sığır eti, balık, beyaz peynir gibi B, E, C ve A vitaminlerinden zengin besinlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Tanrıdağ, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bir bunama hastalığı olan alzheimerın tedavi sürecinde, hasta yakınlarına büyük görevler düştüğünü bildirdi. Hastalığın, erken tanı ve tedavi şansı mevcutken, ortaya çıkan unutkanlıkların "Bu yaşta bu kadar olur" denilerek geçiştirilmesinin çok sakıncalı olduğunu aktaran Tanrıdağ, hastalığın, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti. Kadınların, erkeklere oranla ortalama 10 yıl daha uzun yaşadığını anlatan Tanrıdağ, "Bu uzun yaşama genç yaşlarda değil, 60'tan sonra ortaya çıkan bir farktır.

Alzheimer hastalığı ise 60 yaşından itibaren görülmeye başlar ve yaşlanmayla birlikte sıklığı giderek artar. Bu görüşe göre hastalığın kadınlarda daha sık rastlanmasının nedeni bu olabilir" ifadelerini kullandı. Menopoz döneminde ortaya çıkan östrojen eksikliğinin yol açtığı zihinsel problemler içinde bellek zayıflaması, dikkat eksikliği, konuşurken kelime bulma güçlüğü, duygusal hareketlenme ve sinirlilik gibi belirtilerin olduğunu kaydeden Tanrıdağ, bunların genel anlamda depresyonun ve belirli bir yaştan sonra da hastalığın başlangıç belirtileri olabileceğine dikkati çekti. Östrojen eksikliğinin hastalık sıklığına etki eden ana neden olabileceğini vurgulayan Tanrıdağ, alzheimerın gelişmesine zemin hazırlayan pek çok risk faktörlerinin içerisinde en önemlisinin genetik yatkınlık olduğunu kaydetti. Tanrıdağ, hastalığı önlemek ya da ilerlemesini yavaşlatmak için fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, sivri biber, nane, yumurta sarısı, karaciğer, süt, ıspanak, havuç, yeşil sebzeler, kayısı, domates, yeşillikler, sığır eti, balık, beyaz peynir gibi B, E, C ve A vitaminlerinden zengin besinlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, "Alzheimer Hastalığında Merak Edilenler" kitabında hastalık hakkında bilgi verdi. 

Tanrıdağ kitabında, hastalığın uyarıcı belirtilerini, gündelik hayatı etkileyen unutkanlıklar, planlama ve hesaplama zorlukları, daha önce sorunsuz yapılan ev ve iş görevlerinde aksama, zamanla ve yerlerle ilgili yaşanan kafa karışıklığı, görüntüleri algılama zorluğu, konuşma ve anlamada zayıflama, eşyaları olağan yerlerinden farklı yerlere koymak ve unutarak yakınlarını kaybetmekle ve hırsızlıkla suçlama, yargılama ve karar vermede güçlük, sosyal aktivitelerden çekilme, kişilik ve davranış değişiklikleri olarak sıraladı.

KADINLARDA HENÜZ FAZLA

Alzheimer'ın kadınlarda erkeklere göre henüz sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Saka, östrojen hormonunun koruyucu bir faktör olduğunu ve bu hormonun menopoz döneminde azalmasıyla beraber kadınlarda görülme sıklığının arttığını ifade etti. 65 yaşından sonra ortaya çıkan ve her 5 senede bir ortaya çıkma riski ikiye katlanan hastalığın 80'li yaşlarda 10 kişiden 4-5'inde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Saka, "Hayat tarzı değişiklikleri ile hastalığın ortaya çıkışını ileriki senelere aktarmak mümkün. Hastalık bu arada damarlarla da alakalı olduğu için kan şekeri, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü kontrol altında tutmak, düzenli egzersiz yapmak, sigaradan ve stresten uzak durmak, var olan depresyonu tedavi etmek gereklidir.

Beyni meşgul edecek faaliyetlerin de alzheimer'dan savunduğu bilinmektedir. Bunun için emeklilik döneminde haneye kapanmamak, yeni hobiler edinmek, bol bol bulmaca çözmek, yeni arkadaşlar edinmek, eş-dost ve akrabalarla iletişimi sürdürmek ve torunlarla zaman geçirerek onların gözünden dünyayı anlamaya çalışmak faydalıdır" diye konuştu.

Türkiye Alzhemier Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haşmet Hanağası ise korunmanın erken yaşlarda başlaması gerektiğini belirterek, "Bu yıl Dünya Alzheimer Kongresi'nde sunulan bulgulardan biri de orta yaşlarda henüz fazla bulmaca çözen, akıl oyunları oynayan kişilerin beyinlerinin henüz hacimli olduğu ve bu kişilerin zihinsel kabiliyetlerinin henüz yüksek olduğudur" dedi.

DİKKATE ALIN

Alzheimer'ın 10 ikazcı belirtisi Bir bunama hastalığı olan alzheimer'ın erken tanı ve rehabilitasyonla şansı varken ortaya çıkan unutkanlıkların 'Bu yaşta bu kadar olur' diyerek geçiştirilmesinin çok sakıncalı olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Azasi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, hastalığın belirtilerini şöyle sıralıyor:

- Gündelik hayatı etkileyen unutkanlıklar: Özellikle yakın dönemi ilgilendiren randevu, toplantı, alışveriş listesi ve diğer her türden bilgiyle alakalı unutkanlık. - Planlama ve hesaplama zorlukları: Faturalar, yemek tarifleri, işlerin sırası ve süresiyle alakalı yaşanan zorluklar.

- Evin düzeniyle alakalı karışıklık, eşyaların nasıl kullanıldığıyla alakalı bilgilerin hatırlamasındaki zorluk.

- Hiçbir şeyden zevk almama.

- Zamanla ve yerlerle alakalı yaşanan kafa karışıklığı: Düzenli gidilen dükkânların, caminin, işyerinin bulunamaması. Günün saatlerini, günleri, ayları karıştırma.

Evin odalarını karıştırma.

- Görüntüleri algılama zorluğu: Bu zorluk hem yazıları okumada hem de şekil algısındaki bozuklukla ortaya çıkar.

- Konuşma ve anlamada zayıflama: Kelime sayısında azalma, anlam kaymaları görülebilir.

- Eşyaları olağan yerlerinden farklı yerlere koymak ve unutarak yakınlarını hırsızlıkla suçlama.

- Yargılama ve karar vermede güçlük

- Sosyal aktivitelerden çekilme.

- Kişilik ve davranış değişiklikleri. Eli açık biriyken cimri birine, tersi biriyken savurgan birine dönüşmek. 

GelecekTeknolojisi.Com

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uyku Problemi Çekenlere Vişneli Çözüm!
Bir çok kişinin problemi olan uykusuzluk yeni bir yöntemle son bulacak. ...
Robotik cerrahlar yetiştirilecek
Sağlık Bakanlığı, prostat, böbrek ve mesane kanserlerinde çok başarılı ...
Diyabet ve tansiyon hastalarına damar tedavisi uygulanmalı
ABD, İngiltere, Almanya gibi gelişmiş ülkelerde alzheimer sıklığının azaldığı, ...
 
Alzheimer'a İyi Gelen Besinler İşte Bunlar!
Yaşlılarda sık rastlanan unutkanlık hastalığı Alzheimer için mücadelede ...
Vişne Vücut Direncini Müthiş Artırıyor
Beslenme ve Diyetetik uzmanları vişnenin bilinmeyen doping etkisini açıkladı.
Diş Beyazlatma İşlemini Gerçek Uzmanlara Yaptırın!
Hastalar tarafından ucuz olduğu için piyasada satılan diş beyazlatıcı ...
 
DİKKAT!! Kambur Oturmak Libidoyu Azaltıyor!!!
Yapılan bir araştırmada, kambur oturmanın libidoyu azalttığı ve depresyona ...
Kanser düşmanı: Brokoli
Diyette düzenli brokoli tüketiminin kanser, diyabet, kalp hastalığı, yüksek ...
Yeryüzü Doktorlarından Seyahat Sağlığı Eğitimi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Belçika
Demba ba
Southampton
burçin terzioğlu
Ferit Şahenk
Okan Buruk
Slaven Bilic
Yılmaz Vural
genel sağlık