E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'Yanlışta ısrar edene cevabını veririz' 

Başbakan Yıldırım "Kriz artık dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hoş olmayan gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı bölgede. Bundan sonraki adımlarda Irak Merkezi Yöntemini doğrudan muhatap alarak kararlarımızı vereceğiz" dedi.

25.09.2017 - 11:39
 Yanlışta ısrar edene cevabını veririz

Başbakan Binali Yıldırım, Habertürk, TRT Haber, NTV, CNN Türk ve A Haber ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtladı. Kuzey Irak'ta gerçekleşen referandumun 'meşru' olmadığını söyleyen Yıldırım, 'Sınırlarımızın güvenliği için tedbirlerimizi alıyoruz ama savaşa giriyoruz demek değil' diye konuştu. Kadir Topbaş'ın istifasıyla ilgili de konuşan Başbakan Yıldırım, 'İstifa nedenini bana da söylemedi sadece istifa edeceğinin bilgisini verdi' dedi.

Konuşmasından satır başları:

Kuzey Irak referandumu
Bu referandum tüm ülkelere rağmen ancak bir inatlaşmaya gitti, IKBY. Ve bu referandumu yapıyor. Bu referandum gayrimeşrudur. Bu referandumun sonuçları tanınmayacaktır, yok hükmündedir. Barış ve istikrara hiçbir katkısı olmayaca, var olan krizi arttıracaktır. Orada yaşayan Türkleri, Ezidileri, Türkmenleri bütün etnik gruptaki insanların geleceğini düşünmeden dikkate almadan, IKBY'nin kişisel ihtiyaçları sonucu alınmıştır bir karardır. Ama Türkiyebekleyecek değil. MGK, Bakanlar Kurulu'nda ve Meclis'te tezkere oylaması yapmak suretiyle atılacak adımlara kararlarımızı verdik. Kararlar 3 grup altında ele alınacak; ekonomik boyuttaki, diplomatik çalışmalar ve askeri boyuttaki çalışmalar.  

'Hiç hoş olmayan bir sürecin başlangıcı'
Kriz artık zirve yaptı, dönülmez bir noktaya geldi. Bundan sonrası hiç hoş olmayan bir sürecin başlangıcı. Ümit ederiz ki böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız.  Gerek hava sahası, gerek sınır kapılarının nasıl yönetileceği ile ilgili adımlar atacağız. Tabi ki zorluklar da var, bu zorluklardan biri sınır kapılarındaki peşmergeler. Irak bu kapıların iadesini istedi. Bunu takip etmek lazım, Bağdat'la daha sıkı bir diyalog içerisinde bunu yönetmemiz lazım. Bizim sorunumuz bölgedeki insanlarla değil, bu referandum konusunda inat edenlerdir.  Kürtlerle bunları birbirinden ayrı tutalım. Bir millet olarak birlikte yaşıyoruz biz. Bizim takıldığımız konu ayrımcılık hareketini körüklemek, kışkırtmaktır. Bunlar birinci derecek Irak, ikinci derece komşu ülkeleri bakımdan sorundur. Biz 40 yıldır bunun bedelini ödüyoruz. 

 Sınır kapıları, havaalanları bundan sonra merkezi yönetimin idaresindedir, petrol ve iletişim hatları da buna dahil. Karşımızdaki meşru idare, Bağdat'tır. Bu görüşmeler sürüyor, uygulama kısa sürede de başlayacak. Onların resmen taleplerini aldık, bugün itibariyle süreç başladı. 

'Engelleme olursa, güvenlik tedbiri alırız'
Bizim 40 yıldır terörle mücadelemiz var, meşruiyetten doğan sıcak takip meselesi var. Bu devam ediyor. Biz sınırlarımızın güneyindeki PKK terör kamplarına her zaman hava harekatı yapabiliriz. Bundan sonrası işin askeri boyutu bizim aldığımız bu kararlara karşı bir engelleme bir sıkıntı oluşursa tabi ki biz güvenlik tedbirlerini alırız. Türkmenlere karşı bir kıyım tekrar başlatırsa buna da duyarsız kalmamızı kimse beklemesin. 

'Çatışma riski getiriyor'
Her şey değildi. Irak'ın tamamında ulusal meselelerde, uluslararası ilişkiler de merkezi hükümet anayasadan doğan haklarını eksiksiz kullanacağını açıkladı. Bu bir çatışma riskini beraberinde getiriyor. Bizim burada taşımacılık yapanlarımız girdiler, Bağdat'a gidecekler diyelim, Kerbela'ya gidecekler, bu hudutta peşmerge tarafından saldırıya uğraması bize yönelik bir harekettir. Biz de buna mutlaka karşılık veririz. Tedbirlerimizi alıyoruz. 

'Tehditler anında karşılığını görecek'
İyi niyet ve gayretimiz devam edemez bundan sonra. Neden? Bu işte inat edenler aslında kendi halklarının geleceğini karartıyorlar. İşte Kürtlerin daha iyi şartlarda yaşamasına neden Türkiye itiraz ediyor diyorlar. Yok böyle bir şey. Sorun zaten yıllardır sorun yaşayan bir toplumun daha büyük belalara muhatap olmaması için dostça uyarılarımızı yaptık ama anlayana. Vatandaşlarımıza da buralara gidişle ilgili uyarılarımızı yaptık. Genelkurmay Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Tahran'a gidecekler. Sınırdaki tatbikata Irak da katılacak. Merkezi hükümetle ortak adımlar atacağız. 

'Barzani'nin otorite sıkıntıları var'
 Barzani'nin inadının oradaki konumuyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Gelecek yıllarda seçimi var ve bugüne kadar orada parlamentoyu toplayamıyor, otoriteyle ilgili sıkıntıları var. Gaz verenler de vardır, yapma etme deyip sonra iş düzelir diye gaz verenlerin olduğunu düşünüyorum. Ama unutmasın ki o gaz verenler işler yolunda gitmezse onu tanımazlar. 
'Referandum meşru değil'
Türkiye daha önce de söyledi; bizim için güney kara hudutlarımızda bir statü değişikliği, bir oluşum kabul edilemez. Bunu biz ulusal güvenliğimize tehdit olarak görüyoruz. Bizim için beyan esas, ABD Başkanı bu referandumun yanlış olduğunu, yapılmaması gerektiğini açıkladı. Ama ABD'da başka yetkililer beyanatlarında 'ertelensin' dediler. Ama bizim dediğimiz ne bugün ne de sonra hiçbir zaman böyle bir referandum yapılmamalıdır. İsrail'in kendi hesapları var, orada yapılan açıklar resmi açıklamaya dönüşmedi. Bunda şaşılacak bir şey yok, bölgede İsrail konumunu güçlendirmek için böyle açıklamalar yapıyor.

'Savaşa gitmiyoruz'
Biz savaşa girmiyoruz. Güvenlik tedbirimizi alıyoruz. Afrin'de bir çatışmasızlık alanı oluşturmak için adım atıyoruz. Bunları "savaş" diye nitelemek hata olur.

'Barzani'yle ilişkiler'
Türkiye Irak anayasasında vaaz edilen muamele yaptı, Barzani'ye. Artık öyle bir muamele yapmayacak. O uygulamalar meşru uygulamalardır. Geçmiş dönemden beri yapılan şeyler, yeni değil ki. Yeter ki bölgede sukünet olsun, terörle mücadeleye katkı sağlasın. Düşmanlıkla hiçbir şey hallemedezsin. Ama yanlışta inat eden varsa ona da gerektiği karşılılığı veririz. Ama artık bu muameleyi göremeyecek. 

Türkiye- Almanya arasındaki ilişkiler
Sayın Merkel'e bir yazılı tebrik mesajı gönderdim. Her ne kadar birinci parti olsa da tek başına iktidar olamadı. Almanya'da her seçimde milletvekili sayısı değişiyor. Öyle bir sistemleri var onların, buna göre tek başına iktidar olamadı. Anladığım kadarıyla büyük koalisyon olmayacak. Liberaller, Yeşiller ve Hristiyan Birliği var. Onların bir ortağı da var kendi içinde. Dolayısıyla böyle bir koalisyon söz konusu. Biz artık bu kadar işimiz gücümüz içinde onların koalisyonlarına yardımcı olamayız. Türkiye ile uğraşmanın seçime bir faydası olmadığını gördü Merkel. Kim kazandı ırkçılar kazandı. Almanya PKK'ya ve FETÖ'ye alan açmamalı. Merkel'in buna yoğunlaşması lazım. Yeni bir sayfa açarak Almanya- Türkiye ilişkilerinin tamir edilmesi lazım.

Türkiye- ABD ilişkileri
ABD yönetimine taleplerimiz aktarıldı. Ama ABD farklı bir ülke, karar mekanizmaları çok değişik. Ama biz korumalarla ilgili muamele, FETÖ'ye bakış açısı gibi mevzuların peşini bırakmayacağız. Bunu dikkate alacağız, uyarılarımızı yapacağız. Duygusal hareket etmeye gerek yok. 

Topbaş'ın istifası
İstifa etti diye bilgi geldi ama orada istifa ettirildim gibi mi bir şey söyledi? İstifa tek taraflı bir iradedir. Bundan doğal bir şey yok. Arka planında, zihninde, ruh dünyasında ne var bilemem. Bunun en güzel cevabı Kadir beydedir. Kadir beyle konuştum, istifadan önce de konuştum, istifadan sonra da konuştuk. Bana istifa konusunda bilgi verdi sadece. Yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. 28 Eylül'de İBB Belediye Meclis'i toplanacak. 

Yıldırım aday olacak mı?
Şimdi koltuk boşaldı, başka biri gelip oturacak. Bizi nereye koyacaksınız? Koltuk dolu. Bizim de burada bir iyi kötü işimiz var yani. 

TEOG karışıklığı
TEOG sistem değil, sistem değişikliği yok. Benim torunum bile bana teşekkür etti. Tabi öğrenci psikolojisi bu, hiçbir öğrenci sınavı sevmez. Ama sınav olmadan da gelişme olmaz dolayısıyla TEOG bu sene kalkacak. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı üç tane çözüm üretiyor. Bunlardan bir tanesi 8. sınıf bitti artık ondan sonraki 4 lise. Liselerde değişik değişik işte. Burada bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması... Bunların artıları eksileri çalışılıyor. İkinci yöntem; ortaokul sertifikasyon sistemi, üçüncü yöntem, adrese dayalı kayıt sistemi. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Adrese dayalı kayıt sistemi yüzde 50 olarak, bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Yöntem Bakanlar Kurulu'nda kararlaştırılacak. Yeni yöntem bir ay içinde belli olur. Bu sene 8. sınıftan mezunlar yeni uygulama ile liseye gitmiş olacak. 

Ekonomik hedefler
2017 büyüme hedefi yüzde 5.5 olacak. İşsizlik oranı bu yıl için 10.8 gibi görüyoruz. 2018'de 10.5, 2019'da 9.9 2020'de 9.6. Enflasyonda 2017'de 9.5. 2020'de 5. İstihdam oluşturan konularda tasarruf yok, yatırıma destek verilecek. Burada öncelik gözetilecek. 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savaş uyarısı
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kerkük'te yapılan refedandumla ilgili ...
Bakan'dan sınır kapısı açıklaması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Şu anda Habur'da kapatma yok. Irak ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan seyahat uyarısı
Dışişleri Bakanlığı IKBY'ye seyahat uyarısında bulundu. Açıklamada, "Irak’ın ...
 
IKBY'deki tartışmalı referandum başladı
Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği IKYB'nin ...
'Savaş çıkar mı?'
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Kuzey Irak'ta yapılacak ...
TSK'dan yeni hava harekatı
Türk Silahlı Kuvvetlerince, Irak'ın kuzeyindeki Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine ...
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan flaş açıklama
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "IKBY’de bugün düzenlenen ...
Bölgedeki gelişmeleri görüştüler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yle telefonda ikili ...
İki silahlı grup birbirine girdi: 1 ölü
İstanbul Sultanbeyli’de aralarında düşmanlık bulunan 2 grup birbirne girdi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ygs
fatih terim
Afganistan
Kızılyıldız
Tedavi
A Milli Takım
Ezgi Mola
işte benim stilim
madenci