E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'Blok kavramı çökmüştür' 

Başbakan Davutoğlu, TBMM Başkanlığına İsmet Yılmaz'ın seçilmesiyle ilgili, "Blok kavramı bugün itibarıyla çökmüştür" dedi.

1.07.2015 - 19:02
 Blok kavramı çökmüştür

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanlığına İsmet Yılmaz'ın seçilmesine ilişkin, "Blok tezi, blok kavramı bugün itibarıyla çökmüştür. Bunun çökmesine, blok kavramının bir anlamda ortadan kalkmasına vesile olan bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum" dedi.

Davutoğlu, TBMM’de, Meclis Başkanlığına İsmet Yılmaz’ın seçilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Seçimlerin hayırlı olması temennisinde bulunan Davutoğlu, "Değerli dostumuz, Sayın İsmet Yılmaz'ı tebrik ediyorum. Türkiye'de demokrasi, belli gelenekler üzerine oturmuştur. 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan siyasi tablo içinde TBMM Başkanlığı seçimi önemli bir aşama temsil ediyordu. Burada AK Parti olarak çok ilkeli siyaset takip ettik. Çok net pozisyon ortaya koyduk. Kendi adayımızı gösterdik. En başından, her şeyin meşruiyet sınırları içinde olacağını ifade etmiştim. Hem Meclis Başkanlığı hem de koalisyon çalışmalarında bizim hiç terk etmeyeceğimiz temel ilkemiz meşruiyettir. Yani yasal meşruiyet hem teamüllerin ve siyasal kültürümüzün gerektirdiği meşruiyet ilkeleri içinde davranıldığında en doğru sonuca ulaşılır" diye konuştu.

"Hiçbir başka hesabın, oyunun içine girmeyeceğimizi ifade etmiştim"

Davutoğlu, TBMM Başkanlığı seçimiyle ilgili birçok spekülasyon yapıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Seçim süreci, TBMM Başkanlığı seçimiyle koalisyon müzakereleri arasında irtibat kurulmaya çalışıldı. Biz en başından itibaren, her vesileyle ifade ettim. TBMM Başkanlığı seçimi ile koalisyon arasında hiçbir irtibat yoktur. Böyle irtibat kurmak, siyasetin doğasına, Meclis’in matematiğine, mantığına da oradaki tabloya da aykırı düşerdi. AK Parti grubu her zaman olduğu gibi birini, temsilcisini aday göstermişse onun arkasında sonuna kadar durur. Hiçbir başka hesabın, manipülasyonun, oyunun içine girmeyeceğimizi dün ifade etmiştim. 3. turda, bazı görüşmeler üzerinden bazı taktikler uygulanacağına dair kanaatler, spekülasyonlar yapılmıştı. Daha TBMM gibi yüce bir görevi ifa eden bir heyet, kurul baştan itibaren taktikler üzerinden yürürse, Meclis Başkanı seçilirken orada hata yapar. TBMM’nin itibarı, her şeyden önce ilkeli, şeffaf duruşla sağlanabilir. Onun için bu tür taktiklere hiç bir zaman itibar etmedik. Bugün de o anlamda TBMM üyelerini ben tebrik ediyorum. Herkes kanaatini ifade etti. Düşündüğü yönde oyunu kullandı."

"Blok tezi, blok kavramı bugün itibarıyla çökmüştür"

"Hiç kimse burada bu anlamda kaybeden değil" ifadesini kullanan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birtakım çatışmalar, gerilimler beklendiği bir ortamda, TBMM’de, çok nezih bir görüşme, seçim yapıldı. En ufak bir tartışma olmadı. Bizzat  giderek Sayın Deniz Baykal’ı tebrik ettim. Gerçekten siyasi tecrübesini de konuşturarak seçim sürecinin usulüne uygun, psikolojik olarak da hiçbir gerilimin olmadığı şekilde gerçekleştirilmesine büyük katkıda bulundu. Bir kez daha kendisini tebrik ediyorum. Yine bu tablo herhalde son günlerde ortaya özellikle koalisyon müzakereleri çerçevesinde ortaya çıkan bazı yaklaşımların da ne kadar geçersiz olduğunu açık bir şekilde göstermiştir. Yani blok yaklaşımı, artık bu kavramları bir kenara bırakalım. Siyasette, bloktan, kutuptan, karşıtlıktan bahsetmeyelim. Görüyorsunuz, çevremizdeki gelişmeler, dünyadaki gelişmeler, şimdi hepimize basiret ve sağduyu çağrısında bulunuyor aslında. Blok tezi, blok kavramı bugün itibarıyla çökmüştür. Bunun çökmesine, blok kavramının bir anlamda ortadan kalkmasına vesile olana bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum. Sadece AK Parti’nin milletvekillerimizin adayımıza verdiği destekle değil, diğer milletvekillerinin bloklaşmanın karşılığının olmadığını ortaya koymuştur."

Meclis Başkanlığı seçiminden herkesin gereken dersi alması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Bir meşruiyet içinde davranalım. İki, taktik, ayak oyunlarına, manevralara kimse yönelmesin. Üç, her şey kamuoyunu önünde şeffaf içinde cereyan etsin. Perde arkasında yapıldığı varsayılan görüşmelere kimse itibar etmesin. Dört, siyasetin doğası içinde, kutuplaşma yerine bloklaşma yerine hepimiz elimizde ne varsa ülkemizle ilgili masaya koyalım, koalisyon görüşmeleri bu netlik içinde, partiler arasında samimi bir diyalog içinde olsun. Bunları da sağlayabilirsek nasıl nezih bir seçimi tamamlamışsak inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız gelecek hafta görevi tevdi ettiklerinde aynı nezahet ve nezaket içinde koalisyon görüşmelerini yapıp ülkeyi hükümetsiz bırakmama yolunda irademizi siyaset sahnesine yansıtmaya kararlıyız" şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin açıklamaları

Davutoğlu, bir gazetecinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM Başkanlığı seçiminde 4. turda ortaya koyacakları tutuma ilişkin açıklamalarının, CHP tarafından koalisyon işareti olarak yorumlandığını belirtmesi üzerine, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar terk etmediğim bir ilke var; o da diğer partilerin içişleriyle ilgili onların karar mekanizmaları ve süreçleriyle ilgili yorum yapmaktan hep imtina ettim. Sayın Bahçeli, kendi istişare kurulları içinde, kendileri için en uygun olduğunu düşündükleri kararı aldığı kanaatindeyim. Bu tamamıyla onların kararıdır. Yorum yapmanın da karşılıklı saygıya uygun düşmeyeceği kanaatindeyim. Netice itibarıyla bizim için önemli olan AK Parti grubunun tutumudur. AK Parti grubu 258 milletvekiliyle tam bir birlik, beraberlik içinde tutumunu ortaya koymuştur ve belirleyici olan da bu olmuştur. Diğer partiler kendi iç kararlarını alırlar, muhasebesini alırlar. Burada olumlu olumsuz yorum yapmak bize düşmez.

CHP’nin açıklamasına bir yorum getirmek istemem. Bizim için baştan itibaren, 7 Haziran akşamı, balkonda yaptığım konuşmadan bu ana kadar ben hiç kimseyi dışlamamak gerektiğini, her partinin bu sürece katkıda bulunması gerektiğini söyledim. Bu açıdan MHP, CHP ile HDP ile yapılacak görüşmelerimiz olacak ama tabii bizim önceliklerimiz, tutumumuz var. Bütün taraflarla görüşeceğiz. Ondan sonra bir yol haritası üzerinde mutabık kalacağız. Ama bu anlamda baştan söylediğim bir ilke olduğu için tekrar vurgulama ihtiyacı hissetmiyorum. Bizim için Meclis Başkanlığı seçimi ile koalisyon müzakere konuları iki ayrı konudur. Ben bunu baştan söyledim. Şimdi eğer dersem, bu bir işarettir. Ben kendim zikrettiğim ilkeye ters düşmüş olurum. Bu iki ayrı süreçtir. Ama bugünkü ortam, blok fikrinin olmadığını ortaya koyması bakımından aslında değişik koalisyon ihtimallerini sağlıklı ve rasyonel şekilde değerlendirilmesine imkan tanımıştır."

Davutoğlu, Milli Savunma Bakanlığına bir atama yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de, "Tabii bu durumda Milli Savunma Bakanlığını hukuken Meclis Başkanımızın bu görevi almasıyla birlikte gereken adım atılacak. Koltuğun boş kalması düşünülemez" dedi.

Başka bir gazetecinin, "TBMM Başkanlığına koalisyon sürecinde genelde ikinci partiden birinin seçildiğini" öne sürerek, "Bir gelenek değişikliği mi oldu" şeklindeki sorusu üzerine de Başbakan Davutoğlu, "Hayır. Şimdi gelenekten bahsedeceksek, teamül, bir iki istisna dışında TBMM’nin teamülü, geleneği, birinci partinin içinden Meclis Başkanı seçimidir. Dolayısıyla geçmişte bir iki istisna diğer hep birinci partiden seçildi. Aslında bugün doğal bir şekilde TBMM kendi geleneğini yeniden ihdas etmiş oldu. O bakımdan bunları birbirine karıştırmamak lazım" ifadesini kullandı.
aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gökhan Töre
Ukrayna
1. Lig
Tedavi
sanayi
poyraz karayel
survivor all star
siyanürlü mektup
Arabistan