E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'20 Ocak'a kadar sabredin' 

Trump, İsrail'den sonra işgal altındaki Filistin topraklarına geçecek ve Batı Şeria'da Filistin lideri Mahmut Abbas'la buluşacak. Trump, Ben Gurion Havalimanı'na inmeden hemen önce, Tel Aviv'de bir araç yayaları ezdi. Polis sürücüyü gözaltına aldı, yaralılar var.

22.05.2017 - 17:21
 20 Ocak a kadar sabredin

ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurt dışı turundaki ikinci durağı İsrail'de. ABD liderini, Ben Gurion Havalimanı'nda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve karısı Sara karşıladı. Havalimanında kısa bir konuşma yapan Başkan Trump, barış için birlikte çalışmak dışında başka bir seçeneğin olmadığını söyledi:

"İsrail'i ziyaretimin asıl sebebi, ABD ile İsrail arasındaki ilişkinin bozulmasının imkansız olduğunu göstermek içindir. Son günlerde yaptığım ziyaretler sırasında yeni umutlar gördüm. Önümüzde, bu bölgede terörü bitirmek, güven, istikrar ve barışı sağlamak için eşsiz bir fırsat var. Ancak bunu birlikte çalışarak yapabiliriz. Başka yolumuz yok. Biz İsrail’i seviyor ve saygı duyuyoruz."

Netanyahu ise, tarihi olarak nitelediği Trump'ın ziyaretinin barış için bir dönüm noktası olmasını umut ettiklerini aktardı.

ABD lideri, Kudüs’de Yahudilerin kutsal mekanlarından Batı Duvarı’nı ziyaret ediyor. Ağlama Duvarı olarak da bilinen söz konusu kutsal yerde çekilen ilk fotoğrafı Reuters haber ajansı geçti.



Donald Trump, İsrail'den sonra işgal altındaki Filistin topraklarına geçecek ve Batı Şeria'da Filistin lideri Mahmut Abbas'la buluşacak.

Al Jazeera, Trump'ın iki günlük resmi ziyarette Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmelerini yeniden başlatmayı deneyeceğini bildiriyor. Ancak ünlü yayın kuruluşu, ABD liderinin elinde bir barış planı olmadığını vurguluyor.

Bir önceki başkan Barack Obama'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) çekimser kalmasıyla tarihi bir darbe alan ve işgal altındaki Filistin topraklarından derhal çekilmesi istenen İsrail, halihazırda Trump'ın en yakın müttefiki.

ABD lideri, BMGK kararı sonrası Twitter hesabından '20 Ocak'a kadar sabredin' yazdı, Tel Aviv yönetimi daha Trump koltuğa oturur oturmaz 10 binden fazla yeni yerleşim inşasına başladı. Tüm dünyanın tepkisini çeken yeni inşaatlar, elbette işgal altındaki topraklarda.



Tüm bunların yanında ABD büyükelçiliğini işgal altındaki Kudüs'e taşımaya sıcak bakan Trump'ın nasıl bir adım atacağı, tüm dünya tarafından merakla bekleniyor.

Günlerdir Trump'ı karşılamaya hazırlanan Tel Aviv yönetiminin aldığı sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Uluslararası ajansların son servis ettiği fotoğraflarda, havalimanında köpeklerle bomba araması yapıldı.

Ancak, karşılama töreni için havalimanında bekleyen bazı İsrail askerlerinin uyuklarken fotoğrafları çekildi.

Trump'ı bekleyen ülkede bir araç başkent Tel Aviv'de yayaların arasına daldı. Yerel basın sürücünün tutuklandığını, biri ağır dört kişinin yaralı olduğunu bildiriyor.

Sabah saatlerinde eşi Melania Trump ile birlikte Suudi Arabistan'dan ayrılan Trump'ı taşıyan Air Force One, Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptı. Air Force One'ın inişiyle, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan İsrail'e ilk uçuş gerçekleşmiş oldu.

Zira, saatler önce Suudi Arabistan'da gerçekleştirdiği konuşmasında dünyadaki Müslümanlara seslendi. Ortadoğu'da yaşananlardan İran'ı sorumlu tutan Trump, salonda kendisini dinleyen 50'den fazla ülkenin liderine hitaben buraya ders vermeye gelmediğini söyledi.

"Bu farklı inançların, farklı mezheplerin veya farklı medeniyetlerin savaşı değil. Bu iyi ve kötünün savaşıdır" diyen Trump, Arap-İslam ülkeleri liderlerinden radikallari bu dünyanın dışına sürmelerini istedi: "Bu şeytanı ancak iyiler güçlerini birleştirir ve bu odadaki herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse yenebiliriz. Onları ibadet yerlerinizden kovun, onları toplumlarınızdan kovun."

Göreve gelir gelmez nüfusunun çoğunluğu Müslüman yedi ülkeye vize yasağı getiren Trump, dünya çapında tepkiyle karşılanmış, kendi ülkesinde günlerce protesto edilmişti.


Washington yönetimi, Suudi Arabistan ziyaretinde 380 milyar dolarlık anlaşma yaptı. Bu tutarın 110 milyar doları, Suudi Arabistan'a silah satış. Öyle ki, bu rakam ABD tarihinin en büyük anlaşması olarak tarihe geçti.

İmzaların atıldığı salonda ABD ve dünyanın en büyük silah üreticisi Lockheed Martin'in CEO'su Marillyn Hewson da vardı. Baştan ayağa siyahlar giyinmiş Hewson, tarihi anlaşmayı Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in elinden aldı.

Başkan Trump, geçen yıl Şubat ayında seçim kampanyası yürütürken Suudi Arabistan'a ağza alınmayacak sözler söylemişti. 11 Eylül saldırılarını değerlendiren Trump, "Dünya Ticaret Merkezi'ni kim patlattı? Iraklılar değil, Suudilerdi. Suudi Arabistan'a bakın belgeleri açın" demişti.



Aradan 15 ay geçti, şimdi her şey unutulmuş görünüyor ve taraflar yeni sayfa açtı. Bir önceki başkan Obama'nın aksine Riyad yönetimiyle ilişkileri en başından sıcak tutan Trump ve müttefiki Suudi Arabistan, bu ziyaretle İran'a karşı birleşmiş görünüyor.

Ziyarette, Suudi Arabistan kralı Selman bin Abdülaziz'in boynuna ülkenin en üst düzey devlet nişanı taktığı ABD liderinin keyfine diyecek yoktu. Riyad yönetimine ABD'ye yaptıkları yüzlerce milyar dolarlık yatırım için tekrar tekrar teşekkür eden Trump, eline kılıç alıp dans etti. Bu görüntüler, görüntüler sosyal medyayı salladı.



Trump'ın yanında First Lady Melania Trump da var. Resmi programlarda yer alan ve giydiği muhafazakar kıyafetle dikkat çeken Melania Trump, Suudi Arabistan'daki Uluslararası Amerikan Okulu'nu ziyaret etti.

ABD Başkanı'nın bir sonraki durağı Vatikan olacak. Trump böylece, ilk yurt dışı turuyla İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık merkezlerinin kalbine gitmiş olacak. Trump'ın Vatikan'daki ajandasında banka yöneticileriyle randevuları da var.


Milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'ye protesto
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Büyükelçilik Kançılaryası ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesinde konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nü ...
Çin bekarların 'başını bağlamak' için harekete geçti
Komünist Gençler Birliği, bekarların evlenebilmesi için rehberlik ve çöpçatanlık ...
 
Afganistan’da çatışmalar şiddetlendi
Afganistan'ın Şah Joy bölgesinde kontrol noktalarını hedef alan Taliban en az 20 polisi öldürdü.
Ahraru’ş Şam’a saldırı
Suriyeli en büyük muhalif gruplardan Ahraru’ş Şam’ın karargahına motosikletle ...
Filistinlilerin köyüne saldırı
Bir grup Yahudi yerleşimci Filistinlilerin köyüne saldırdı.
 
İran'dan Trump'a tepki
İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD Başkanı Trump'ın İran açıklamasına tepki gösterdi.
'İran bölgede yıkım ve kaosu yayıyor'
ABD Başkanı Donald Trump, İran rejiminin küresel terörizme öncülük ettiğini ifade etti.
Flaş İran açıklaması
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr, İran ve Suriye'nin ABD-Arap ve ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
Sağlık
Torku Konyaspor
Almanya
AB
Southampton
Ferit Şahenk
yargıtay
ismail kartal